Meny

Det sentraleuropeiske universitet CEU føler seg fordrevet fra Ungarn

CEU-DEMONSTRASJON: Demonstrantene markerte støtte til det Soros-finansierte 24. november til støtte for Central European University i Budapest. Foto: Bernadett Szabo / Reuters
Striden mellom det ungarske Orbán-regimet og det Soros-støttede universitetet ender nå med at CEU flytter fra Budapest til Wien.

Central European University, CEU, er tvunget ut av Budapest. Fra høsten 2019 vil det tilby sine amerikanske eksamener i Wien, heter det i en pressemelding på CEUs hjemmeside mandag.

Ungarske myndigheter har i lenger tid vært i diskusjon med CEU om de formelle betingelsene for å drive høyere utdanning i Ungarn, uten å basere seg på å ha et reelt tilbud i sin hjemstat New York i USA.

Universitetet hevder at alle krav er oppfylt men at ungarske myndigheter nekter å signere en avtale.

Orbán mot Soros

Striden er ett av eksemplene på motsigelsene mellom statsminister Viktor Orbáns regjeringsparti Fidesz og organisasjoner finansiert av den ungarskfødte spekulanten, milliardæren og filantropen Georg Soros.

– CEU har blitt tvunget ut, sier rektor Michael Ingantieff.

– Dette er enestående, at en amerikansk institusjon har blitt tvunget ut av et land som er en Nato-alliert medlemsstat i EU, bemerker han.

– En politisk bløff

Universitetet vil måtte tilby amerikanske akademiske grader i Wien, men beholder den ungarske delen av sitt universitet i Budapest, går det fram av meldingen.

– En politisk bløff i Soros-stil fra CEU, twitrer den ungarske regjeringens talsmann Zoltán Kovács.

Han påpeker at universitetet vil opprettholde en rekke av sine kurs i Budapest.

George Soros sin organisasjon Open Society driver omfattende politisk virksomhet i Europa, men operer ikke alltid selv med åpenhet:

Opposisjonen i harnisk

Opposisjonen i Ungarn er opprørt over det som skjer. Sosialisten István Hiller som er visepresident i parlamentet for MSZP, sier at utdrivingen av CEU fra Budapest ikke er noe annet enn en politisk avgjørelse.

– Universitetet har oppfylt alle kriteriene regjeringen har satt. Det som er skjedd er et overgrep mot akademisk og vitenskapelig frihet, sa han til journalister mandag.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra MSZP.

Populært