Lundteigen: – Ropstads tilhørighet til Høyre er viktigere for ham enn de fattige ungene

FORTØRNET OVER KRF: Per Olaf Lundteigen ser det som ulogisk at KrF skulle støtte Høyre, Frp og Venstre i å kutte barnetillegget til uføre.
FORTØRNET OVER KRF: Per Olaf Lundteigen ser det som ulogisk at KrF skulle støtte Høyre, Frp og Venstre i å kutte barnetillegget til uføre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ropstad var den mest sentrale i KrF da de valgte å gå mot oss som ville beholde barnetillegget i uføretrygden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til ABC Nyheter.

KrFs 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad har markert seg i prosessen for partiets veivalg til høyre eller venstre, med å fokusere på abortspørsmål.

Lundteigen mener at det politiske veivalget for KrF ikke minst dreier seg om sosiale spørsmål.

– Den sterkeste symbolsaken er barnetillegget i uføretrygden, sier Lundteigen om lista over 15 sosiale kutt KrF har vært med på samarbeid med regjeringspartiene, som SV la fram under Stortingets trontaledebatt i høst.

– KrF ville at barnetillegget i uføretrygden skulle reduseres sånn at summen uføretrygdede foreldre satt igjen med, skulle være lavere enn tidligere inntekt. Ropstad var den som fulgte saken og valgte å stå sammen med andre enn oss, fortsetter Sp-politikeren.

Selv har han også nylig utfordret finansminister Siv Jensen i spørsmålet om dette barnetillegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De tror ikke helt på de uføre

Lundteigen mener at det naturlige for KrF burde vært å falle ned på den andre siden.

– Dette er de virkelig fattige familiene, der en uføretrygdet forsørger får redusert det behovsprøvde barnetillegget, mener han og legger til:

– Når det kommer til det harde, ser jeg i den saken at tilhørigheten til Høyre og regjeringa var viktigere enn de fattige ungene.

Han mener det er logisk at Ropstad søker seg til høyre.

– Han har det største fellesskapet med dem, konstaterer han.

Sp-politikeren refser det han ser som regjeringens og Høyres resonnement for kuttet, å oppmuntre flere til komme tilbake på jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De tror ikke helt at disse menneskene er arbeidsuføre. Og at dersom de kniper på barnetillegget, vil presset økonomisk bli så sterkt at de skal skaffe seg ekstrainntekter, sier Lundteigen.

– Hvorfor tar dere 37 millioner fra uføre som ikke kan jobbe, og deler ut 293 millioner kroner for å få friske folk til ikke å jobbe? spurte SV i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ropstad: – Færre vil bli rammet

Det var da statsbudsjettet for 2015 ble diskutert i Stortinget i desember 2014, at KrF ble med på å redusere barnetillegget uføre får, slik at det blir maksimalt 95 prosent av det de har hatt.

Regjeringen ville opprinnelig ha en 30 prosents reduksjon uten behovsprøving. Forliket med KrF innebar at kuttet ble redusert.

I debatten den gang var Kjell Ingolf Ropstad skuffet over Kirsti Bergstøs (SV) kritikk av at KrF i det hele tatt ville være med på å redusere uføretrygdede foreldres inntektsgrunnlag.

– Vi ivaretok jo i hvert fall 28 000 barn. Så er det rett – som SV sier – at noen vil bli rammet, fordi vi setter et tak: Man skal ikke kunne få mer enn 95 prosent av det man hadde før man ble ufør, utbetalt av både trygd og barnetillegg, sa Ropstad.

– Grunnen til at SV kritiserer løsningen, er at den er usosial i sin form, svarte Bergstø, som også ga en innrømmelse:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er glad for at Kristelig Folkeparti har kommet noen vei. Det er stor forskjell på 32.000 unger som i utgangspunktet ville blitt fattigere, og 4.000. Det vil merkes i folks liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF vil ikke vite virkningen

I Stortingets trontaledebatt fremmet SV forslag om å utrede virkningen for dem som er rammet av 15 usosiale kutt som regjeringspartiene har fått gjennomført takket være støtte fra KrF.

Det viste seg at KrF ikke bare hadde vært med på disse økonomiske grepene, de sikret også flertall for å stemme ned ønsket om å gjennomføre virkningen.

Forklaringen på hvorfor KrF gjorde det, var vekslende fra partiets 1. nestleder Olaug Bollestad, som i motsetning til partileder Knut Arild Hareide, men i likhet med 2. nestleder Ropstad, ønsker å gå i regjering med Frp, Høyre og Venstre.

ABC Nyheter har forelagt uttalelsene for Kjell Ingolf for kommentar, men Ropstad hadde torsdag kveld ikke besvart henvendelsen.