Meny

Høyre ut mot Rødt: – Hatretorikk hentet fra andre verdenskrig

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Høyre-politiker Trond Helland beskylder Rødt for å bruke hatretorikk fra andre verdenskrig, og mener det er skammelig å bruke begreper som velferdsprofilitører.

Det harde ordskiftet mellom Høyres parlamentariske leder Trond Helland og Rødt-leder Bjørn Moxnes kommer i kjølvannet av at den svenske omsorgsgiganten Ambea kjøpte deler av Aleris Omsorg. 

Overfor Avisenes Nyhetsbyrå , som først omtalte saken, er Helleland tydelig på hva han mener om Moxnes' meninger.

– Hatretorikk

– Folk som driver gode tjenester for innbyggere er velferdsinnovatører. De bidrar med nye ideer og beriker kvaliteten med på de offentlige tjenestene. For det fortjener de en takk, ikke en hatretorikk hentet fra andre verdenskrig, sier Helland.

Helleland sa i Stortinget denne uken at «privat sektor ikke lenger er verdsatt av venstresiden». Han påpekte også at de private på mange områder blir betegnet som «uønsket» og som «velferdsprofitører». Det siste, sa Helland, er et «mistenkeliggjørende, usmakelig og polariserende begrep som jeg mener venstresiden bør slutte med».

– Høyre må legge bort retoriske øvelser

Rødt-leder Bjørn Moxnes mener på sin side at Høyre ikke lenger kan late som at begrepet velferdsprofitører ikke eksisterer.

– Private investorer bruker penger på velferd fordi det er attraktivt og profitabelt. Nå må Høyre legge bort retoriske øvelser og slutte å sminke virkeligheten. Begrepet velferdsprofitører er ikke mistenkeliggjørende, sier Moxnes.

Roste Rødt

Under trontaldebatten første uken i oktober uttalte Helleland at Rødt har klart å lure Arbeiderpartiet.

Videre anklaget han Arbeiderpartiet for å «dilte etter Rødt og SV», før han videre ga ros til Bjørnar Moxnes.

– Jeg synes det er all mulig grunn til å gi representanten Moxnes honnør for at han har klart å flytte Arbeiderpartiet så langt til venstre. Han og partiet Rødt fortjener honnør fordi de klarer å lure Arbeiderpartiet ut på galeien. Det som har skjedd, er at Arbeiderpartiet har lagt seg opp til den retorikken som representanten Moxnes tok med seg i stortingssalen. Han må jo være ganske godt fornøyd med at han etter ett år på Stortinget har kunnet flytte landets største parti så mange skritt mot venstre, sa Helleland. 

Moxnes er enig i analysen til Høyre at Rødt har klart å bevege Arbeiderpartiet.

– Rødts inngang på Stortinget har flyttet norsk politikk i vår retning. For ett år siden snakket ikke Støre om velferdsprofitører, men nå skjerper han tonen mot de kommersielle i velferden. Det er fordi vi har fått gjennomslag for problembeskrivelsen vår, i samarbeid med fagbevegelsen. Og vi kommer til å presse en Støre-regjering knallhardt og stille Støre til ansvar for de uttalelsene han nå kommer med, sa Moxnes i et større intervju med ABC Nyheter 5. oktober. 

– Jeg tror folk ser at Rødt er Arbeiderpartiets trekkhund, ikke bare en vaktbikkje slik vi var før, la han til.

Les saken: – Rødt er Arbeiderpartiets trekkhund

SE VIDEO: Helleland: – APs retorikk minner mistenkelig om Rødt

Populært