Ingen unnskyldning fra Solberg

Se video: Trettebergstuen prøvde iherdig å få statsministeren til å beklage i spørretimen på Stortinget.

– Det her er historisk oppsiktsvekkende og symptom på fullstendig manglende rolleforståelse, sier advokat Jon Wessel-Aas og kritiserer statsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To uker er gått siden statsminister Erna Solberg var kritisk til deltagerne bak teaterstykket «Ways of seeing», som var satt opp på Black Box-teateret.

Solberg uttalte at teaterstykker som dette bidro til å gjøre det vanskeligere å være politiker, og at det la et utilbørlig press på familien og de i nær krets rundt politikere.

Under den ordinære spørretimen på Stortinget hadde Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen (Ap) varslet at hun ville stille spørsmål til statsministeren om Solberg ville si unnskyld til de som stod bak teaterstykket og ble gjenstand for statsministerens kritikk.

Vil du si unnskyld: Ap krever teaterbeklagelse fra Solberg

1. Fra Anette Trettebergstuen (A) til statsministeren

Advokat Jon Wessel-Aas representerer tre scenekunstnere fra teaterstykket "Ways of seeing". Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Advokat Jon Wessel-Aas representerer tre scenekunstnere fra teaterstykket "Ways of seeing". Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

«Statsministeren har i sin håndtering av Black Box-saken bidratt til å legge utilbørlig press på ytringsfriheten til et maktkritisk teaterstykke. Dette har skapt store reaksjoner. Vil statsministeren gi Black Box og folkene bak stykket Ways of Seeing en beklagelse?»

– Det er ingen selvfølge at kunsten er fri. Statministeren har gått over streken og lagt press på kunsterne i «Ways of seeing», sa Trettebergstuen da hun kom på talerstolen i Stortinget allerede under den muntlige delen av spørretimen. Hun ville vite om Solberg ville si unnskyld.

Forlanger erstatning: Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning

Statsministeren gjentok i flere av sine svar at ytringsfriheten er grunnleggende i Norge. Og at den gjelder begge veier. Både for kunstnerne som skal løfte den og sette samfunnskritikk på dagsorden. Men også for å kunne diskutere det kunstnerne gjør.

– Det er synd at det er blitt hets mot kunstnerne og stykket. Men kritikk er fullt legitimt.

Tidlig på banen: Teater-advokat: Solberg bør vurdere å beklage i Wara-saken

Gjentar meg selv

Trettebergstuen gjentok sitt spørsmål, uten å få svar fra Solberg. Ei heller på et lukket ja-nei-spørsmål om hun vil gi beklagelse, kom det svar fra statsministeren.

Får kritikk fra flere hold: Fritt Ord-topp ber Solberg tenke seg om

– Jeg gjentar meg selv. Ytringsfriheten er en grunnleggende frihet. Som kunstner har du det. Jeg mener kunstens rolle er også å reise debatt og kritisere makten.

– Men ytringsfrihet beskytter også mulighet til å diskutere kunsten. Samtidig skal kunstnerne også være fritatt for trusler og hets. Det tar jeg sterk motstand fra.

Trettebergstuen forsøkte til sist med et ny tilnærming til spørsmålet etter å ha erkjent at Solberg ikke vil si unnskyld, eller svare ja eller nei på om hun vil gi beklagelse.

– Ser statsministeren at hun kanskje ikke burde valgt disse ordene? spurte Trettebergstuen.

(Artikkelen fortsetter under)

Anette Trettebergstuen (Ap) og statsminister Erna Solberg (H) under muntlig spørretime på Stortinget onsdag. Der måtte hun svare på spørsmål om hun vil gi Black Box og folkene bak stykket «Ways of Seeing» en beklagelse. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Anette Trettebergstuen (Ap) og statsminister Erna Solberg (H) under muntlig spørretime på Stortinget onsdag. Der måtte hun svare på spørsmål om hun vil gi Black Box og folkene bak stykket «Ways of Seeing» en beklagelse. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Ytringsfriheten for kunstnere er stor. Så skal jeg legge ordene på minne om at statsministere ikke skal kommentere alt. Det skal jeg legge på minne når Ap ønsker at jeg skal kommentere ting. Noe de hele tiden gjør, svarte Solberg.

Flåsete av Solberg

– Det er forholdsvis flåsete sagt, sier advokat Jon Wessel-Aas ved advokatkontoret Lund & Co til ABC Nyheter like etter at siste svaret ble gitt. Han representerer tre av scenekunstnere bak teaterstykket.

– Dette dreier seg ikke om å kommentere en hvilken som helst sak. Jeg kjenner ikke til en eneste sak i vår moderne historie hvor en statsminister, eller en statsråd, har uttalt seg slik i en pågående straffesak. Altså hvor man ber noen som er mistenkt og forsvarer seg mot påstander, om å dempe seg, sier han og legger til: – Det her er historisk oppsiktsvekkende og symptom på fullstendig manglende rolleforståelse.

Advokaten opplevde at statsministeren ikke på noen måte svarte på spørsmålet fra Trettebergstuen. Debatten handlet om flere ting, som forholdet til kunsten og ytringsfriheten. Wessel-Aas har derimot vært opptatt av at statsministeren på en pressekonferanse går ut og kommenterer forhold hun ikke kjenner til utover politianmeldelsen.

– Som justisministerens samboer står bak, legger han til.

Black Box-teateret i Oslo. Teaterdirektøren og kunstnerne bak forestillingen «Ways of Seeing» ble siktet for krenkelse av privatlivets fred. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Black Box-teateret i Oslo. Teaterdirektøren og kunstnerne bak forestillingen «Ways of Seeing» ble siktet for krenkelse av privatlivets fred. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Og så går statsministeren ut og ber scenekunstnerne om å dempe seg, forteller han.

– At hun prøver å fortelle dem hva de skal si eller ikke si til sitt forsvar er svært utidig. Det handler om personer som på det tidspunktet var mistenkt i en sak som er under etterforskning.

– Når disse kunstnerne har tatt til motmæle i offentligheten, har justisministerens samboer på dette tidspunktet i noen måneder iherdig ytret seg offentlig, med det som i beste fall er insinuasjoner om at de samme kunstnere har en eller annen rolle i tilsynelatende attentatforsøk og truslene mot justisministeren. Så viser det at statsministeren ikke forstår rollen sin i en pågående etterforskning.

Visste ikke hva hun snakket om

Wessel-Aas viser til at Solbergs under pressekonferansen 13. mars ikke personlig kjente til forestillingen, eller hadde sett denne. Hun kunne ifølge advokaten da ikke vite hvordan forestillingen var blitt til.

– Men samtidig finner hun grunn til å kritisere dem. Basert på premisser som lå i anmeldelsen fra statsrådens samboer. Med andre ord uttaler hun seg offentlig om en pågående straffesak hvor hun ber de som er mistenkt om å dempe seg når de forsøker å forsvare seg mot den aktuelle anmeldelse.

Personvernpolicy