Kilder til NRK:

– Hareide trekker seg som partileder hvis han ikke får viljen sin

KrFs leder, Knut Arild Hareide.
KrFs leder, Knut Arild Hareide. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Taper Knut Arild Hareide skjebnemøtet 2. november, føler han det er unaturlig å fortsette som KrF-leder. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilder i KrFs sentralstyre sier til NRK at Knut Arild Hareide ikke finner det naturlig å fortsette som partileder i KrF dersom partiet stemmer ned hans råd, og i stedet velger å gå inn i Solberg-regjeringen.

Det var på et direkte spørsmål fra Ann Kathrine Skjørshammer, leder for KrF Kvinner, at Hareide kom med avklaringen, skriver NRK.

Hareide vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene.

Grunnen til at Hareide ikke har gått ut med dette selv, skal ifølge kildene være at han er redd debatten om partiets veivalg vil forstyrres av lederspørsmålet.

– Jeg ønsker ikke at lederspørsmålet skal skygge over veivalget. Vi skal stå som et samlet lag også etter 2. november, sier Hareide selv til NRK.

Taper Hareide striden er det da trolig KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad som får i oppgave å lede partiet. Ropstad vil inn i dagens regjering.

– Vanskelig å se for seg Solberg og Hareide sammen i regjering

Etter Erna Solbergs intervju med Dagens Næringsliv tirsdag, uttalte KrF-er Erik Lunde, følgende til ABC Nyheter:

– Når Solberg kommer med et så kraftig angrep på Hareide, og sier han skader tilliten til det politiske system og setter sine egne behov for makt foran politikken, gjør hun det ekstremt vanskelig for Knut Arild Hareide.Det er vanskelig å se for seg at de kan sitte i regjering sammen.

Lunde regnes som en nær alliert av Knut Arild Hareide, og har blant annet bidratt i boken hvor Hareide peker retning for Krf.

Statsminister Erna Solberg advarte i intervjuet mot at tilliten til det politiske systemet kan svekkes hvis KrF-leder Knut Arild Hareide feller regjeringen.

– Velgerne må undre seg over hva det er som gjør at KrF, som har fått mye politisk gjennomslag og pekte på meg som statsminister, plutselig skal bevege seg et annet sted uten at det er velgerne som har gitt beskjed om det, uten at de har gått til velgerne og sagt at det er det de vil gjøre, sa Solberg.

Gruer seg til landsmøte

Onsdag innrømmet Hareide at han gruer seg litt til partuiet skal felle sin dom.

– Jeg føler jo at mye står på spill, så, ja, jeg gruer meg litt. Samtidig er jeg avslappet, fordi jeg har gitt et råd jeg føler meg veldig trygg på, sa Hareide til NTB.

VIDEO: Begge nestlederne går mot Knut Arild Hareides råd om Ap-støtte

Personvernpolicy