Meny

Ap-Stenseng: Må bli tydeligere på at vi er trygt plassert på venstresiden

Kjersti Stenseng og Jonas Gahr Støre. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Arbeiderpartiet angrer på to av forlikene med regjeringen. Nå varsler partisekretær Kjersti Stenseng en tydeligere brodd mot regjeringen.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng sa på talerstolen under Trøndelag Aps årsmøte lørdag at hun ønsket å vise større avstand til dagens regjering.

Det har skapt uro i Høyre. Partiet frykter færre forlik vil bety mer politisk ustabilitet, og mener Ap nå foretar et linjeskifte.

– Burde ikke overraske Høyre

– Det burde ikke overraske Høyre at Arbeiderpartiet er imot regjeringa og Høyre sin politikk, sier Stenseng til ABC Nyheter mandag.

– Arbeiderpartiet er et parti trygt plassert på venstresida i norsk politikk, det må vi bli tydeligere på. Det betyr ikke en venstredreining, men vi har dårlig erfaring med mange av forlikene, sier Ap-toppen videre.

– Hvilke forlik mener dere ikke burde vært inngått?

– For eksempel forsvarsforliket og politireformen. Regjeringen svikter i sin oppfølging. Helikoptersaken i Troms er et klart eksempel på det. Det samme er hvordan de har underfinansiert politireformen og sådd tvil om lensmannskontorene, sier hun.

Les kommentaren: «Fire ting som avgjorde valget»

Høyre: Skremmende

– Det som skremmer meg er at Stenseng nå sier at hun ikke ønsker forlik i Stortinget, i alle fall langt færre av dem, sa stortingsrepresentant for Høyre og leder av finanskomiteen, Henrik Asheim, til NRK mandag.

– At man finner løsninger på tvers av blokkene er til det beste for landet. For selv når vi får regjeringsskifte, så blir det da ikke for store omveltninger fordi noen ting ligger fast, sa han videre.

Aps partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Stenseng mener Høyre frykter at deres «sanne politikk» skal bli synlig.

–Asheim og Høyre er tydelig engstelige for at Arbeiderpartiet skal vise en tydeligere brodd mot regjeringa gjennom å stå på våre primærstandpunkter. Det forstår jeg. Å legge seg inn mot sentrum og få til forlik mot sentrum og venstre gjør Høyre mer spiselige enn å vise fram den sanne Høyre/Frp politikken som betyr større forskjeller og svekket velferd, sier Stenseng til ABC Nyheter.

Nekter å snakke om ny sentrumsflørt

I fjor flørtet Ap-leder Jonas Gahr Støre med sentrum. I etterkant av valget ble det sett på som en tabbe.

For ett år siden sa Jonas Gahr Støre dette til landsstyremøtet i Arbeiderpartiet:

«Jeg kan lese fra tid til annen at jeg flørter med Knut Arild Hareide.»

«Det er feil,» fortsatte han, «det er mye mer alvorlig enn som så.»

«Sosialdemokratiet og sentrum må finne sammen for å hindre at samfunnet blir preget av en sterk allianse mellom høyrepopulister og høyrefolk,» sa Jonas Gahr Støre.

I februar ville ikke Støre snakke om et samarbeid med sentrum.

Les saken: Støre nekter å snakke om ny sentrumsflørt

Valgkamp-tabbe

I Arbeiderpartiets interne evaluering ble sentrumsflørten pekt på som en årsak til nederlaget.

Nesten 10 prosent av de spurte mente at det ikke var noe sjakktrekk å åpne for et regjeringssamarbeid med Venstre og Kristelig Folkeparti.

Flere i Ap og fagbevegelsen reagerte negativt på det de oppfattet som en invitasjon til samarbeid med KrF og Venstre

– Venstre og KrF står for langt fra Arbeiderpartiet til at det er mulig å inngå et forpliktende samarbeid, konkluderte partisekretær Kjersti Stenseng med etter evalueringen av valgkampen.

Hun pekte spesielt på at partiet står langt fra Venstres arbeidspolitikk og har annerledes syn enn KrF i noen verdispørsmål.

– Det var helt klart for alle at et regjeringssamarbeid med Venstre var helt uaktuelt. KrF var et mer genuint åpent parti. Men handlet det om å vippe et flertall, skulle vi heller ikke lukke døren mot sentrum, sa Støre i politisk kvarter etter valget.

SV-leder Audun Lysbakken registrerte også under valgkampen andre toner fra Støre:

– Situasjonen er en annen. Ap har valgt å holde døren åpen i flere retninger, det gjør at situasjonen er en helt annen, sa SV-lederen til ABC Nyheter.

Les saken: Lysbakken: – Vi er det tydeligste alternativet til høyresiden

Populært