Rødt vil innføre ny «Elkjøp-lov» i norsk arbeidsliv

HULL I ARBEIDSMILJØLOVEN: Nå vil Bjørnar Moxnes og Rødt tette dem.
HULL I ARBEIDSMILJØLOVEN: Nå vil Bjørnar Moxnes og Rødt tette dem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt foreslår lovendring mot fagforeningsknusing og for å styrke oppsagtes rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saker som oppsigelsene ved Elkjøp i Lørenskog og lakseselskapet Sekkingstad, organisering av bemanningsselskaper i Norwegian og bruk av konkurser for å omgå arbeidsgiveransvar, får nå etterspill i Stortinget.

– Vi fremmer et lovforslag for å stanse fagforeningsknusing og stoppe arbeidsgivere som omorganiserer driften eller slår selskaper konkurs for å slippe unna arbeidsgiveransvar og tariffavtale.

Det varsler Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes overfor ABC Nyheter.

Lovforslaget som Rødt fremmet denne uka, går inn for å be regjeringen sette ned et lovutvalg som skal kartlegge hvordan lovverk som tar sikte på å ivareta arbeidstakeres stilling blir omgått.

Fra før har Rødt fått gjennomslag for å utrede tiltak i franchise-foretak.

Omgår loven ved «smart» organisering

Utvalget skal foreslå lovendringer som tydeliggjør arbeidsgiveransvaret, slik at den som har styringsrett også har arbeidsgiveransvar, forteller Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett av eksemplene på saker Rødt med dette lovforslag og tidligere ønske om å se på franchisesektoren vil rette på, er Elkjøps datterselskap på Lørenskog som ble nedlagt og de ansatte sagt opp.

De får ikke nyte godt av arbeidsmiljølovens bestemmelse om at oppsagte skal ha fortrinnsrett til andre ledige jobber i virksomheten.

Grunnen til det er at Elkjøp-kjeden er organisert som franchise-selskap, det vil si at de enkelte salgsstedene er selvstendige virksomheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En rekke arbeidsgivere organiserer virksomheten så de i praksis nekter ansatte å fagorganisere seg og ha en tariffavtale. Vi ser det i Norwegian, i fiskeforedling og i Elkjøp, kommenterer Moxnes, og legger til:

– Hvis ikke Stortinget setter ned foten for denne typen atferd, vil det feie beina vekk under fagbevegelsen i flere bransjer. Da blir det fritt fram for arbeidsgivere som ønsker å kvitte seg med organiserte arbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er noe svineri Stortinget må sette foten ned for, mener han.

Frp går ikke med på den

Erlend Wiborg (FrP), leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, avviser at konkurser brukes i norsk arbeidsliv som ledd i fagforeningsknusing.

– Dette er et useriøst forslag fra Rødt. Hvis en bedrift går konkurs skyldes det at de hadde høyere kostnader enn bedriften kunne bære. Å da kreve at en ny bedrift skal innføre det samme høye kostnadsnivået er useriøst og urealistisk, sier han i en kommentar til ABC Nyheter.

Vil få slutt på fagforeningsknusing

Utvalget Rødt ønsker seg, skal foreslå lovendringer som vil hindre at loven omgås av arbeidsgivere som vil unngå tariffavtale eller forpliktelser som følger av tariffavtale.

Det skal gjennomgå konkurslovgivningen og foreslå endringer slik at lovgivningen blir mer effektiv, for eksempel ved skjerping av strafferammer og konkurskarantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre går Rødt inn for å oppheve arbeidsmiljølovens § 16-1, annet ledd, slik at ansattes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse også gjelder ved overdragelser fra konkursbo.

– Vi har for lengst skjønt at franchisemodellen er et problem. Det har vi fått flertall for å utrede. Nå fremmer vi forslag til lovendringer mot fagforeningsknusing, sier Bjørnar Moxnes.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Frp