Jon Georg Dale garanterer norsk jernbane-sikkerhet under EUs styre

Video: Se utdrag fra debatten mellom Jon Georg Dale og Sigbjørn Gjelsvik under spørretimen onsdag.

Samferdselsministeren garanterer for sikkerheten dersom Norge innfører EUs såkalte Jernbanepakke IV i EØS-avtalen. Jernbanetilsynet tar noen forbehold.

– Det er ingen risiko for at standarden senkes som følge av norsk tilslutning til EUs fjerde jernbanepakke.

Det forsikrer samferdselsminister Jon Georg Dale overfor ABC Nyheter etter et sammenstøt om saka med Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik i Stortinget 10. oktober (se video over).

Forsikringen fra Dale kommer bare et halvt år etter at regjeringen selv var urolig for det motsatte.

Den høye sikkerheten i norsk jernbane kunne bli svekket ved at Norge slutter seg til en ny kvase av EU-lovverk, EUs såkalte Jernbanepakke IV, gjennom EØS-avtalen, kom det fram i et såkalt EØS-notat 29. mai i år.

Nå går regjeringen med Dale i spissen varmt inn for å slutte seg til pakka og legge norsk jernbane under EUs jernbanebyrå ERA.

Det innebærer også at Norge på ny avgir suverenitet til EU og dets ERA.

Begge deler vekker kraftige reaksjoner hos jernbaneansatte og de rødgrønne partiene.

I spørsmålet om Jernbanepakke IV har selv Arbeiderpartiet varslet at de går inn for å nedlegge veto i EØS.

Sterk uro om Jernbanepakke IV

– Er spørsmålet om sikkerhet faktisk avklart siden slutten av mai, Dale?

– Det har vært gjennomført flere prosesser på det i EU. Tvilen skyldtes at de hadde tatt vekk noen bestemmelser i de eksisterende standardene, uten at nye var klare. Så ser vi at med det hjemmelsgrunnlaget som er nå, vil sikkerhetsnivået ikke vil bli senket for norsk jernbane, svarer Dale.

– Og det er fortsatt det norske Jernbanetilsynet som skal føre tilsyn og kontroll, legger han til.

Til voldsomme protester fra jernbaneansatte og krav om veto i EØS-avtalen fra Arbeiderpartiet og øvrige rødgrønne partier, går regjeringen dermed inn for å avgi mer suverenitet på jernbanesektoren.

Saken kommer trolig opp i Stortinget i høst, og igjen vil KrF som er på vippen, avgjøre om Norge godtar eller legger ned veto i EØS-avtalen mot Jernbanepakke IV.

Sist torsdag møtte 700 fagorganiserte og andre fram foran Stortinget til en demonstrasjon som protesterte mot EUs Jernbanepakke.

Les flere nyheter om EØS

MOT EUs JERNBANEPAKKE: 700 jernbaneansatte, fagforeninger og andre protesterte foran Stortinget 10. oktober mot norsk tilslutning til EUs fjerde jernbanepakke. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
MOT EUs JERNBANEPAKKE: 700 jernbaneansatte, fagforeninger og andre protesterte foran Stortinget 10. oktober mot norsk tilslutning til EUs fjerde jernbanepakke. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– EU har fulgt Norges råd

– EUs jernbanepakke IV handler om vår rett til å styre norsk jernbanepolitikk og til å stille høye nasjonale krav til trygghet, sa Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik da han utfordret statsråd Dale i Stortingets spørretime 10. oktober.

SIGBJØRN GJELSVIK: Urolig for sikkerhet og norsk suverenitet i møte med EUs Jernbanepakke IV. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SIGBJØRN GJELSVIK: Urolig for sikkerhet og norsk suverenitet i møte med EUs Jernbanepakke IV. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– I dag er det Norge som godkjenner hvem som kan kjøre på norske linjer. Med pakka vil Norge avgi suverenitet til EUs jernbanebyrå, ERA, som blir gitt myndighet til å utstede trygghetssertifikater som gjelder i hele EU- og EØS-området, fortsatte Gjelsvik og utfordret Dale:

– Er statsråden bekymret for jernbanesikkerheten når det blir EU som skal godkjenne selskaper, og er det i tråd med Grunnloven å avgi suverenitet til EUs jernbanebyrå?

– Norge har vist sunn skepsis til EUs jernbanepakke IV da den ble lagt fram. Siden har EU jobbet godt med disse krava. Dette arbeidet har Norge vært med på gjennom Statens jernbanetilsyn. Det er nå vedtatt krav som etter Jernbanetilsynets oppfatning er tydeligere og mer omfattende enn de krava som ble tatt ut av det forrige sikkerhetsdirektivet, svarte samferdselsminister Dale.

– Jeg har fått noe Senterpartiet kanskje har glemt hvordan virker – jeg har fått gjennomslag. EU har fulgt de norske rådene og fulgt de innspillene Jernbanetilsynet faktisk har gitt.

