Stenseng om Hareides SV-nei: – Arbeiderpartiet utelukker ikke SV

NEKTER FOR SNUOPERASJON: Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng.
NEKTER FOR SNUOPERASJON: Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Johannes Kiese/Arbeiderpartiet

Kjersti Stenseng, Aps mektige partisekretær, er åpen for å ha med SV i eventuelle regjeringssamtaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ba KrF-leder Knut Arild Hareide partiet vurdere et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Men i et sosialistisk samarbeid vil ikke Hareide ha med SV.

– Mener Arbeiderpartiet at SV skal være med i eventuelle regjeringssamtaler? Hareide har uttalt at han går inn for en regjering uten SV?

– Arbeiderpartiet lukker ikke døra for SV. Vi har gode erfaringer å samarbeide med SV, fastslår Stenseng.

SV-leder Audun Lysbakken har uttalte fredag at han forventer å være en del av eventuelle forhandlinger mellom Ap, Sp og SV.

– SV vil alltid foretrekke en Ap-ledet regjering foran en borgerlig, og vil opptre konstruktivt for å få det til. For å ha flertall vil Ap være avhengig av SV. I en slik situasjon vil vi forvente av Arbeiderpartiet at SV blir del av forhandlingene, sa Lysbakken til ABC Nyheter.

Les også: Støre vil satse rødgrønt - sentrum er ute

Avviser KrF-vending

Samtidig sier partisekretæren at hun aldri har uttalt at et samarbeid med KrF var umulig og at hun nå har snudd, slik Dagens Næringsliv fremstilte det søndag.

– Jeg drar spesielt frem at Venstre og KrF står for langt fra Ap til å inngå i et forpliktende samarbeid, og da nevnes særlig arbeidslivspolitikken til Venstre, sa partisekretær Stenseng for ett år siden.

– Jeg refererte til en medlemsundersøkelse, hvor noen medlemmer trakk fram at KrF og Venstre stod for langt fra Ap, spesielt ble arbeidslivspolitikken til Venstre nevnt, sier Stenseng til ABC Nyheter.

I en intern evaluering hvor nærmere 10.000 medlemmer ga sin analyse av hvorfor Ap gikk på en smell i valgkampen, pekte 10 prosent på at det ikke var lurt å åpne for et samarbeid med Venstre og KrF.

– På dette tidspunktet var KrF en del av et forpliktende samarbeid på høyresida i norsk politikk, sier Ap-toppen videre.

Hun mener det sammenliknet med før valget er en helt annen politisk situasjon.

– Mens Venstre siden da har bekreftet at de er et parti på høyresida og gått inn i regjering med Høyre og Fremskrittspartiet, har KrF fristilt seg fra de borgerlige partiene og vendt seg til opposisjonen i flere saker for å prioritere bedre fellesskapsløsninger. Det har gitt en annen politisk situasjon.

– Arbeiderpartiet har fått gjennomslag for vår politikk, regjeringa har vært i mindretall, innenfor trygt arbeidsliv, god eldreomsorg, fedrekvote, begrense kommersielle aktører i barnevernet og flere saker som handler om å styrke fellesskapet, sier Stenseng.

Mislikte sentrumsflørt

I fjor sommer var det flere i LO og Arbeiderpartiet som mislikte at Ap-leder Jonas Gahr Støre strakk ut en hånd til KrF i valgkampen.

Jonas Gahr Støre sa dette til landsstyremøtet i Arbeiderpartiet i 2017:

«Jeg kan lese fra tid til annen at jeg flørter med Knut Arild Hareide.»

«Det er feil,» fortsatte han, «det er mye mer alvorlig enn som så.»

«Sosialdemokratiet og sentrum må finne sammen for å hindre at samfunnet blir preget av en sterk allianse mellom høyrepopulister og høyrefolk,» sa Jonas Gahr Støre.

I februar ville ikke Støre snakke om et samarbeid med sentrum. Under Arendalsuka ville ikke Støre kommentere overfor ABC Nyheter om KrF var velkommen i en Ap-regjering.

På spørsmål om Arbeiderpartiet kan se for seg å sitte i regjering med KrF, hadde Ap-lederen følgende svar:

– Det er ikke et spørsmål vi har noen kommentar til.

Les saken: Støre nekter å kommentere å KrF er velkomne

Da Hareide fredag rådet KrF til å se mot Arbeiderpartiet og Senterpartiet, var tonen fra Støre en annen.

– Det er klart at hvis flertallet skifter, så er Arbeiderpartiet klar, sa Støre.

– KrF og Arbeiderpartiet deler viktige fellesskapsverdier i politikken. Begge partier har et sterkt sosialt engasjement, og vi finner ofte sammen i saker som rettferdig fordeling, bistand og fattigdomsbekjempelse. Derfor ser jeg positivt på de mulighetene et forpliktende samarbeid mellom våre to partier åpner for, fortsatte Ap-lederen.

Les også: Listhaugs høyre hånd takket Arbeiderpartiet etter valget

SE VIDEO: Nestlederne går mot Knut Arild Hareides råd