Ingjerd Schou fikk fjernet president i Europarådet

SYRIA-FARER: Pedro Agramunt fikk ikke besøke Syrias president al-Assad ustraffet. I dag kastet han kortene.
SYRIA-FARER: Pedro Agramunt fikk ikke besøke Syrias president al-Assad ustraffet. I dag kastet han kortene. Foto: Europarådet

Et mistillitsforslag undertegnet stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) fikk presidenten i Europarådets parlamentarikerforsamling, Pedro Agramunt, til å trekke seg i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spanske Pedro Agramunt kunngjorde mandag at han trekker seg som president i Europarådets forsamling for parlamentarikere, PACE.

Det skjer dagen før en debatt om mistillitsforslag mot ham, med norske Ingjerd Schou i spissen, var satt på dagsorden tirsdag. Dermed blir det ikke behov for den debatten, melder PACE.

Dramatikken oppsto etter en storm av kritikk som ble reist mot ham på vårsesjonen i PACE, fordi Agramunt i egenskap av spansk senator hadde reist til Syria sammen med en russisk delegasjon.

– Spesielt å reise til Syria

REISTE MISTILLIT: Ingjerd Schou (H). Foto: Europarådet
REISTE MISTILLIT: Ingjerd Schou (H). Foto: Europarådet

Agramunt fortalte i vår at han de siste årene hadde gjennomført over 50 politiske besøk, og har stor tro på dialog og brobygging.

– Er det vanlig at PACE-presidenten klarerer sine reiser på forhånd?

– Nei, men det er litt spesielt å reise til Syria sammen med russere, som for tiden ikke deltar i PACE. Når han er president, er han det hele tiden, selv om han påberoper seg rollen som spansk senator. Han burde søkt råd og tenke gjennom sin rolle, sa Ingjerd Schou til ABC Nyheter i april.

Flertallet i PACE, inkludert Norge, har fratatt Russiske parlamentarikere deres fulle rettigheter i parlamentarikerforsamlingen, noe som har ført til at de ikke møter.

Les også: Ingjerd Schou beklager at Russland er ute av Europarådets parlamentarikerforsamling

Tror ikke på brobygging i Syria

– Vestlige land har kontakt med mer eller mindre jihadistiske opprørsgrupper. Er det verre å møte Syrias president?

– Alle parlamentarikere har i kraft av sin rolle mange møter. Men presidenten må ivareta Europarådets rolle. Og å snakke om å bygge bro i Syria – hvem skal du bygge bro med der, da? repliserte Schou i april.

Etter Agramunt stiller to kandidater til valg som president i PACE:

Stella Kyriakides fra Kypros og Emanuelis Zingeris fra Litauen.

Begge tilhører den kristeligkonservative partigruppa EPP, som også Høyre tilhører.

Valget skjer ved hemmelig avstemning i dag.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy