Italiensk politi kan fjerne «falske nyheter»

Italienske politifolk under en operasjon for å stanse kinesisk mafia i byen Prato i Toscana torsdag. Foto: AP/NTB scanpix
Italienske politifolk under en operasjon for å stanse kinesisk mafia i byen Prato i Toscana torsdag. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Italia får myndighet til å fjerne nyheter som vurderes som «fake news». 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye ordningen ble presentert denne uken, i forkant av valget i Italia som skal holdes 4. mars.

Ved å fylle ut et skjema på nett kan italienere be eksperter i politiet om å bekrefte eller avkrefte innholdet i nyhetsartikler.

Blir konklusjonen at det er snakk om «falske nyheter» og uriktige opplysninger, kan politiet sende ut en offisiell uttalelse om saken. I ytterste konsekvens kan nyheter bli fjernet fra nettsider.

– Dette er et fullstendig transparent og legitimt verktøy, sier innenriksminister Marco Minniti.

Politisjef Franco Gabrielli forsikrer at ytringsfriheten ikke er i fare og at politiet ikke skal bli en «big brother».

Det venstreorienterte partiet Leu er likevel skeptisk til tiltaket.

– Jeg lurer på i hvilke demokratiske land det er mulig å gi politiet makt til å avgjøre på egen hånd hva som er sant eller ikke, sier Leu-politiker Giovanni Paglia.

Regjeringspartiet PD har ofte anklaget den populistiske Femstjernersbevegelsen og det sterkt høyreorienterte og separatistiske partiet Lega Nord for å spre falske nyheter på sosiale medier. I tillegg har det versert påstander om at Russland sprer falske nyheter for å hjelpe disse to partiene.