«Hvis ikke annet er bestemt»

Jernbanetilsynets direktør Erik Ø. Reiersøl-Johnsen bekrefter langt på vei at sikkerhetsspørsmålet slik EUs lovverk nå er, er tilfredsstillende avklart.

– Norge har ligget høyt på sikkerhet på jernbanesektoren. Det er ikke noen intensjon i Jernbanepakke IV om at sikkerhetsnivået i noe land skal reduseres, sier han til ABC Nyheter.

– Kan det endre norsk sikkerhetsnivå når EU-organene i framtida har fastlagt en harmonisert praksis?

– Nei. Vi vil kreve nivået på sikkerhet som er nå – eller bedre. Det er intensjonen også i Jernbanepakken - sikkerheten skal opprettholdes eller forbedres, svarer Jernbanetilsynets direktør.

– Jernbanetilsynet skal fortsatt ha tilsyn i Norge og oppfylle bestemmelsene i EU og også de særbestemmelsene vi har i Norge, som ikke er felles - hvis ikke annet er bestemt, sier Reiersøl-Johnsen.

Ble stoppet i Norge, kjører i EU

– Hvis norske myndigheter vurderer det slik i framtida at et utenlandsk togselskap av sikkerhetshensyn ikke er egna til å kjøre tog i Norge, vil det fort bli en sak som ERA og i siste instans EU-domstolen som avgjør, sier derimot Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik.

– I denne saken er det ikke lagt opp til en parellell struktur for EFTA-landene i EØS-avtalen. Norge blir lagt direkte under EU-systemet, sier han.

Gjelsvik påpeker at det på godssida har skjedd at togselskap som ikke har sikkerhetsgodkjenning i Norge, får kjøre i EU-land.

Ett eksempel han henter fra Nei til EUs sider om Jernbanepakke IV, er selskapet TX-logistikk, som etter varsler fra Norsk Lokomotivmannsforbund mistet sitt sikkerhetssertifikat i Norge og Sverige. Selskapet ble stoppet fordi de ikke fulgte sikkerhetsbestemmelsene. I resten av Europa fortsatte TX-Logistikk å kjøre.

I 2014 ønsket Frps daværende samferdselsminister at EU skulle dempe kravene til konkurranse i Jernbanepakka.

Les: Ketil Solvik-Olsen vil be EU dempe togkonkurransen

Uavklart om domstoler

– Kan utenlandske selskaper gå til sak mot Norge hvis de føler norske krav som urimelige?

Spørsmålet går til Jernbanetilsynets direktør Erik Ø. Reiersøl-Johnsen.

– Det kan de sikkert. I utgangspunktet er det norsk lov som gjelder i Norge. Ikke noe tilsidesetter det. Det er uavklart om det er mekanismer som gjør at du kan prøve å dra dette inn for andre domstoler, svarer han.

– Innebærer Jernbanepakke IV at nasjonal rett eller avgjørelser kan trekkes inn for overnasjonale tvisteløsningsorganer eller domstoler?
– Ikke som jeg kjenner til, svarer Reiersøl-Johnsen.

– Frp i bresjen for å avgi suverenitet

SUVERENITET: Demonstrantene utenfor Stortinget 10. oktober krever at regjeringen beholder norsk suverenitet over norsk jernbane. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SUVERENITET: Demonstrantene utenfor Stortinget 10. oktober krever at regjeringen beholder norsk suverenitet over norsk jernbane. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

I Stortingets spørretime 10. oktober noterte Sigbjørn Gjelsvik (Sp) seg at samferdselsministeren bekreftet at en vil avgi suverenitet til EU knyttet til norsk jernbanesikkerhet. – Frp i regjering har jo gått i bresjen for å avgi makt til EU på en rekke områder, sa Gjelsvik og oppsummerte:

  • Det var Frps finansminister Siv Jensen som foreslo å avgi suverenitet til EUs finanstilsyn og legge det norske Finanstilsynet under EUs beslutninger.
  • Det var Frps olje- og energiminister som foreslo å la vitale deler av norsk energipolitikk inn under EUs utvikling.
  • Det er nå Frps samferdselsminister som foreslår å legge norsk jernbanesikkerhet under EU.

– Norge har jo en Grunnlov som skal verne oss mot politikere som uhemma vil gi makt til EU. I Grunnloven står det at en kun kan avgi suverenitet på et avgrensa område til organisasjoner Norge er med i. Norge er ikke med i EU. Hvorfor mener du man kan avgi suverenitet her? spurte Gjelsvik.

– Dette oppsummerer godt det jeg oppfatter er argumentasjonen fra Senterpartiet og EU-motstanderne – nemlig at en sier at en er opptatt av sikkerhet på jernbanen, og beveger seg bort i en helt annen diskusjon. Det går ikke an å bruke sikkerhetsargumentasjon mot Jernbanepakke IV, svarte samferdselsminister Jon Georg Dale.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria
Siste nytt
17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria
Populært