Duket for politisk drama - kan felle regjeringen:Riksrevisoren før høringen på Stortinget: Det handler om mer enn det regjeringen sier

Riksrevisor Per-Kristian Foss.
Riksrevisor Per-Kristian Foss. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen og regjeringen er uenige om hva terrorhøringen på Stortinget skal omhandle. Riksrevisor Per-Kristian Foss slår fast at kritikken handler om mer enn det regjeringen påstår. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): Mellom opposisjonen og regjeringen raser debatten om sikkerhet og beredskap.

Opposisjonen mener regjeringen har sviktet. SV vil vurdere mistillit mot regjeringen og Jonas Gahr Støre utelukker ingenting.

27. august møter justisministeren, forsvarsministeren og statsministeren til høring i Stortinget om den kraftige kritikken.

Bakteppet for terrorhøringen er:

Feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som Riksrevisjonen påpekte i 2015 er i liten grad gjort noe med. Det konkluderte Riksrevisjonen i en rapport tidligere i år.

Les også: KrF: Statsministeren har sminket virkeligheten

«Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet har ikke ivaretatt sitt overordnede ansvar for samfunns- og statssikkerheten», slo riksrevisorene fast i rapporten til Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna: – Det er snakk om politiet og forsvarets egne bygninger

Under den store partilederdebatten på NRK 1 tirsdag kveld pekte SV-leder Audun Lysbakken på at kritikken fra Riksrevisjonen omhandler mer enn bare politi og forsvar.

UTELUKKER IKKE MISTILLIT: Jonas Gahr Støre (AP) t.v og Erna Solberg (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UTELUKKER IKKE MISTILLIT: Jonas Gahr Støre (AP) t.v og Erna Solberg (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Nei, det er ikke snakk om vann og strøm. Det er snakk om politiets egne bygninger og snakk om forsvarets egne bygninger, sa Solberg.

Hun understrekte det senere i debatten:

– Dette dreier seg om én ting: De fysiske bygningene til politiet og Forsvaret.

Det samme mener Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp):

– Denne kontrollhøringen handler om politi og forsvar. Det er derfor det er justisministeren og forsvarsministeren som skal være der. Ellers i samfunnet er det hver enkelt eier av objektet som har ansvar for sin sikkerhet og sine bygninger, som justisminister har jeg ansvaret for politiet sine bygninger, sier Wara til ABC Nyheter onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjon: Lysbakken ber Wara skjerpe seg: – Kan ikke ha lest rapporten

Riksrevisoren: Handler om mer enn det

Riksrevisor Per-Kristian Foss avklarer:

– Det handler om mer enn politiets og forsvarets egne bygninger. Det handler også om de objektene politiet og forsvaret mener er av militærets interesse. Det er ikke sånn at kritikken er begrenset til manglende sikring av politiets og forsvarets egne eiendommer. Det handler også om objekter politiet og Ffrsvaret mener er nødvendig for beredskapen. Heller ikke sikringen av sivile objekter er gjort godt nok.

Foss peker på et eksempel:

Begrepsavklaring

Grunnsikring – Sikringstiltak som ivaretar en entitets sikringsbehov ved normaltilstand.

Sikringsstyrker – Bemyndiget personell som kan overvåke eller besitte et objekt for å beskytte dette mot sikkerhetstruende virksomhet.

KILDE: NSM

– Kritikken går også på om politiet og forsvaret er blitt enige om hvordan de skal sikre sivile objekter. Hvis et vannverk eller en strømsentral er uten grunnsikring, altså ikke for eksempel har noe gjerde eller alarm, vil det være vanskelige å forsvare i et eventuelt terrorangrep. Ansvaret for å si til det sivile anlegget at de må sikre anlegget bedre ligger hos politiet og forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksrevisoren mener at å hevde noe annet vil være rart:

– Hvis man bare mener det er det som eies av politiet og forsvaret vi må sikre, da ville beredskapen være dårlig. Det ville ramme sivile funksjoner.

– Gjelder det vann og strøm, slik Lysbakken hevder?

– Ja, det kan gjelde både vann og strøm og andre sivile institusjoner, hvis man snakker om sikringsstyrker og hvordan politiet skal beskytte sivile mål. Når det gjelder grunnsikring, sette opp gjerder og varslingssystemer, gjelder det bare politiets og forsvarets egne objekter. Dersom man skulle tenke seg at det gjaldt vannverket i Østfold, er det vannverket som skal betale grunnsikringen, sier Foss og gir et eksempel:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– La oss si at politiet og forsvaret blir enige om at strømforsyningen er et objekt som ikke bør rammes, da kan de pålegge eier av el-selskapet å sørge for grunnsikring. Men sikringsstyrker fra politi og forsvar skal være avtalt på forhånd. Grunnsikring er for eksempel gjerder og murer, som skal være til stede hele tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Wara: – Å velge hvor du vil ha asyl, er ingen menneskerett

SE VIDEO FRA 2015: KRASS SIKKERHETS-KRITIKK FRA RIKSREVISJONEN

Flere hundre bygg

Flere hundre bygg og anlegg er listet som skjermingsverdige objekter etter sikkerhetsloven.

Det kan være alt fra radiomaster til store militærleirer, kommunikasjonssentraler, havner, flyplasser, ledelsesbygg, oljeinstallasjoner, strømforsyning og større dataservere som er kritiske for rikets sikkerhet.

Aktuelt: Solberg om angrepet fra Lysbakken: – Jo mindre innhold, jo større ord

KrF med nøkkelen

KrF-leder Knut Arild Hareide utelukker ingenting før høstens veivalg – heller ikke å felle regjeringen Solberg.

– Det er klart at dette er en alvorlig sak, det er det ingen tvil om, sa Hareide på direkte spørsmål fra NRK-programleder Fredrik Solvang om hvorvidt han ville felle regjeringen på grunnlag av Riksrevisjonens knusende rapport om manglende objektsikring.

– Men statsministeren har jo sagt flere ganger at hun gleder seg til å komme til Stortinget for å gi sine forklaringer, og det ser jeg og fram til. Vi kan ikke konkludere i denne saken før vi har hørt regjeringens svar, men de må ha bedre svar enn det de har levert i kveld, fortsatte Hareide.