KrFs ekstraordinære landsmøte:

Hareide i skjebnetalen: Går av som KrF-leder hvis han taper

Etter at Knut Arild Hareide i en måned har nektet å avklare sin fremtid, avslørte KrF-lederen fredag at han trekker seg hvis han taper. – Trist, sier nestleder Kjell Ingolf Ropstad. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Det store spørsmålet var om Hareide ville legge sin lederrolle i potten.

Det har vært uttalige spekulasjoner og lekkesjer, men nå er det klart: Knut Arild Hareide trekker seg hvis han taper.

– Jeg har vært opptatt av at debatten skal handle om sakene, partiet og verdiene – ikke min posisjon. Nå er delegatene valgt. Det har blitt en debatt om sak, og ikke person. Vi er samlet her i dag for å gjøre et retningsvalg, ikke et ledervalg, sa KrF-lederen.

Les også: Foran skjebnevalget i KrF: Mistillit, mistro, splittelse

Lundteigen: – Viktig for Senterpartiet å støtte regjeringsskifte

– Vil rydde all tvil til side

– Men mange har villet vite hva jeg gjør. Jeg har kommet til at det mest ryddige er å gjøre dette klart for dere alle, og gjøre alt klart for å rydde all tvil til side, sa Hareide.

28. september fortalte Hareide partiet at han anbefaler en regjering med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

– Det er ikke rett for partiet at jeg leder videre dersom landsmøtet velger en annen kurs enn den jeg så tydelig anbefaler.

Hareide er nødt til å snu fem KrF-delegater for å få flertall på landsmøtet. Etter fylkesårsmøtene er det 99-90 i fordel blå side.

Les også: Bondevik ber partiet følge Hareide: – Å gå inn med Frp er et løftebrudd

Derfor tvinger Hareide splittet KrF til å velge

Fakta om delegater til KrFs landsmøte

* 99 delegater har varslet at de primært eller sekundært vil stemme for å gå inn i dagens regjering.

* 90 delegater har varslet at de primært eller sekundært vil stemme for et regjeringssamarbeid med Ap og Sp, slik partileder Knut Arild Hareide ønsker.

*Ifølge ulike mediers opptellinger vil mellom 23 og 33 av delegatene primært stemme for å forbli i opposisjon. Brorparten av disse har varslet sekundær støtte til det blå alternativet.

* En delegat, Ingunn Karijord fra Møre og Romsdal, sier hun vil stemme blankt uansett.

* Totalt er det 190 delegater til landsmøtet.

* Delegatene er ikke bundet og står fritt til å bytte ståsted i avstemningen. Forhåndsopptellingene trenger derfor ikke bli identisk med det endelige resultatet.

– Jeg vet at dette har kostet

I talen argumenterte Hareide for at hans syn vil utvide partiet.

– Skal vi vinne nye seiere, så trenger vi slagkraft. I fjor var vi bare 5.000 stemmer over sperregrensen, sier Hareide.

Knut Arild Hareide stemmer på KrF sitt ekstraordinært landsmøte på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Knut Arild Hareide stemmer på KrF sitt ekstraordinært landsmøte på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg vet at dette har kostet for dere. Gode relasjoner har blitt satt på prøve. Sår må leges. Vi skal uansett gå videre sammen. Jeg vil si til mine to nærmeste, Olaug og Kjell Ingolf: Vi har vært uenige om retningsvalg. Men jeg har ikke ett vondt ord å si om dere, sier Hareide, som den siste måneden i full offentlighet har argumentert mot nestlederne i partiet.

– Jo nærmere vi har kommet ytre høyre, jo nærmere har vi kommet sperregrensa, advarte Hareide.

Hareide fortalte at lokallaget i Nordre Aker i Oslo på en måned har økt medlemstallet med 52 prosent.

– Lederen har ringt hver eneste av dem og spurt hvorfor. Svaret har vært entydig: De har likt de nye signalene.

– Vi må gjøre et valg for å overleve. Jo fortere vi gjør det valget, dess bedre, sa Hareide.

Han kom også med en bemerkning som vil vekke interesse hos dem i Ap og fagbevegelsen som er skeptiske til samarbeid med KrF:

– I næringspolitikken tenker vi mer som Erna enn som LO.

– Jeg synes det er trist

– Jeg har respekt for at Knut Arild sier han ikke kan lede KrF inn i en sentrum-høyre-regjering, men jeg syns det er trist, sa nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

– Vi har aldri vært alliert med Ap, sier KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som kan overta som KrF-leder etter Knut Arild Hareide dersom partiet velger å gå inn i dagens regjering. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
– Vi har aldri vært alliert med Ap, sier KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som kan overta som KrF-leder etter Knut Arild Hareide dersom partiet velger å gå inn i dagens regjering. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Taper Hareide er Ropstad den heteste kandidaten til å ta over som partileder.

