Erna Solberg varsler stramt statsbudsjett neste år

Partileder og statsminister Erna Solberg samlet troppene torsdag foran en hektisk høstsesong i regjering og Storting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er viktig å si at vi skal tjene penger på forskningen. Når vi øker budsjettene på forskning og utvikling, er det også fordi vi skal tjene penger. Uten at vi tjener penger på verdiskaping, blir det ingen velferdsstat, innledet Erna Solberg torsdag da hun talte til partiledelsen, Høyres regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter foran en hektisk høstsesong i Stortinget.

– Vi kan ikke konkurrere om å være billigst, men vi kan være best i en global konkurranse vi ikke kan melde oss ut av, fortsatte Solberg i en tale som fokuserte skarpt på betydningen av et blomstrende privat næringsliv.

Blir stramt budsjett i 2019

Hun karakteriserte dagens økonomiske situasjon som god, men ser også noen mørke skyer foran oss.

– I dag er internasjonale forhold en større trussel enn de hjemlige forhold, sa statsministeren og viste til tilløpene til handelskrig.

Hun varsler et stramt statsbudsjett for 2019.

– Vi må bruke gode dager til å forberede oss til framtida. Det krever budsjettdisiplin. Når det går bra, må statsbudsjettet holdes tilbake, sa Solberg.

– Andre velter penger over kommunene

Statsministeren påpekte at politikerne ikke kan skape private jobber, men kan legge til rette eller skape byrder for gründere og andre som vil øke verdiskapingen.

– Det har vært utrolig viktig for oss å ikke gjøre som andre, bare velte en masse penger over kommunesektoren, framholdt Solberg.

– Vi har senket skatter og gjorde det mer lønnsomt å investere i norske arbeidsplasser. Arveavgiften er fjernet og gjør generasjonsskifte i bedriftene enklere, sa hun i sin skryteliste over det regjeringen har fått gjennom.

Siterte Karl Marx

Erna Solberg omtalte betydningen offentlig sektor har for norsk næringsliv.

– Offentlig sektor etterspør varer og tjenester for 500 milliarder hvert år. Men kostnadene ved å levere inn anbud, er blant de høyeste i Europa. Potensialet for effektivisering er derfor stort. Derfor arbeider vi med en melding om offentlige anskaffelser, fortalte hun.

Ifølge statsministeren må det offentliges etterspørsel fremme et mer variert næringsliv.

– Et anbudsregime som inviterer til nye og innovative løsninger vil være viktig for norsk næringsliv, sa statsministeren fra Vestlandet og spurte:

– Vi har et ekstremt antall tunneler. Hvorfor har vi ikke et av Europas største tunnelprosjekteringsselskaper?

– Karl Marx talte alltid om arbeid og kapital sammen. Det trengs også kapital for å utvikle bedriftene, sa hun også.

Krise i regionreformen

Talen kom idet regjeringens regionreform er i krise. Finnmark nekter å bli med på tvangssammenslåing med Troms, og andre regioner raser mot tanken på at Finnmark skal få slippe.

Det kom hun ikke inn på i sin tale.

Artikkelen er oppdatert

Personvernpolicy