Høyres Svein Harberg innrømmer: Regjeringen feilrapporterte til Stortinget

Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Dag Terje Andersen (Ap), sammen med Svein Harberg (H),
Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Dag Terje Andersen (Ap), sammen med Svein Harberg (H), Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Etter massivt press i høringen mandag, erkjenner Høyres representant Svein Harberg at regjeringen har gitt Stortinget feil informasjon. Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen mener all informasjon han har gitt til statsminister Erna Solberg er korrekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET (ABC Nyheter): Høyres parlamentariske nestleder og medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Svein Harberg, erkjenner overfor ABC Nyheter at regjeringen har rapportert feil til Stortinget.

– Det som jeg ikke har fått svar på, som sikkert blir avklart senere i høringen, er hvem som har visst hva når. Det er en lang tidslinje her, og det er fortsatt krevende. Det er slik at det er oppklart at det var en feilinformasjon, spørsmålet nå er om det har skapt trøbbel for den videre fremdriften. Det opplever jeg ikke at det har, sier Harberg til ABC Nyheter.

– Men du kan slå fast at det var en feilrapportering?

– Det var definitivt det på et tidspunkt, svarer Høyres representant i komiteen.

Innsikt: Hvorfor kan dette gi regjeringen trøbbel? Fem spørsmål og fem svar

KrF: Informasjon som helt klart ikke var korrekt

KrFs representant Hans Fredrik Grøvan har tidligere uttalt at Erna Solberg i 2017-høringen ga en sminket bilde av virkeligheten.

– Her var det en informasjon som helt klart ikke var korrekt. Spørsmålet er når regjeringen har skjønt det eller fått informasjon om det. Men det er klart informasjonen har hatt betydning for hvordan Stortinget har håndtert saken, sier Grøvan til ABC Nyheter.

– Vi må ha svar på hvordan dette kan ha skjedd, sier han videre.

Aktuelt: Søreide vedgår dårlig informasjon om beredskap til Stortinget

Humlegård: Regjeringen misforstod

Stridens kjerne er at Erna Solberg under den forrige høringen i 2017, uttalte at Politidirektoratet hadde meldt grønt om sikringsverdige objekter:

– Når Politidirektoratet melder grønt og det meddeles Stortinget at man er i havn med objektsikring, er det basert på feil informasjon, sa statsministeren den gangen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård under åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite i riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Politidirektør Odd Reidar Humlegård under åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite i riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det ble tilbakevist at politidirektør Odd Reidar Humlegård i høringen mandag.

Bakgrunnen var at regjeringen i budsjettet for 2016 informerte Stortinget om følgende:

«Samtlige virksomheter i justissektoren har rapportert at skjermingsverdige objekter er sikret i henhold til forskrift om objektsikkerhet».

Humlegård avviste at det noen gang var snakk om sikring av objekter. Det var snakk om sikringsstyrker.

– Politidirektoratet har aldri rapportert grønt om objektsikring, fastslår Humlegård overfor ABC Nyheter.

Han sier Politidirektoratet informerte regjeringen om feilen allerede i november, en måneder etter budsjettet for 2016 ble lagt frem i oktober 2015.

– Det har definitivt vært en feil lenger opp i systemet. Politidirektoratet har visst meget godt hva vi har rapportert om. Objektsikring og sikringsstyrker er to vidt forskjellige ting, fortsetter han.

– Regjeringens feilrapportering har ikke hemmet vårt arbeid, legger han til.

Dermed avviser han statsministerens påstand i høringen fra 2017.

– Vi rapporterte ikke for hele justissektoren. Vår rapportering var for politiet, og dette handlet kun om status for bruk av sikringsstyrker, sier Humlegård.

Ifølge politidirektør Odd Reidar Humlegård sa POD flere ganger ifra til Justisdepartementet om at budsjettproposisjonen som ble lagt fram i november 2015 inneholdt feil når det gjaldt status for skjermingsverdige objekter.

Aktuelt: Sa én ting til Stortinget i fjor - så fant Riksrevisjonen noe annet

Amundsen nekter for feilinformering

Mens eks-justisminister Per-Willy Amundsen gikk til motangrep på opposisjonen, og nektet for å ha feilinformert.

Både under høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen og i møte med journalister etterpå, fastholdt Amundsen at han har gitt et riktig bilde av arbeidet med å sikre politiets objekter og status for å lage planer for sikringsstyrkene.

Amundsen ville ikke ha noen mening om hvordan eller hvorfor statsminister Erna Solberg (H) under fjorårets høring kunne fremstille det som at man var i mål med objektsikring.

– Jeg hører dere sier at statsministeren har gitt feil informasjon, men det kan ikke jeg gå god for. Det må statsministeren svare for selv. Jeg har aldri feilinformert Stortinget, sa Amundsen etter høringen.

– All informasjon fra meg har vært rett. Statsministeren har fått korrekt bilde av departementet som jeg kan gå god for.

Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen snakker med pressen etter åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite i riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen snakker med pressen etter åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite i riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Så alvorlig som det får blitt

SV og Ap til hardt angrep på regjeringen etter Humlegårds uttalelser:

– Vi har nå fått bekreftet at Stortinget ble feilinformert. Det er alvorlig og i strid med Grunnloven. Stortinget har fra høsten 2015 og fram til fredag levd i en villfarelse. Det er så alvorlig som det får blitt, sier SVs mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Torgeir Knag Fylkesnes, (SV) til ABC Nyheter.

Det samme mener leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Dag Terje Andersen (Ap).


Personvernpolicy