Solberg: – Kan ikke dømme min egnethet som statsminister basert på to tilfeller

Statsminister Erna Solberg, her under Høyres partitime, er på plass under Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Statsminister Erna Solberg, her under Høyres partitime, er på plass under Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg mener hennes egnethet etter fem år ikke kan vurderes ut ifra at to statsråder har måttet forlate regjeringen på kort tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under en partilederduell med Ap-leder Jonas Gahr Støre på NRK tirsdag fikk Solberg spørsmål om hvorvidt Sylvi Listhaugs (Frp) og Per Sandbergs (Frp) avganger som statsråder påvirker hennes egnethet til å være statsminister.

– Det har vært saker som har vært håndtert dårlig av to statsråder som har gått fra regjeringen, og som særlig med tanke på den ene har vært vanskelig med tanke på Stortingets synspunkter om hennes utøvelse, medga Solberg.

– Men det er viktig å se hele historien til min regjering. Det har faktisk vært veldig få sånne saker inntil i år, i motsetning til under veldig mange andre regjeringer. Det skjer innimellom at statsråder må gå, og i denne regjeringen har det vært få statsråder som har måttet gå før akkurat nå. Da kan du ikke gjøre opp en vurdering av min egnethet etter fem år som statsminister på bakgrunn av de to tilfellene, fortsatte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to partilederne ble også utfordret på sikkerhetsspørsmål. Støre etterlyste igjen svar fra Solberg på om rikets sikkerhet er satt i fare som følge av at Sandberg hadde med seg arbeidstelefonen til Iran.

– Vi har svart tydelig til Stortinget at på det elektroniske utstyret Sandberg hadde med seg, skal det ikke ligge noe som går på rikets sikkerhet. Så skal vi la PST gå gjennom utstyret, og det er de som må vurdere hva vi kan være offentlige om. Det tillegger ikke en statsminister å overprøve sikkerhetstjenestene, svarte Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre fulgte opp med å spørre om Norges interesser, blant annet med tanke på næringsliv, ble satt i fare.

– Det er sikkert mye interessant som journalister og andre land ønsker å få lekkasjer om, men vi må være tydelige på hva som dreier seg om Norges sikkerhet, svarte Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

LO-sjefen om Ernas advarsel: – Så frekt at jeg nesten ikke tror det er sant

Ap-politiker: – Regjeringspartiene fremstår som en litt dårlig episode av «Paradise Hotel»

Solberg om angrepet fra Lysbakken: – Jo mindre innhold, jo større ord

Lysbakken vil vurdere mistillitsforslag: – Denne saken handler først og fremst om Erna Solberg