MDG-vara Hulda Holtvedt (19) kalte klimapolitikken en flopp og fikk refs

VIDEO: Se tordentalen her. 

Grønn Ungdom-politiker ble tidenes yngste parlamentariske leder da hun debuterte på Stortinget torsdag og kalte klimapolitikken en flopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da både MDGs stortingsrepresentant Une Aina Bastholm og de to første på varalista var sykmeldte, fikk Grønn Ungdoms talsperson Hulda Holtvedt (19) sin debut på Stortingets talerstol torsdag.

Det gjorde hun som fungerende parlamentariske leder, den yngste gjennom tidene til å ha et slikt verv, melder Dagbladet.

Da hun inntok talerstolen under debatten om stortingsgruppenes pengebruk, brøt hun også parlamentarisk praksis da hun begynte å snakke om klimapolitikk, skriver avisa.

Les også: – Klimaendringer er årsaken til de fleste underrapporterte humanitære kriser

– En flopp uten sidestykke

Etter å ha redegjort for MDGs syn på saken som ble debattert, kritiserte hun politikerne i salen for å diskutere saker som egentlig ikke er viktige, mens mennesker allerede er på flukt fra klimaendringer.

– Klimapolitikken ført av politikerne i dette Stortinget er en flopp uten sidestykke i norsk politisk historie, tordnet hun.

Om ikke politikerne tar drastiske grep for å begrense den globale oppvarmingen, vil de bli byttet ut når tusenvis av klimastreikere får stemmerett om ti år, sa hun videre.

Se talen i videoen øverst i saken.

– Jeg vil bemerke at «flopp» ikke er et parlamentarisk uttrykk, kommenterte Senterpartiets Nils T. Bjørke da den unge politikeren var på vei ned fra talerstolen.

– Kunne ikke stå på talerstolen uten å gjøre det

Holtvedt er bare en av mange barn og ungdom som i senere tid har sett seg lei av å vente på at voksne skal ta klimaendringene på alvor.

Inspirert av svenske Greta Thunbergs skolestreik for klimaet har elever i Norge og mange andre land droppet undervisningen for å markere sitt standpunkt om at noe må gjøres nå.

Til Dagbladet forklarer Holtvedt at hun ikke vet når hun får sjansen på Stortinget igjen, så hun valgte å benytte anledningen til å fremme klimasaken, som er grunnen til at hun er engasjert i politikk.

– Jeg kunne ikke stå på talerstolen som 19-åring uten å gjøre det. Da hadde jeg vært en del av problemet, sier Grønn Ungdom-politikeren til avisa.

Se også: Greta Thunberg (16): – Jeg vil fortsette å skulke til Sverige tar klimamålene på alvor

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden