Ingjerd Schou: – Historisk beslutning om Russland og Europarådet

Foto: Europarådet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europarådet vakler økonomisk etter at det største medlemslandet, Russland, ble fratatt stemmeretten og sluttet å betale kontingent. Onsdag kom et nytt forsøk på løsning på bordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er den viktigste og mest historiske beslutningen som er tatt for å starte en prosess som kan føre til at Russland er tilbake i Europarådet. Men det er langt fram, og det er ikke sikkert vi får en løsning.

Det sier Ingjerd Schou (H), som er leder for Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), på telefon til ABC Nyheter.

Med to tredjedels flertall ble det Schou karakteriserer som et veikart for å komme til enighet med Russland, vedtatt i PACE onsdag kveld.

Det skjedde på grunnlag av en rapport fra nederlandske Tiny Kox om samarbeid mellom Europarådets parlamentarikere og ministerrådet der medlemslandenes regjering deltar, om problemløsningen.

Land som Ukraina, de baltiske stater, Georgia og Storbritannia stemte mot.

Megatabbe etter Krimkrisen?

Uroen er stor i Europarådet, som blant annet ivaretar det europeiske menneskerettighetssystemet, for splittelsen som er oppstått mellom Rådet og Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som reaksjon på russernes overtakelse av Krimhalvøya fra Ukraina, ble Russland i 2014 fratatt stemmeretten. De reagerte med å slutte å betale kontingent.

Dermed ligger det an til at Europarådets største medlemsland ikke får delta i viktige avgjørelser, som å stemme over hvem som skal overta som generalsekretær etter Thorbjørn Jagland.

Russland kan også ryke ut av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, slik at russiske borgere ikke lenger blir beskyttet av det internasjonale regelverket for menneskerettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs Petter Eide karakteriserer Europarådets skritt om å ta fra Russland stemmeretten, som en «megatabbe».

– Men veien er lang

– Veikartet ble vedtatt med to tredjedels flertall og er helt avgjørende for at de folkevalgte og regjeringene i Europarådet har et mer koordinert samarbeid. Dette gir en mal for hvordan denne typen konflikter skal løses, sier Schou, som holdt hovedinnlegget på vegne av den europeiske sentrum-høyregruppa EPP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er opptatt av at de 140 millioner mennesker som lever i Russland skal ha tilgang til menneskerettighetene. Men veien er fortsatt lang, sie Schou.

Den norske delegasjonen med unntak av Frps Silje Hjemdal og Morten Wold stemte for. Frp'erne var ikke til stede under voteringen. De måtte reise hjem av hensyn til andre oppdrag, opplyser Wold til ABC Nyheter.

Høy temperatur 17. mai

– I et Europa med framvekst av sterkt nasjonalistiske og noen nazistiske bevegelser er det avgjørende at slike internasjonale organisasjoner som Europarådet blir i stand til å håndtere konflikter som vi har med Russland, framholder Ingjerd Schou, som har stor tillit til det finske formannskapet.

– Hva skjer med Russlands medlemskap i Europarådet nå?

– Ministerrådet vil diskutere saken 17. mai. Der vil jeg tro det blir høy temperatur fra de landene som stemte mot nå.

Generalsekretæren skal velges i parlamentarikerforsamlingen 26. juni.

– Før det ligger det mye diplomatisk arbeid. Jeg håper vi får Russland med videre, sier Schou.

Internt i Russland fremmes lovforslag om ikke å la internasjonale organer stå over landets egne lover.