– Krigen i Syria ebber ut. Nå kommer farlige konflikter

SYRISK TRAGEDIE: Etter krigen kommer nye ulmende konflikter - denne gangen med bare utenlandske interesser, ifølge britisk midtøstenekspert. De kurdiske styrkene SDF har sørget for amerikansk tilstedeværelse. Her et bilde tatt 5. april i Raqqa, etter kampene mellom USA-støttede SDF og IS.
SYRISK TRAGEDIE: Etter krigen kommer nye ulmende konflikter - denne gangen med bare utenlandske interesser, ifølge britisk midtøstenekspert. De kurdiske styrkene SDF har sørget for amerikansk tilstedeværelse. Her et bilde tatt 5. april i Raqqa, etter kampene mellom USA-støttede SDF og IS. Foto: Hussein Malla / AP/NTB scanpix

– Utenlandske interesser vil nå skape nye konflikter i Syria. Den farligste kan bli mellom Russland og USA - muliggjort av kurdernes samarbeid med USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har vært en tendens i media å fortelle historien om at Assad nå mer eller mindre har kontroll i Syria igjen. Tro ikke på det, advarer Midtøsten-ekspert og britisk journalist med mange opphold i Syria og Israel bak seg, Jonathan Spyer.

– Idet krigen i Syria ser ut til å ebbe ut med at Assad-styret har kontroll over 60 prosent av landarealet med 70 prosent av befolkningen, trer fire-fem konfliktlinjer mellom utenlandske aktører fram, sier Spyer.

Tirsdag holdt han foredrag i Oslo i regi av en organisasjon som arbeider for å spre israelske perspektiver på Midtøsten, Europe Israel Press Association.

Den trolig farligste konfliktlinjen framover kan ifølge ham bli mellom Russland og USA.

Det er en stormaktskonflikt muliggjort av kurderne som med sine styrker kalt SDF (Den syriske demokratiske hær) har erobret 30 prosent av Syria takket være hjelp fra amerikansk flyvåpen og spesialsoldater.

– Uten amerikansk støtte hadde ikke kurderne hatt dette territoriet. Og uten samarbeidet med kurderne, kunne ikke USA ha operert som de gjør i Syria, sier Spyer til ABC Nyheter.

Ifølge Spyer ville ikke kurderne klart å holde på sine områder uten USA på lag. De ville blitt angrepet både av Tyrkia og Assad. Hans gjetning er at de da ville slutte seg til Damaskus.

Her er de fire gryende truslene:

Spyer bekrefter bildet av at den opprinnelige krigen er i ferd med å ebbe ut.

– Problemet og utfordringen er at fred og stabilt styre i Syria ikke er tilbake. Staten har hovedsakelig kollapset, landet er i ruiner. Og det som nå vil komme, er nye konflikter – hovedsakelig som følge av de utenlandske kreftene som er kommet til Syria, sier han.

– Dette er konflikter ledet ovenfra og utenfra, noen av dem med bruk av lokale krefter. Ingen av aktørene er arabisktalende i dette som er arabisk kjerneområde. De som kjemper over denne arabiske ruinen, snakker tyrkisk, persisk, kurdisk og hebraisk, framholder Spyer.

Han oppsummerer fire utenlandskdrevne konflikter uten grunnlag i lokalbefolkningens interesser:

  • Mellom USA og Tyrkia, som er rasende over at det de betrakter som terrorister kurderne, takket være hjelp fra USA har erobret 30 prosent av landet.
  • Mellom USA og Den islamske stat, men nå mellom USA og Iran.
  • Mellom Israel og Iran
  • Mellom USA og Russland.

I tillegg kommer spenningen mellom Assads Syria og Tyrkia i Idlib.

Hva skjer nå med Idlib?

– For tyrkerne er det surrealistisk at USA samarbeider med «terrorister» de har bekjempet i tiår. Tyrkia prøver å hindre dem å komme for langt vestover. Derfor har vi sett to tyrkiske invasjoner i disse områdene av Syria de siste årene.

ASSAD: – Assad var ikke noen potent trussel mot Israel. Nå gjør hans svakhet at iranerne nærmer seg Israels grenser, framholder Jonathan Spyer. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
ASSAD: – Assad var ikke noen potent trussel mot Israel. Nå gjør hans svakhet at iranerne nærmer seg Israels grenser, framholder Jonathan Spyer. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Hvorfor ruller ikke den tyrkiske hær videre østover? Hovedsakelig på grunn av tilstedeværelsen av 2000 amerikanske spesialsoldater og fly, sier Spyer, som påpeker at USA nå har endret sin involvering fra kamp mot IS til kamp mot Iran.

At USA er med på å kontrollere en så stor del av Syria, bygger opp til konflikt med Russland, som jo sammen med Iran har vært hovedårsaken til Assads framgang.

Etter at Donald Trump byttet mange i sin stab, har USA endret politikk fra å trekke seg ut av Syria, til å bite seg fast som aktør i kompaniskap med kurdiske SDF, nå med hovedmål å kjempe mot iranske styrker i Syria, som jo er invitert på folkerettslig korrekt måte sammen med Russland av Assad.

I ett område tårner potensielle konflikter seg mellom Tyrkia, USA, Russland og Syria seg opp:

Idlib, et fortsatt opprørskontrollert område dit jihadistiske terrorister har blitt sendt med fritt leide etter hvert som de er blitt slått i andre deler av Syria.

– Sotsjiavtalen innebærer demilitarisering av Idlib og tilbaketrekking av visse jihadistgrupper, sier Spyers, som ikke tror det går knirkefritt for seg.

– Russisk raseri ikke nok til å stoppe Israel

Så var det Israel.

– Iran har hatt de viktigste bakkestyrkene som berget Assad-regimet. Som følge av det bidraget er Iran nå i ferd med å etablere en uavhengig militær infrastruktur inne i Syria. Israel vil forhindre dette, som de ser som en direkte trussel rettet mot seg, sier Jonathan Spyer.

Israel har derfor brukt flyvåpenet til å bombe det de mener er iranske installasjoner. Israels flyvåpen skapte også krise da deres aktiviteter fikk skylden for at et russisk fly ble skutt ned.

– Russisk raseri er ikke nok til å stoppe de israelske luftangrepene på iransk infrastruktur. Irans frammarsj er rettet mot Israel, framholder Spyer.

– Hva da med avtalen med Russland om å holde iranske styrker langt unna Israel?

– Den virker delvis. Noen steder ja, andre steder ikke. Israel har fortsatt et relativt godt forhold til Russland. Russland har ikke tillatt Iran å bygge en marinebase ved Middelhavet, slik de ønsket. Og iranerne har trukket seg ut av noen baser, svarer Spyer på ABC Nyheters spørsmål.

– Men faktum er at Russland verken vil eller kan hindre fortsatt vekst av iransk infrastruktur totalt. Hvorfor skulle de det? De er alliert med Iran på Assads side. Og selv om Russland ville, har de iranske mer makt på bakken enn russerne, legger Jonathan Spyer til.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20 Pompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå
Siste nytt
00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20VerdenPompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå
Populært