Han gikk på talerstolen like etter at partileder Knut Arild Hareide hadde gjort det klart at han ikke vil fortsette som partileder dersom han ikke får gjennomslag for sitt råd om å samarbeide med Ap og Sp.

Ropstad argumenterte for at partiet skal gå inn i den borgerlige regjeringen. Han roste imidlertid Hareide for ikke å gjøre veivalgsdiskusjonen til en persondebatt.

– Knut Arild, du er vår partileder. Jeg er sikker på at jeg har hele partiet i ryggen når jeg sier at jeg er stolt over den jobben du gjør, sa Ropstad.

Ropstad advarer mot SV

Han advarer sterkt mot å gi SV makt.

– Er en regjering med SV som støtteparti en sentrumsregjering. Vi har aldri vært alliert med Ap. Og det er ikke uten grunn. For fem år siden kastet vi en Ap-regjering. Skal vi nå fem år etter kaste Erna og sette SV i den vippeposisjonen vi har i dag? spurte Kjell Ingolf Ropstad i sitt innlegg.

Han trakk frem abortutspillet fra Erna Solberg, som åpner for å endre deler av abortloven.

– Hva er signalet fra Ap? Uaktuelt. Hva sier AUF? At vi håner kvinnene. Nok engang forsøker de helt usaklig å gjøre om dette til spørsmål om selvbestemmelse. Hvem her tror det er mulig å få Ap og SV med på å endre abortloven?

Dagens Frp-statsråder bekymrer ikke Ropstad.

Krisemåling for KrF denne uken

Onsdag før landsmøtet fikk KrF kun 3,0 prosents oppslutning på en meningsmåling for TV 2, mens Senterpartiet falt hele 1,4 prosentpoeng til 9,0 prosent.

Mest tilbake går Venstre, som ville falt helt ut av Stortinget med bare 2,3 prosents oppslutning.

Arbeiderpartiet gikk fram 0,9 prosentpoeng til 27,6 prosent og er dermed det største partiet på oktobermålingen. Høyre går fram 0,1 til 26,8. Samtidig går Fremskrittspartiet fram 1,1 prosentpoeng til 13,8,

Dersom målingen var valgresultat ville KrF-lederens drømmeregjering sammen med Ap og Sp kun fått 70 mandater. Sammen med MDG og SV ville denne blokken fått 84 mandater, og dermed vært avhengig også av Rødts ni representanter for å få flertall i Stortinget med til sammen 93 mandater. Dagens regjering får bare 76 mandater.

Målingen onsdag er den svakeste for KrF siden Kantar TNS startet målinger av velgeroppslutning i 1964. Dersom målingen var valgresultat, ville KrF sittet igjen med to representanter på Stortinget.

De øvrige partiene får denne oppslutningen: SV 7,2 prosent (- 0,4 prosentpoeng), Rødt 4,2 (+ 0,8), De Grønne 2,9 (+ 0,1), andre partier og lister 2,6 prosent (+ 1,2).

Kilde: NTB/TV 2.

– Ja, det er betydelig avstand til Frp. Men dagens Frp-statsråder tar ikke fra meg min nattesøvn, sa Ropstad.

Han ønsker som kjent å starte sonderinger med dagens regjering.

– Under Stoltenberg sto klimapolitikken stille. Nå reduseres utslippene. Høyre og Venstre er konstruktive. Den offensive klimapolitikken møter størst motstand på rødgrønn side, sa Kjell Ingolf Ropstad i sitt innlegg.

– SV er imot biodrivstoff, Sp vil ha billigere drivstoff, sa Ropstad før han gikk løs på venstresidens abortpolitikk.

– Vi ga asylbarna amnesti. Hadde vi fått det til i en arbeiderpartidominert regjering? Neppe. SV prøvde forgjeves i åtte år, sa Ropstad, som stadig ble avbrutt av entusiastisk applaus.

Les også: KrF delt på midten i retningsvalg – så langt

Hareide skal ha nektet Ropstad å dra til Telemark

Grøvan: Hareides alternativ er ikke sentrum

Hans Fredrik Grøvan, parlamentarisk nestleder i KrF, fronter forslaget om å forbli dagen posisjon.

