KrFs veivalg:Lundteigen: – Viktig for Senterpartiet å støtte regjeringsskifte

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix
Senterpartiets Per Olaf Lundteigen. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en måneds spenning fatter KrF sin endelige avgjørelse om veivalget på landsmøtet i dag. – Vil være utrolig viktig for Senterpartiet å støtte et regjeringsskifte, sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal KrF gå til venstre og søke allianse med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, forbli i opposisjon eller gå i forhandlinger om deltakelse i regjeringen Solberg? Det beslutter landsmøtet i kveld.

– Hvis det kommer til et flertall mot Høyre i Stortinget vil det være utrolig viktig for Senterpartiet å støtte et regjeringsskifte. Høyre er vår hovedmotstander i norsk politikk, med sin kortsiktige økonomiske liberalisme, sier stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) til ABC Nyheter.

– Senterpartiet har holdt fingrene av fatet i forhold til det KrF nå diskuterer internt. Det har vært helt bevisst. Men hvis KrF kommer til at de vil felle Solberg-regjeringen er det en ny politisk situasjon vi må forholde oss til, sier Sp-veteranen.

Direkte: Følg KrFs landsmøte minutt for minutt

Forsker: – Sp kom godt ut av rødgrønt samarbeid

Senterpartiet satt sist i regjering med KrF under Bondeviks sentrumsregjering 1997-2000. I 2005 dannet partiet flertallsregjering sammen med Ap og SV.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Senterpartiet opplevde en viss regjeringsslitasje i den rødgrønne regjeringen, men kom godt ut av samarbeidet og har ligget høyt på meningsmålingene i ettertid. Jeg tror Sp ser positivt på et samarbeid hvis KrF bytter side, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt forsamfunnsforskning til ABC Nyheter.

– Sps største utfordring i den rødgrønne regjeringen var samarbeidet med SV, sier Bergh.

Leder for valgforskningsprogrammet ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh. Foto: ISF.
Leder for valgforskningsprogrammet ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh. Foto: ISF.

KrFs partileder Knut Arild Hareide har gått inn for en mindretallsregjering med Ap, men har insistert på at dette skal være uten SV-deltakelse. Det er denne strategien KrF-landsmøtet tar stilling til i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Senterpartiet vil få en veldig sentral rolle i en eventuell koalisjon mellom disse partiene, fordi de ligger midt mellom Ap og KrF politisk. Hvis KrF går til venstre vil ingen partier få en klar vippeposisjon på Stortinget, slik KrF har i dag, sier Bergh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sp har et rykte for å være gode i forhandlinger og få gjennomslag på sine politikkområder både i regjeringen og på stortinget, sier forskeren.

Bondevik ber partiet følge Hareide: – Frp-samarbeid er løftebrudd

Hemmelig avstemning

190 delegater har stemmerett i spørsmålet om KrFs retningsvalg fredag. 78 KrF-delegater vil til høyre, 83 delegater vil til venstre og 28 vil forbli i opposisjon. I den siste gruppen er det imidlertid 21 blå og 7 røde delegater, noe som gir blå side totalt 99 delegater mot 90 røde.

Delegatene har imidlertid ikke bundet mandat på landsmøtet, og avstemningene skal være skriftlige. Et slikt hemmelig valg er viktig for at Hareide skal ha mulighet til å overtale delegater til å bytte side – hans eneste håp for å vinne fram med ønsket om en sentrum-venstre-regjering.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Direkte video: Følg KrFs landsmøte:

– Varierende samarbeid med KrF

Lundteigen i Senterpartiet mener samarbeidet med KrF har vært «svært varierende»:

Krisemåling for KrF denne uken

Onsdag før landsmøtet fikk KrF kun 3,0 prosents oppslutning på en meningsmåling for TV 2, mens Senterpartiet falt hele 1,4 prosentpoeng til 9,0 prosent.

Mest tilbake går Venstre, som ville falt helt ut av Stortinget med bare 2,3 prosents oppslutning.

Arbeiderpartiet gikk fram 0,9 prosentpoeng til 27,6 prosent og er dermed det største partiet på oktobermålingen. Høyre går fram 0,1 til 26,8. Samtidig går Fremskrittspartiet fram 1,1 prosentpoeng til 13,8,

Dersom målingen var valgresultat ville KrF-lederens drømmeregjering sammen med Ap og Sp kun fått 70 mandater. Sammen med MDG og SV ville denne blokken fått 84 mandater, og dermed vært avhengig også av Rødts ni representanter for å få flertall i Stortinget med til sammen 93 mandater. Dagens regjering får bare 76 mandater.

Målingen onsdag er den svakeste for KrF siden Kantar TNS startet målinger av velgeroppslutning i 1964. Dersom målingen var valgresultat, ville KrF sittet igjen med to representanter på Stortinget.

De øvrige partiene får denne oppslutningen: SV 7,2 prosent (- 0,4 prosentpoeng), Rødt 4,2 (+ 0,8), De Grønne 2,9 (+ 0,1), andre partier og lister 2,6 prosent (+ 1,2).

Kilde: NTB/TV 2.

– Det har vært vanskelig å forholde seg til KrF, fordi de ikke har visst hvilket bein de skal stå på. Det er en fordel at det nå kommer en avklaring.

– Hvilke utfordringer hadde Sp i koalisjon under den rødgrønne regjeringen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var meget problematisk, fordi Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) satt som en slags overstatsråd ved Statsministerens kontor og overstyrte de fleste beslutninger og skapte mange konflikter med stortingsgruppene.

– Arbeiderpartiet må ta innover seg at det kun er i Norge av de nordiske land der et parti som Sp ønsker å gå i regjering med sosialdemokratene. Partiet må opptre helt annerledes overfor Sp i et eventuelt nytt samarbeid, med en mye større grad av likeverdighet, sier Lundteigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foran skjebnevalget i KrF: Mistro, mistillit, splittelse

– Tre hovedpoler i norsk politikk

– Jeg mener vi har tre hovedpoler i norsk politikk: rød, blå og grønn. I den grønne er hovedkraften Sp, og vår oppgave er en jordnær, grønn politikk nær folk. Desentralisering er utrolig viktig, samtidig som nasjonalstaten Norge må styrkes ved at Stortinget får mer makt.

I denne inndelingen sier Lundteigen han regner Venstre som et blått (liberalt) parti, og SV som rødt (sosialistisk).

– Når jeg sier vi er det grønne alternativet er det en liten hilsen til MDG, som har trøbbel med «jordinga.» Et grønt parti må øke lønnsomheten i de fornybare næringene, mens MDG er mest opptatt av vern. Fisk, jordbruk, skogbruk og den fornybare strømmen er fantastiske norske ressurser vi må lage lange næringskjeder av, for å erstatte karbon, sier Lundteigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter denne tørkesommeren har vi en selvforsyning av jordbruksmat i Norge ned mot 30 prosent. Det er så vilt at folk nesten ikke vil tro det, og gir en åpenbar beredskapsrisiko. En kampsak for Sp er å få hevet selvforsyningsgraden til 50 prosent. Det må gjennomføres i løpet av en 6-årsperiode, og vil føre til et utrolig mye vakrere og mer fruktbart Norge.

Les også fra ABC Nyheter: – Ropstads tilhørighet til Høyre er viktigere for ham en ungene

– Økt selvforsyning vil gi et vakrere og mer fruktbart Norge, sier Lundteigen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
– Økt selvforsyning vil gi et vakrere og mer fruktbart Norge, sier Lundteigen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Øvrige kilder: NTB.

Les alle sakene om KrF her