Derfor ble konsulen utvist

I fjor høst ble Slawomir Kowalski (til høyre) vist bort fra Hamar, og ilagt et forbud mot å oppholde seg i sentrum de neste 24 timene. Nå sier Martin Welhaven, påtaleansvarlig i Innlandet politidistrikt, at politiet gikk for langt den gangen.
I fjor høst ble Slawomir Kowalski (til høyre) vist bort fra Hamar, og ilagt et forbud mot å oppholde seg i sentrum de neste 24 timene. Nå sier Martin Welhaven, påtaleansvarlig i Innlandet politidistrikt, at politiet gikk for langt den gangen. Foto: NTB scanpix/ polsk UD
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en rekke klager ble den polske konsulen Slawomir Kowalski utvist fra Norge. Men på Hamar beklager politiet et 24-timers oppholdsforbud: – Vi gikk for langt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I minst fire fylker har politiet blitt tilkalt av offentlig ansatte som har følt seg truet av den polske konsulen.

I fjor høst ble Slawomir Kowalski bortvist fra Hamar sentrum i 24 timer.

– Politiet ble kontaktet av barnevernet, og det handlet om konsulens adferd, sier Martin Welhaven som er påtaleansvarlig i Innlandet politidistrikt om episoden.

– Vi måtte bistå slik at barnevernet fikk gjennomført sin lovlige tjeneste. Han ble bare pålagt å forlate området, og ikke pågrepet eller på annen måte straffeforfulgt, sier Welhaven til ABC Nyheter.

Han avviser at det skal ha vært et brudd mot Wien-konvensjonens bestemmelser om diplomaters immunitet, slik den polske konsulen hevdet i møtet med politiet den dagen.

– Gikk for langt

Welhaven understreker at det handlet om å verne om en lovlig tjeneste i Norge, og at en av politiets oppgaver er å verne om all lovlig aktivitet på norsk territorium – herunder bistå andre offentlige myndigheter når de trenger hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han vil ikke uttale seg om det var korrekt av en betjent å berøre den polske diplomaten da han ble vist bort, men mener det var nødvendig å bortvise konsulen.

I ettertid har ikke politidistriktet noen offisiell klage eller protester fra polske myndigheter på hendelsen. Likevel sier Welhaven til ABC Nyheter at politiet gikk for langt da de bortviste konsulen fra Hamar sentrum i 24 timer.
– Pålegg ble der og da oppfattet som nødvendig. Men i ettertid ser vi at det var å gå for langt å gi ham et 24-timers oppholdsforbud. Men dette ble ikke forfulgt den gang, og saken er nå avsluttet, sier Welhaven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var spesielt at det handlet om en person med diplomatisk immunitet, men for oss var det snakk om et ordensoppdrag med kun nødvendig bruk av politimyndighet.

Se video: Hvorfor er man i utlandet så sint på det norske barnevernet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under videoen:

Truet leger i Oslo

Lørdag skriver Aftenposten at Oslo universitetssykehus er blant de som har klaget til den polske ambassaden etter at ansatte følte seg truet av konsulen. Det var for halvannet år siden det oppsto en truende situasjon ved sykehuset.

Avisen skriver at Kowalski kom til sykehuset sammen med to andre ambassadeansatte, og oppførselen beskrives som truende og pågående. Han skal ha kjeftet høylytt og forlangt å få snakke med sykehusdirektøren.

Sykehusets juridiske direktør, Randi Borgen, bekrefter at det var en hendelse der ansatte følte seg truet av konsulen. Av hensyn til taushetsplikten kan ikke sykehuset gå inn på hvorfor Kowalski var der.

Den polske ambassaden ønsker ikke å kommentere den konkrete saken, men viser til uttalelsen de kom med da konsulen ble erklært uønsket i Norge mandag, skriver NTB. Der står det blant annet at ambassaden er fornøyd med Kowalskis arbeid, og at de avviser beskyldningene norske myndigheter retter mot ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere har klaget

Også Skien kommune har klaget til ambassaden etter at ansatte opplevde et ubehagelig møte med konsulen.

I tillegg skriver den kristne avisen «Norge Idag» at fem politibetjenter måtte tilkalles av barnevernet i Akershus. De hevder at det den gangen, og i motsetning til de andre beskrivelsene, at det var politiet som trakasserte Kowalski.

Etter at Kowalski ble erklært uønsket, svarte Polen med å be en norsk diplomat forlate landet. Mandag førstkommende er det lagt opp til en demonstrasjon utenfor den norske ambassaden i Warzawa til støtte for den utviste polske diplomaten.