Hans Fredrik Grøvan. Foto: Trond Teigen / NTB scanpix
Hans Fredrik Grøvan. Foto: Trond Teigen / NTB scanpix

– Jeg hører at sidebyttet innebærer er sentrumsalternativ. Jeg er ikke enig. Ap har aldri definert seg som sentrum, sa Grøvan til landsmøtet.

– Frp er heller ikke et parti vi har sagt vi skal gå i regjering med, sa Grøvan.

Han mener begge rgjeringsalternativene som nå skisseres er krevende å forklare ut fra det KrF sa i valget.

– KrF har fått mange og store gjennomslag. Så kan vi spørre hvorfor oppslutningen går ned. Jeg vil si: Ha is i magen. Det finnes en annen løsning. Vår utfordring er ikke at vi har vært i opposisjon, og løses ikke av å trekke et splitta parti inn i regjering. Det er den lammende diskusjonen om veivalg som hindrer oss. Nå må vi ta en langt mer offensiv opposisjonsrolle, sa Grøvan.

Les også: KrF-kronprinsen advarer: – Kan ende opp med at Arbeiderpartiet regjerer alene

Knut Arild Hareide har velgerne med seg

Striden brøt ut umiddelbart på KrF-landsmøtet

Det ekstraordinære landsmøtet til KrF brøt ut med uenighet om voteringsrekkefølge og om stemmegivningen skal være hemmelig eller ikke.

– Jeg ønsker en åpen voteringsprosess, så vi vet hvor vi har hverandre og slipper å spekulere i ettertid. Dette er jeg genuint opptatt av. Det er viktig for organisasjonene og ettertiden at vi skal stå i en åpen prosess, sa fylkesleder i Agder, Per Sverre Kvinlaug, fra talerstolen.

Forslaget om skriftlig votering vant gjennom med 101 mot 89 stemmer.

Det regnes som en viktig seier for Knut Arild Hareide. Det anses som lettere å snu delegater hvis avstemningen foregår hemmelig.

Les også: Vinneren tok nesten alt i Rogaland KrF

Kompromiss

SPILLEREGLER: KrF-ledelsen møtte motforestillinger om stemmereglene på KrFs ekstraordinære landsmøte. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SPILLEREGLER: KrF-ledelsen møtte motforestillinger om stemmereglene på KrFs ekstraordinære landsmøte. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Landsstyret foreslo kvelden før et kompromiss som innebar at det skal være skriftlig stemmegivning.

Helga Marie Bjerke fremmet forslag om åpen votering. Hemmelig votering regnes av kommentatorene som Hareide-fløyens siste sjanse.

Olaug Bollestad og Hans Fredrik Grøvan var blant dem som talte for å bevare kompromissforslaget.

Utfordret stemmerekkefølgen

Kompromisset fra landsstyret torsdag kveld om å stemme samtidig over de tre alternativene; regjeringssamarbeid til høyre, venstre eller forbli i opposisjon, ble utfordret av delegaten Kjetil Weyde fra Oppland.

Fakta om KrFs oppslutning ved stortingsvalg siden 1997

* 1997: 13,7 prosent. KrF-leder Kjell Magne Bondevik var i årene 1997–2000 statsminister i en mindretallsregjering med KrF, Venstre og Senterpartiet (Sentrumsregjeringen).

* 2001: 12,4 prosent. Bondevik var statsminister i en mindretallsregjering med KrF, Høyre og Venstre (Samarbeidsregjeringen).

* 2005: 6,8 prosent. KrF på sidelinjen da Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV dannet flertallsregjering.

* 2009: 5,5 prosent. Fortsatt rødgrønn flertallsregjering.

* 2013: 5,6 prosent. KrF inngikk sammen med Venstre en samarbeidsavtale med regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet. Regjeringen kan danne flertall sammen med enten KrF eller Venstre.

* 2017: 4,2 prosent. KrF i opposisjon og på vippen mellom sentrum-høyre og sentrum-venstre

Kompromissforslaget fra landsstyret vant gjennom med stort flertall.

– Jeg er redd rekkefølge og alternativer kan få utslagsgivende betydning, sa Weyde og foreslo sitt alternativ:

– Før vi stemmer over spørsmålet om KrF skal starte regjeringsforhandlinger, skal vi først stemme over hvem vi skal forhandle med. Når det er avklart, setter vi det opp mot Hans Fredrik Grøvans forslag om å forbli i opposisjon.

– Begrunnelsen er at jeg tror mange røde, og de fleste blå, vil foretrekke å forbli i opposisjon framfor det alternativet de ikke liker, sa Weyde.

(SE VIDEO: Hareide og Ropstad før landsmøtet: - Spent og klar)

Les alle sakene om KrF her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden