Jon Georg Dale garanterer norsk jernbane-sikkerhet under EUs styre

Video: Se utdrag fra debatten mellom Jon Georg Dale og Sigbjørn Gjelsvik under spørretimen onsdag.

Samferdselsministeren garanterer for sikkerheten dersom Norge innfører EUs såkalte Jernbanepakke IV i EØS-avtalen. Jernbanetilsynet tar noen forbehold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ingen risiko for at standarden senkes som følge av norsk tilslutning til EUs fjerde jernbanepakke.

Det forsikrer samferdselsminister Jon Georg Dale overfor ABC Nyheter etter et sammenstøt om saka med Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik i Stortinget 10. oktober (se video over).

Forsikringen fra Dale kommer bare et halvt år etter at regjeringen selv var urolig for det motsatte.

Den høye sikkerheten i norsk jernbane kunne bli svekket ved at Norge slutter seg til en ny kvase av EU-lovverk, EUs såkalte Jernbanepakke IV, gjennom EØS-avtalen, kom det fram i et såkalt EØS-notat 29. mai i år.

Nå går regjeringen med Dale i spissen varmt inn for å slutte seg til pakka og legge norsk jernbane under EUs jernbanebyrå ERA.

Det innebærer også at Norge på ny avgir suverenitet til EU og dets ERA.

Begge deler vekker kraftige reaksjoner hos jernbaneansatte og de rødgrønne partiene.

I spørsmålet om Jernbanepakke IV har selv Arbeiderpartiet varslet at de går inn for å nedlegge veto i EØS.

Sterk uro om Jernbanepakke IV

– Er spørsmålet om sikkerhet faktisk avklart siden slutten av mai, Dale?

– Det har vært gjennomført flere prosesser på det i EU. Tvilen skyldtes at de hadde tatt vekk noen bestemmelser i de eksisterende standardene, uten at nye var klare. Så ser vi at med det hjemmelsgrunnlaget som er nå, vil sikkerhetsnivået ikke vil bli senket for norsk jernbane, svarer Dale.

– Og det er fortsatt det norske Jernbanetilsynet som skal føre tilsyn og kontroll, legger han til.

Til voldsomme protester fra jernbaneansatte og krav om veto i EØS-avtalen fra Arbeiderpartiet og øvrige rødgrønne partier, går regjeringen dermed inn for å avgi mer suverenitet på jernbanesektoren.

Saken kommer trolig opp i Stortinget i høst, og igjen vil KrF som er på vippen, avgjøre om Norge godtar eller legger ned veto i EØS-avtalen mot Jernbanepakke IV.

Sist torsdag møtte 700 fagorganiserte og andre fram foran Stortinget til en demonstrasjon som protesterte mot EUs Jernbanepakke.

Les flere nyheter om EØS

MOT EUs JERNBANEPAKKE: 700 jernbaneansatte, fagforeninger og andre protesterte foran Stortinget 10. oktober mot norsk tilslutning til EUs fjerde jernbanepakke. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
MOT EUs JERNBANEPAKKE: 700 jernbaneansatte, fagforeninger og andre protesterte foran Stortinget 10. oktober mot norsk tilslutning til EUs fjerde jernbanepakke. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– EU har fulgt Norges råd

– EUs jernbanepakke IV handler om vår rett til å styre norsk jernbanepolitikk og til å stille høye nasjonale krav til trygghet, sa Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik da han utfordret statsråd Dale i Stortingets spørretime 10. oktober.

SIGBJØRN GJELSVIK: Urolig for sikkerhet og norsk suverenitet i møte med EUs Jernbanepakke IV. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SIGBJØRN GJELSVIK: Urolig for sikkerhet og norsk suverenitet i møte med EUs Jernbanepakke IV. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– I dag er det Norge som godkjenner hvem som kan kjøre på norske linjer. Med pakka vil Norge avgi suverenitet til EUs jernbanebyrå, ERA, som blir gitt myndighet til å utstede trygghetssertifikater som gjelder i hele EU- og EØS-området, fortsatte Gjelsvik og utfordret Dale:

– Er statsråden bekymret for jernbanesikkerheten når det blir EU som skal godkjenne selskaper, og er det i tråd med Grunnloven å avgi suverenitet til EUs jernbanebyrå?

– Norge har vist sunn skepsis til EUs jernbanepakke IV da den ble lagt fram. Siden har EU jobbet godt med disse krava. Dette arbeidet har Norge vært med på gjennom Statens jernbanetilsyn. Det er nå vedtatt krav som etter Jernbanetilsynets oppfatning er tydeligere og mer omfattende enn de krava som ble tatt ut av det forrige sikkerhetsdirektivet, svarte samferdselsminister Dale.

– Jeg har fått noe Senterpartiet kanskje har glemt hvordan virker – jeg har fått gjennomslag. EU har fulgt de norske rådene og fulgt de innspillene Jernbanetilsynet faktisk har gitt.

«Hvis ikke annet er bestemt»

Jernbanetilsynets direktør Erik Ø. Reiersøl-Johnsen bekrefter langt på vei at sikkerhetsspørsmålet slik EUs lovverk nå er, er tilfredsstillende avklart.

– Norge har ligget høyt på sikkerhet på jernbanesektoren. Det er ikke noen intensjon i Jernbanepakke IV om at sikkerhetsnivået i noe land skal reduseres, sier han til ABC Nyheter.

– Kan det endre norsk sikkerhetsnivå når EU-organene i framtida har fastlagt en harmonisert praksis?

– Nei. Vi vil kreve nivået på sikkerhet som er nå – eller bedre. Det er intensjonen også i Jernbanepakken - sikkerheten skal opprettholdes eller forbedres, svarer Jernbanetilsynets direktør.

– Jernbanetilsynet skal fortsatt ha tilsyn i Norge og oppfylle bestemmelsene i EU og også de særbestemmelsene vi har i Norge, som ikke er felles - hvis ikke annet er bestemt, sier Reiersøl-Johnsen.

Ble stoppet i Norge, kjører i EU

– Hvis norske myndigheter vurderer det slik i framtida at et utenlandsk togselskap av sikkerhetshensyn ikke er egna til å kjøre tog i Norge, vil det fort bli en sak som ERA og i siste instans EU-domstolen som avgjør, sier derimot Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik.

– I denne saken er det ikke lagt opp til en parellell struktur for EFTA-landene i EØS-avtalen. Norge blir lagt direkte under EU-systemet, sier han.

Gjelsvik påpeker at det på godssida har skjedd at togselskap som ikke har sikkerhetsgodkjenning i Norge, får kjøre i EU-land.

Ett eksempel han henter fra Nei til EUs sider om Jernbanepakke IV, er selskapet TX-logistikk, som etter varsler fra Norsk Lokomotivmannsforbund mistet sitt sikkerhetssertifikat i Norge og Sverige. Selskapet ble stoppet fordi de ikke fulgte sikkerhetsbestemmelsene. I resten av Europa fortsatte TX-Logistikk å kjøre.

I 2014 ønsket Frps daværende samferdselsminister at EU skulle dempe kravene til konkurranse i Jernbanepakka.

Les: Ketil Solvik-Olsen vil be EU dempe togkonkurransen

Uavklart om domstoler

– Kan utenlandske selskaper gå til sak mot Norge hvis de føler norske krav som urimelige?

Spørsmålet går til Jernbanetilsynets direktør Erik Ø. Reiersøl-Johnsen.

– Det kan de sikkert. I utgangspunktet er det norsk lov som gjelder i Norge. Ikke noe tilsidesetter det. Det er uavklart om det er mekanismer som gjør at du kan prøve å dra dette inn for andre domstoler, svarer han.

– Innebærer Jernbanepakke IV at nasjonal rett eller avgjørelser kan trekkes inn for overnasjonale tvisteløsningsorganer eller domstoler?
– Ikke som jeg kjenner til, svarer Reiersøl-Johnsen.

– Frp i bresjen for å avgi suverenitet

SUVERENITET: Demonstrantene utenfor Stortinget 10. oktober krever at regjeringen beholder norsk suverenitet over norsk jernbane. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SUVERENITET: Demonstrantene utenfor Stortinget 10. oktober krever at regjeringen beholder norsk suverenitet over norsk jernbane. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

I Stortingets spørretime 10. oktober noterte Sigbjørn Gjelsvik (Sp) seg at samferdselsministeren bekreftet at en vil avgi suverenitet til EU knyttet til norsk jernbanesikkerhet. – Frp i regjering har jo gått i bresjen for å avgi makt til EU på en rekke områder, sa Gjelsvik og oppsummerte:

  • Det var Frps finansminister Siv Jensen som foreslo å avgi suverenitet til EUs finanstilsyn og legge det norske Finanstilsynet under EUs beslutninger.
  • Det var Frps olje- og energiminister som foreslo å la vitale deler av norsk energipolitikk inn under EUs utvikling.
  • Det er nå Frps samferdselsminister som foreslår å legge norsk jernbanesikkerhet under EU.

– Norge har jo en Grunnlov som skal verne oss mot politikere som uhemma vil gi makt til EU. I Grunnloven står det at en kun kan avgi suverenitet på et avgrensa område til organisasjoner Norge er med i. Norge er ikke med i EU. Hvorfor mener du man kan avgi suverenitet her? spurte Gjelsvik.

– Dette oppsummerer godt det jeg oppfatter er argumentasjonen fra Senterpartiet og EU-motstanderne – nemlig at en sier at en er opptatt av sikkerhet på jernbanen, og beveger seg bort i en helt annen diskusjon. Det går ikke an å bruke sikkerhetsargumentasjon mot Jernbanepakke IV, svarte samferdselsminister Jon Georg Dale.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:16 Stort steinras sperrer E18 i Larvik01:06 Mann til sykehus etter påkjørsel i Oslo sentrum00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21 Eksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen09:15 Håndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06 Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39 Johnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38 Venteliste hos Røde Kors i julen08:03 Pundet styrker seg etter britisk valg07:51 Ødegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23 Undersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08 Togreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54 Boris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51 Wild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37 «VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25 De konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22 Dette skjer i dag06:05 Full jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02 Svært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00 Interne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00 Over tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59 Skjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35 Dette skjedde i natt05:35 Mange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05 Mystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03 Liberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46 Labour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06 21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54 Labours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08 LO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53 Børsoppgang i Asia etter britisk valg02:31 EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21 Polen vil nå klimamålene i «eget tempo»
Siste nytt
01:16NorgeStort steinras sperrer E18 i Larvik01:06NorgeMann til sykehus etter påkjørsel i Oslo sentrum00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21VerdenEksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen09:15SportHåndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06NorgeOver 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39VerdenJohnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38NorgeVenteliste hos Røde Kors i julen08:03PengerPundet styrker seg etter britisk valg07:51SportØdegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23NorgeUndersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08NorgeTogreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54PolitikkBoris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51SportWild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37Sport«VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25VerdenDe konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22NorgeDette skjer i dag06:05VerdenFull jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02NorgeSvært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00PengerInterne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00VerdenOver tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59PolitikkSkjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35NorgeDette skjedde i natt05:35NorgeMange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05VerdenMystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03VerdenLiberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46VerdenLabour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06Norge21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54VerdenLabours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08PolitikkLO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53PengerBørsoppgang i Asia etter britisk valg02:31VerdenEU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21VerdenPolen vil nå klimamålene i «eget tempo»
Populært