SV vil tvinge regjeringen til å se på følgene av «usosiale kutt»

SV-leder Audun Lysbakken mener de borgerlige står for usosiale kutt i ytelser og tiltak og vil ha fram i lyset hvilke følger regjeringens politikk har for de svakeste i samfunnet. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken mener de borgerlige står for usosiale kutt i ytelser og tiltak og vil ha fram i lyset hvilke følger regjeringens politikk har for de svakeste i samfunnet. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

SV mener regjeringen må undersøke konsekvensene av en rekke kutt som partiet mener rammer de svakeste, og fremmer 15 forslag i trontaledebatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er på tide at stortingsflertallet viser respekt for, og interesse for, de mange menneskene i Norge som har vært utsatt for dypt usosiale kutt i de årene de borgerlige har styrt, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Onsdag fremmer han forslagene, som alle går ut på gi regjeringen ordre om å undersøke hvordan politikken rammer. Det gjelder blant annet kutt i bostøtte, uføretrygd, barnetillegg for uføre, rettshjelpstiltak, arbeidsavklaringspenger, overgangsstønaden for enslige foreldre og gratis fysioterapi for blant annet brannskadde og amputerte.

Aktuelt: Støre: – Dette er et verdivalg

– Vise respekt

Onsdag listet han opp alle forslagene i trontaledebatten i Stortinget. De går alle ut på å gi regjeringen ordre om å undersøke hvordan politikken rammer. Det gjelder blant annet kutt i bostøtte, uføretrygd, barnetillegg for uføre, rettshjelpstiltak, arbeidsavklaringspenger, overgangsstønaden for enslige foreldre og gratis fysioterapi for blant andre brannskadde og amputerte.

– Jeg ber Stortinget stemme for disse forslagene, for å vise respekt for de menneskene dette handler om, sa Lysbakken.

Videre vil SV ha oversikt over følgene av kutt i kriminalomsorgen og domstolene. Konsekvensene av at sykehus ikke får kompensert kostnadene for å overta ansvaret for overgrepsmottak står også på listen.

Regjeringen må dessuten undersøke hva det betyr for fordelingen i samfunnet at formuesskatten er redusert og arveavgiften fjernet, samt om det kan dokumenteres noen effekt av dette for næringslivet.

Aktuelt: Høyre-Høie slår ned Bondevik-uttalelse: – SV får vetorett på alle KrFs forslag

– Tar regningen

– Det har vært altfor liten oppmerksomhet om det faktum at deler av regningen for skattelettene til de rike har blitt sendt til noen av dem som har minst i Norge. Det gjelder uføre, aleneforeldre og ulike pasientgrupper, sier Lysbakken.

Han mener regjeringen aldri har brydd seg om å kartlegge hvordan det har gått med dem som har «betalt prisen». Derfor må Stortinget instruere regjeringen i å undersøke dette, mener han

Resultatene av undersøkelsen skal legges fram for Stortinget senest sammen med budsjettforslaget neste høst, ifølge SVs forslag, som Stortinget vil stemme over torsdag.

Aktuelt: KrFs veivalg: Så dypt splittet er partiet

– Prisen for borgerlig samarbeid

Lysbakken bedyrer at hensikten med forslagene ikke er å påvirke Kristelig Folkeparti – som står foran valget om de skal samarbeide med venstresiden eller de borgerlige. Men han mener listen viser sentrumspartiet hva som er prisen for å samarbeide med høyresiden:

– Det er en urettferdig fordelingspolitikk, det har ikke KrF kunnet forhindre som støtteparti for de blå, sier Lysbakken, og minner om at KrF er et parti som er opptatt av å forhindre fattigdom.

– Det er en påminnelse om at hvis det er fattigdomsbekjempelse du ønsker, så får du ikke det sammen med Høyre og Fremskrittspartiet, sier han.

Aktuelt: Stenseng om Hareides SV-nei: – Arbeiderpartiet utelukker ikke SV

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden