Uvisst om KrF vil vite hva de har vært med på mot de svakeste

Olaug Bollestad lover ikke støtte til SV-forslaget om å undersøke hvordan kutt i støtte til de svakeste, som KrF har vært med på, virker for dem som blir rammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er umulig å forstå at de som er fattige og sjuke er de som skal betale for regjeringas skattekutt for de rike. Dessverre har KrF langt på vei vært med på skattekutt-galeien, sa SVs Karin Andersen da hun under Stortingets trontaledebatt onsdag utfordret Kristelig Folkepartis nestleder Olaug Bollestad.

Torsdag tar Stortinget stilling til 15 forslag fra SV om de vil undersøke virkningene av nedskjæringer i bostøtte, uføretrygd, andre støtteordninger for utsatte grupper - samt skattekuttene til de rike.

– Vil KrF støtte våre forslag om å undersøke hvordan det har gått med de folka som KrF har vært med på å kutte inntektene til? spurte Andersen fra Stortingets talerstol.

– Men de rike fikk skattelette

OPPGJØR PÅ KAMMERSET: Karin Andersen (SV, til v.) og KrFs 1. nestleder Olaug Bollestad veksler noen alvorsord om KrFs medvirkning til kutt for de svake. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
OPPGJØR PÅ KAMMERSET: Karin Andersen (SV, til v.) og KrFs 1. nestleder Olaug Bollestad veksler noen alvorsord om KrFs medvirkning til kutt for de svake. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jeg skal være ærlig og si at det har vært vanskelige prioriteringer for KrF å være med på noen av tiltakene. Samtidig har det for få år tilbake vært vanskelig tider, innledet Bollestad sitt svar.

– Jeg kan være med på å se hvordan de har virket, men vi har ikke konkludert hvordan vi vil stemme på tiltakene SV foreslått, fortsatte hun imidlertid.

– Bollestad snakket om at kuttene KrF var med på i bostøtte, uføretrygd, barnetillegg for de uføre, kutt i kjøpekraft for mange alderspensjonister, barnetrygd i nord og andre kutt, skjedde i en tid med lave oljepriser, sir Karin Andersen overfor ABC Nyheter.

– Men de brukte jo vanvittig mye oljepenger og delte ut skattelettelser med begge henda. Det hadde vært mer enn nok til å unngå disse kutta som KrF har vært med på, legger hun til.

Vil heller ha Frp enn SV på lag

– Det er rart hun ikke på strak arm kunne være med på å finne ut virkningen.

Bostøtta er i kroner og øre nå like mye som i 2009. På tida som har gått, har utgiftene blitt mye høyere. Flere titusener, blant annet uføre og minstepensjonistene har blitt rammet. Bostøtte er trygghet for hus og hjem, som KrF jo snakker om, sier SV-politikeren.
Olaug Bollestad er blant KrFs topp-politikere som sier seg uenig i Knut Arild Hareides ønske om å drøfte regjeringssamarbeid med Ap.

En av grunnene til at hun gjør det, er at hun ikke ønsker et regjeringsgrunnlag som er avhengig av SV. Bollestad foretrekker samarbeid med Frp, Høyre og Venstre - som sammen med KrF har sørget for kuttene SV går til angrep på.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy