KrF-drama: Frykter nye medlemmer kupper skjebnevalget

Partileder Knut Arild Hareide.
Partileder Knut Arild Hareide. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nye medlemmer strømmer til KrF før skjebnevalget. Nå frykter KrF-politikere at det skyldes et kuppforsøk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20. oktober starter en ti dager lang periode hvor fylkesårsmøtene skal velge delegater til KrF sitt skjebnemøte 2. november.

Da skal de 190 delegatene bestemme hvilken retning partiet skal ta, til venstre eller til høyre.

Hvilke delegater som velges på fylkesårsmøtene blir helt avgjørende for veivalget, som avgjøres på det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Samtidig som partiet er splittet, strømmer nye medlemmer til partiet. Nå frykter flere KrF-politikere det skyldes et eksternt forsøk på å få innflytelse over hvilke delegater som sendes til det ekstraordinære årsmøtet.

– Stor innvirkning

Tirsdag denne uken avholdt Sandnes KrF årsmøte der de skulle velge delegater til det ekstraordinære årsmøtet i Rogaland KrF.

De nye medlemmene avgjorde trolig valget, ifølge Bergens Tidende.

– Det er klart at de nye medlemmene hadde stor innvirkning, sier Signe Johanna Nijkamp, kommunestyrerepresentant for KrF i Sandnes, til avisen.

Av de totalt 50 oppmøtte var 15 nye medlemmer. I ettertid har det vist seg at to av delegatene til årsmøtet ikke hadde betalt kontigent.

– Det var flere nye medlemmer til stede på årsmøtet, og jeg spurte derfor om det var riktig at alle hadde stemmerett. Da resultatet av avstemmingen kom, så ble jeg overrasket, ja, sier KrF-er Bjørg Riska Josefsen til VG.

Hun var en kandidatene som ble innstilt, men ble vraket på lokallagets årsmøte.

– Opplevdes som et kupp

– Det opplevdes som et kupp. Jeg velger å tro at det er en strømning i folket, et ekte engasjement og ikke noe som var planlagt. Men for meg som ønsket det motsatte, så føltes det som et kupp, sier hun videre til VG.

Rogaland er det nest største fylkeslaget med flest delegater, 16 i tallet, på skjebnemøtet 2. november.

– Vi har sett det i andre partier at en lokalt er blitt overkjørt av nye medlemmer. Det er ikke sånn vi ønsker å drive politikk. Det skal ikke bare handle om en sak, sier Stian Lavik, leder i Alver KrF, til Bergens Tidende.

I Alver har de nå innført krav om betalt kontigent og medlemskap i minst to måneder for å stemme på det ekstreordinære årsmøte, ifølge avisen.

Oslo: – Ikke mulig å kuppe noe som helst

Fylkeslaget i Oslo er det fylkeslaget som har fått flest nye medlemmer etter Hareides tale.

Men ingen av de 234 nye medlemmene kan kuppe noe som helst, opplyser fylkesleder Espen Andreas Hasle.

– I Oslo er det representantskapet som allerede er valgt, som har stemmerett ved valg av delegater til det ekstraordinære landsmøtet. Så her er det ikke mulig å kuppe noe som helst. Så dette gir ingen mening å snakke om. Tvert imot, vi er utrolig glade for at så mange nye medlemmer vil være med på kjempe for en mer rettferdig verden og for barns rett til en god oppvekst, sier han til ABC Nyheter.

SE VIDEO: Hareide: – Vi må vurdere Arbeiderpartiet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært