Rødt frister KrF med barnehagepakke– Venstres skjebne bør ikke friste

Rødt-leder Bjørnar Moxnes i vandrehallen i Stortinget etter regjeringens fremleggelse av statsbudsjettet for 2019.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes i vandrehallen i Stortinget etter regjeringens fremleggelse av statsbudsjettet for 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det gjelder å minske forskjellene i samfunnet, er det mye mer å hente på venstresiden, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sitt alternative budsjett vil Rødt foreslå 912 millioner for å finansiere gratis barnehage for 5-åringer, gjennom å droppe regjeringens skattekutt for de rikeste. På denne måten vil Rødt komme KrF-leder Knut Arild Hareide i møte.

– Det skal ikke være slik at hvorvidt ungen går i barnehage eller ei skal være avhengig av foreldrenes lommebok. Gratis barnehage bidrar til å utjevne forskjellene i samfunnet og styrke integrering og kjennskap til norsk språk, sier Moxnes.

– Venstres skjebne bør ikke friste

KrF har tidligere tatt til orde for at å øke barnetrygden, ha en mer rettferdig ordning for fødselspenger og tilby gratis barnehage fra tredje barn.

– Vårt forslag er et eksempel på at KrF kan få mye til for barnefamiliene hvis de trekker støtten til den borgerlige regjeringen. Høyre har strittet imot all økning av barnetrygd, de har gått imot gratis universelle velferdsgoder på generelt grunnlag. Regjeringen foreslår også å øke maksprisen på barnehager. Det er helt sprøtt, sier Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF er akkurat nå inne i et skjebnevalg der de skal bestemme seg for om de vil gå inn i dagens regjering med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, eller om de vil søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Går KrF inn i dagens regjering, vil den nye regjeringen oppnå flertall på Stortinget. Både KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad og 2. nestleder Olaug Bollestad ønsker å søke regjeringssamarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva KrF vil gjøre får de finne ut av selv. Imidlertid ser jeg at Venstre har gjort som den borgerlige fløyen i KrF-ledere ønsker. Jeg er usikker på om Venstres skjebne bør friste KrF til regjeringsdeltakelse, sier han.

Les også: Derfor tvinger Hareide splittet KrF til å velge

Bondevik ber partiet følge Hareide: – Å gå inn med Frp er et løftebrudd

Ropstad vil ikke sky unna Frp

KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Et snitt av partimålingene i oktober viser at Venstre er nede i 3,4 prosents oppslutning. På nyåret gikk Venstre inn i regjering etter en opprivende debatt i partiet. I februar hadde de en oppslutning på 4,3 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Går KrF i regjering, går det ikke mange ukene før Ropstad og Bollestad blir nødt til å stå skolerett på TV og si «jeg vil ikke ha valgt de ordene» når de blir konfrontert av journalister og sine velgere med utspill fra de andre regjeringspartiene, spår Moxnes, og viser særlig til Fremskrittspartiet.

– Grunnleggenede uenige med Frp

ABC Nyheter har ikke klart å innhente en kommentar fra Kjell Ingolf Ropstad eller Olaug Bollestad.

Ropstad sier til VG at han og Hareide tenker svært likt og at Hareide kan fortsette som partileder, selv om han taper veivalget. Selv har Hareide uttalt at han kommer til å gå av.

Når det gjelder forholdet til Fremskrittspartiet, lover Ropstad å være like tydelig som før.

– Vi er grunnleggenede uenige med Frp i mange saker, men vi har jo jobbet sammen med dem over mange år i konkrete saker, som jeg har god erfaring med: Jeg har ingen berøringsangst når det gjelder å ta diskusjoner og oppgjør med Frp. Det er ikke snakk om noen fusjon med Frp, sier han til avisen.

Les alle sakene om KrF her