Eks-statsråd misbrukt av nazi-fakenews

Ketil Solvik-Olsen, tidligere samferdselsminister og nestleder i FrP, avviser kontakt med et høyreekstremt nettsted som publiserer falske nyheter. «Jeg har ikke sendt innlegg til Norgesavisen», sier han.
Ketil Solvik-Olsen, tidligere samferdselsminister og nestleder i FrP, avviser kontakt med et høyreekstremt nettsted som publiserer falske nyheter. «Jeg har ikke sendt innlegg til Norgesavisen», sier han. Foto: skjermdump / NTB Nyheter

Et innlegg fra den respekterte FrP-politikeren Ketil Solvik-Olsen er nylig publisert på en høyreekstrem nettside. – Helt ukjent for meg at den står der, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På nettsiden Norgesavisen som er avslørt som både høyreekstremt og distributør av falske nyheter, dukket det nylig opp et innlegg skrevet av Ketil Solvik-Olsen.

Den tidligere samferdselsministeren og FrP-nestlederen avviser kontakt med nettstedet som drives av ukjente personer.

«Helt ukjent for meg at den står der. Jeg har ikke sendt innlegg til Norgesavisen», skriver Solvik-Olsen i en epost til ABC Nyheter.

Innlegget er identisk med en tekst Solvik-Olsen har lagt ut på sine egne hjemmesider, der han kritiserer partiet Rødt og dets leder for å tåkelegge debatten om strømpriser og energi. Innlegget er postet samme dag begge stedene.

Skriver oppspinn

To ganger har Faktisk.no faktasjekket nettstedet. Dette er en ideell organisasjon opprettet av en rekke etablerte medier for å avdekke ulike oppdiktede meldinger som utgir seg for å være ekte nyheter.

Den ene gangen gjaldt det et oppslag om en hemmelig EU-avtale om islamisering av Europa, mens den andre falske artikkelen hevdet at en døende MI5-agent på sitt dødsleie skal ha røpet av prinsesse Diana ble drept.

Begge gangene kunne granskerne i Faktisk.no konkludere med at «nyhetene» bare var oppspinn og baserte seg på konspirasjonsteorier.

Roser den norske terroristen

En annen som får sine saker publisert samme sted Johan Slåttavik, som erklærte seg rasist og Høyreekstremist i et Facebook-innlegg i 2017. I en tekst gir han sin støtte til den norske terroristen og massemorderen som sto bak uhyrlighetene 22. juli 2011.

Han skriver at det er «umulig for meg å ta avstand fra Anders Behring Breivik», og konkluderer at «Behring Breivik bare den bjørnen som angriper hyeneflokken som forfølger meg».

Blant nettstedets øvrige epistler finnes en rekke angrep på Arbeiderpartiet, islam og barnevernet.

I ulike kanaler på sosiale medier som kan knyttes til nettstedet finner en gjerne personer som har sin utdannelse fra «livets harde skole», og det spres også oppfordring om å knytte seg til lukkede diskusjonsfora for de som måtte trenge «et frisk sted å prate».

De samme kanalene i sosiale medier hevder også at videoen fra terrorangrepet på New Zealand hvor 50 døde og 50 ble såret egentlig ikke viser noen drap. Det antydes at det kan være snakk om skuespill.

– Taushetsplikt

Da Faktisk.no ettergikk påstandene i 2017, klarte de ikke å finne frem til hvem som sto bak nettstedet, og en henvendelse til juridisk eier av domenet, Webkonsult AS ved daglig leder Raymond Furre, ga dem intet svar.

Det er fremdeles ikke knyttet noe navn til nettadressen som tigger om økonomiske bidrag.

På spørsmål fra ABC Nyheter opplyser den juridiske eieren i en sms: «Vi hjalp til med registrering av domenet for en tid tilbake. Pga taushetsplikt kan vi ikke opplyse om hvem vi fikk oppdraget fra».

Et oppfølgningsspørsmål om hvor vanlig det er for Webkonsult å bli pålagt taushetsplikt for denne typen jobb, besvares slik: «Taushetsplikt er helt vanlig i norsk næringsliv».

Webkonsult holder til i Sandefjord og er heleid av Furre. I offentlige registre står det oppført med bare én ansatt, og omsetningen var i 2017 nesten 380.000 kroner.

Faktisk.no skriver at Furre tidligere har promotert Norgesavisen.no på Twitter ved å vise til blant annet lesertall og annen intern informasjon, og at hans telefonnummer er det samme kontaktnummeret som publikasjonen den gang oppga.

Nesten fem år etter at han skrev denne tweeten er den fortsatt (11. april 2019) festet øverst på hans twitter-konto. Foto: skjermdump / twitter.com
Nesten fem år etter at han skrev denne tweeten er den fortsatt (11. april 2019) festet øverst på hans twitter-konto. Foto: skjermdump / twitter.com

Oppdatert med tilsvar: Johan Slåttavik, som ble omtalt i torsdagens opprinnelige sak, svarer her på spørsmål fra ABC Nyheters ansvarlige redaktør, Espen Udland:

Siden 2017 har et av dine innlegg på Facebook blitt publisert flere steder - blant annet av Øivind Bergh på Radikal portal og av ulike andre på Twitter. I dette innlegget omtaler du deg selv «som åpent høyreekstrem» og konkluderer med at «det er moralsk riktig å se på rasist-stempelet som noe positivt. Se på det som en ære, og presentere seg åpent som stolt rasist». Disse dine uttalelser ble sist publisert 30. mars 2019 på Norgesavisen. Det skjedde i en kommentar til din artikkel om Behring Breivik fra samme dag, og de er fortsatt ikke slettet eller imøtegått av noen - verken av Norgesavisens ansvarlige eller deg selv. Når endret du da din oppfatning slik at det nå er feil å omtale deg som en "selverklært rasist og høyreekstrem", og er det i så fall offentliggjort noe sted?

Svar fra Slåttavik:

1. Innlegget fra Facebook har en humoristisk kontekst. Det er fra en
diskusjon om hvordan absolutt alt og alle har blitt rasistisk og
høyreekstremt i dagens samfunn. Alt fra sjokolader og godteri, til
hunder, til avisforsider og plaster. Innlegget var en harselas på denne
utviklingen. Jeg ser nå at det har blitt tatt ut av sin kontekst og
misbrukt i ond hensikt. Radikal Portal er et kjent
konspirasjonsnettsted, uten redaksjonell faktakontroll.
2. Jeg har aldri hatt en oppfatning av hvorvidt det er riktig eller galt
å omtale meg som «selverklært rasist og høyreekstrem». Av den enkle
grunn at det aldri har vært noe tema. Forutsatt at det da ikke gjør meg
til «rasist og høyreekstrem» å harselere med den identitetspolitiske
galskapen som stempler godteri og plaster som rasistisk.
3. Jeg har ingenting med Norgesavisen å gjøre, og leser sjelden
kommentarfeltene der. De sendte meg en forespørsel for en tid siden, om
de fikk lov til å viderepublisere innleggene fra bloggen min. Noe de har
fått tillatelse til.
4. Hva gjelder det angivelige misbruket av Ketil Solvik Olsen så tar jeg
sterk avstand fra sånt.
5. Min artikkel om Anders Behring Breivik ser jeg ikke at jeg kan
anklages for. Tatt i betraktning de belastninger jeg blir utsatt for av
visse miljøer, er jeg etterlatt med inntrykket av at Behring Breivik «er
den sinte bjørnen som angriper hyeneflokken som forfølger meg». Jeg
mangler handlingsrom til å ta avstand fra ham, og jeg ser heller ingen
grunn til å hylle ham. Ting er hva de er, og det må jeg bare akseptere.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy