Listhaug kaster seg inn i svensk valgkamp: –  Stefan Löfven bør si unnskyld

Sylvi Listhaug på partiets time i Arendal onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Sylvi Listhaug på partiets time i Arendal onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylvi Listhaug blir etter all sannsynlighet Frps nye nestleder. Onsdag hamret hun løs mot svenske sosialdemokrater og utelukker ikke et samarbeid med Sverigedemokraterna. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): Etter Per Sandbergs avgang er Sylvi Listhaug den soleklare favoritten til å bli Frps nye nestleder, og hun stiller seg selv til disposisjon. Listhaug anses som en arvtaker som kan fylle rollen som grasrotas representant i den øverse partiledelsen.

På Fremskrittspartiets partitime i Arendalsuka var hun hovedtaler, og brukte tiden til å hamre løs på Socialdemokraterna i Sverige. Bakgrunnen var Listhaugs omstridte besøk i Rinkeby i Sverige før valgkampen i fjor.

– I Sverige pågår det mye rart. Hundre bilbranner på en natt, det fikk meg til å tenke på i fjor i august da jeg reiste til Rinkeby. Den gangen ville jeg se på hvordan tilstandene i Sverige er, og se hvordan vi kan unngå det i Norge. Jeg ble møtt med drittkasting og at problemene i Sverige bare var noe småtteri, sa Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Löfven lover kamp mot bilbrennere

– Statsministeren Stefan Löfven advarte mot at jeg skulle blande meg i svensk politikk, men jeg var der for å lære på vegne av Norge. Byrådslederen i Stockholm, Karin Wanngård, gikk mye lenger. Hun sa det var populistiske og usanne påstander i norsk valgkamp. Hun følte seg sviktet og sint, og hun mente jeg skyldte innbyggerne i Stockholm en unnskyldning, fortsatte Frp-politikeren.

– La meg gjøre det klinkende klart: Jeg og Frp skylder verken Sverige eller Stockholm noen unnskyldning. Det gjør derimot Stefan Löfven og Fredrik Reinfeldt, og de andre politisk korrekte politikerne som har ført en hodeløs innvandringspolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Sveriges statsministeren advarer Listhaug mot å blande seg

Overfor ABC Nyheter forteller Listhaug hvorfor hun valgte å kaste seg inn i svensk valgkamp:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Arendal 20180815. Sylvi Listhaug på partiets time i Arendal onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Arendal 20180815. Sylvi Listhaug på partiets time i Arendal onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg synes det var interessant å se tilbake på reaksjonen i Rinkeby i fjor med tanke på hva som skjer i Sverige nå med bilbranner og gjengkriminalitet, sier Frp-politikeren.

Hun mener det er en utvikling i hvordan svenske politikere diskuterer asylpolitikk.

– Det er det aller viktigste temaet i svensk valgkamp, og de andre partiene har i altfor langt tid stukket hodet i sanden. Det er også bra for Norge.

– På hvilken måte er det bra for Norge?

– Vi er jo bekymret for det som skjer i Sverige og må passe på at det samme ikke skjer i Norge. Derfor er det viktig å ta tak i det nå, sier Listhaug.

SE VIDEO: Norske tilstander i Rinkeby

Utelukker ikke samarbeid med Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna vokser, mens Sverigedemokraterna ligger an til å bli Sveriges nest største parti med godt over 20 prosent. I forrige valg fikk de 12,9 prosent.

I 2014 kalte Siv Jensen Sverigedemokraternas fremgang et «sykdomstegn» og følte et behov for å markere tydelig avstand til partiet hun mente var fundert på nazisme. I dag er tonen en annen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Sverigedemokraterna

* Svensk parti som definerer seg som sosialkonservativt og nasjonalistisk, men omtales som høyreradikalt og fremmedfiendtlig av motstanderne.

* Grunnlagt i 1988. Blant tidligere medlemmer og grunnleggerne hadde flere bakgrunn fra høyreekstreme og rasistiske miljøer. Partiet har de siste årene gjort mye for å distansere seg fra disse, men har fastholdt at islam er en trussel mot det svenske samfunnet.

* Jimmie Åkesson har vært partileder siden 2005.

* SD fikk 12,9 prosent av stemmene i valget i 2014. På et gjennomsnitt av meningsmålingene nå ser partiet ut til å få 22,5 prosent av stemmene i valget 9. september.

* SD er Riksdagens tredje største parti med 49 av 349 representanter. Partiet er på vippen mellom de to blokkene i Riksdagen. Ingen av de andre partiene har villet samarbeide med partiet.

(Kilde: NTB, val.digital)

– Jeg har ikke behov for å mene noe om dette partiet eller valget i Sverige, sa Siv Jensen til ABC Nyheter onsdag.

Les hele saken: – Sverige har manglet en åpen debatt

Overfor ABC Nyheter vil ikke Listhaug si om hun håper Sverigedemokraterna vinner, men utelukker ikke et samarbeid med partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg stemmer ikke i Sverige, så det vil jeg ikke mene noe om. Men det jeg håper blir resultatet av valgkampen, er at Sverige strammer inn sin innvandringspolitikk.

I flere år har Frp jobbet for å ta avstand fra Sverigedemokraterna og avvist stempelet som søsterparti. Men i sommer tok tidligere justisminister Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde til orde for et samarbeid.

– Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen har tatt til orde for et samarbeid. Hva tenker du om det?

– Det er noe som må opp i organisasjonen vår, men vi får vurdere det. Men vi er jo to forskjellige parti. Frp er minst opptatt av stat, mens de er mer et sosialdemokratisk parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arendalsuka hadde invitert Sverigedemokraternas Aron Emilsson til å redegjøre for «svenske tilstander» tre uker før det svenske riksdagsvalget.

– Vi har hatt historisk stor innvandring uten grensekontroll. Det har ført til at parallelle samfunn har oppstått i Sverige, og at mange lever på offentlig støtte, sa Emilsson.

Les hele saken: Den sosiale tilliten har sprukket.