Meny

Löfven taus om anklage fra Ola Borten Moe

POLITISK SPILL: Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven og Alliansen sier begge at de vil samarbeide på tvers av blokkene. Men på hvem sine premisser? Foto: Claudio Bresciani/tt / NTB scanpix

Alliansen inviterer statsminister Stefan Löfven til samtaler for å be om støtte til en borgerlig regjering. Löfven vil ikke avklare samarbeid dersom han mister statsministerposten.

– Vi inviterer i dag Socialdemokraternes partileder Stefan Löfven til samtaler, skriver partilederne i Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna i innlegget i Dagens Nyheter.

– Vi vil bygge en allianseregjering på et samarbeid over blokkgrensen. Sverige trenger en stabil økonomisk politikk og store, langsiktige politiske reformer som krever bred parlamentarisk støtte for å kunne gjennomføres, skriver de.

– Vi har fra før gode erfaringer med slike overenskomster, både under Alliansens og Socialdemokraternas lederskap, heter det videre.

Taus Löfven om Borten Moe

Både Alliansen og statsminister Stefan Löfven har snakket varmt om å samarbeide på tvers av blokkene for å unngå at Sverigedemokraterna skal få innflytelse.

Men dagen etter valget i Sverige reiste Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe tvil om Löfvens vilje til blokkoverskridende samarbeid.

– Jeg har mistanke om at når Löfven sier det, er tanken at han fremdeles skal være statsminister. Og at det ikke er snakk om å være blokkoverskridende hvis han ikke skal være det, sa Borten Moe til ABC Nyheter mandag.

– Hva sier du til påstanden om at din motstand mot blokkpolitikk kun gjelder så lenge du får forbli statsminister?, spurte vi Löfven.

– Blokkpolitikken fordummer, svekker og risikerer å lamme svensk demokrati. Vi setter Sveriges beste først. Det er på tida å begrave blokkpolitikken for å løse våre samfunnsproblemer og for ikke å gi makt til et rasistisk parti med nazistiske røtter, svarer Löfven i en epost til ABC Nyheter.

Der unngår han altså å avklare om han vil samarbeide med Alliansen også dersom sistnevnte får statsministeren.

Økt støtte

De fire partilederne i Alliansen medgir at de rødgrønne partiene Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet fikk flest mandater i valget, men viser til at de borgerlige partiene fikk flest stemmer. Alliansen bør derfor også danne regjering, mener de.

ABC Nyheters sjekk av de offisielle, foreløpige stemmetallene viser at Alliansens påstand er feil.

Den gir i alt 40,6 prosent til Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet de gröna - mot 40,3 til Alliansen.

– Alliansen er nå det største regjeringsdannende alternativet i svensk politikk. Alliansen har økt sin støtte, har på tydelig vis søkt et felles mandat for å danne regjering og har fått drøyt 40 prosent av stemmene. Socialdemokraterna har fått 28 prosent, det dårligste valgresultatet siden 1911, skriver de og fortsetter:

– De to nåværende regjeringspartiene har til sammen fått mindre enn en tredel av stemmene. Valgresultatet er et tydelig signal om at Alliansen har en viktig oppgave og nå må forsøke å danne neste regjering.

(Saken fortsetter under videoen)

Se video: De siste stemmene telles i dag:

Aktuelt: Nå telles de siste stemmene i Sverige

Utelukker ikke

Dersom det endelige resultatet skulle vise at Alliansen er større enn de tre rødgrønne partiene, kan en allianseregjering normalt regne med å vinne voteringen i Riksdagen, mener de fire partilederne.

– Det utelukker likevel ikke et samarbeid med Socialdemokraterna i langsiktige og for landet viktige spørsmål, skriver Moderaternas leder Ulf Kristersson, Centerpartiets Annie Lööf, Kristdemokraternas Ebba Busch Thor og Liberalernas Jan Björklund.

– Blir vi fortsatt mindre enn konstellasjonen Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet, blir en regjeringsdannelse med Alliansen like viktig, men naturligvis mer komplisert. Vi er også forberedt på en slik situasjon. Alliansen vil da fortsatt være det største felles regjeringsalternativet, skriver partilederne.

Artikkelen er oppdatert med de foreløpige stemmetallene

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært