Trine Skei Grande: – Ingen vil forbli i samme yrke resten av livet

ARENDALSUKA: Trine Skei Grande (V) t.v. og Erna Solberg (H) etter partilederdebatten i Arendal.
ARENDALSUKA: Trine Skei Grande (V) t.v. og Erna Solberg (H) etter partilederdebatten i Arendal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Automatisering og robotisering vil ryste arbeidshverdagen for 850.000 nordmenn. Partilederne kom med høyst ulike tilnærminger til det i partilederdebatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (ABC Nyheter): – Ingen kommer til å utdanne seg til et yrke de vil være i hele livet. Vi må gjøre det lettere for folk å få etter- og videreutdanning, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da NRKs partilederdebatt i Arendalsuka løftet spørsmålet om automatisering og robotisering.

For undersøkelser gjort av analysebyrået Zynk viser at jobb-framtida er noe av det nordmenn er mest urolig for. Færre oljejobber, innvandring, globalisering og handel er årsak til det, i tillegg til automatisering og robotisering

Regneeksempel: 43-timers uke

– Det er ille hvis robotisering blir en fordel bare for noen få. Det blir noe annet hvis robotisering kommer alle til gode, for eksempel i form av kortere arbeidstid. Det er i motsetning til det Erna Solberg sier om 43 timers uke, sa SV-leder Audun Lysbakken.

Statsministeren advarte tidligere på tirsdagen om at vi risikerer å måtte gå opp til 43 timers arbeidsuke hvis ikke flere kommer seg ut i jobb.

– Puh, det sto på VG-nett, unnskyld meg, repliserte Solberg.

– Jeg truet ikke med 43 timers arbeidsuke. Det var et regneeksempel, hevdet hun.

– Vi må få flere til å jobbe normalt, ikke færre til å jobbe mer, bemerket Jonas Gahr Støre.

SE VIDEO: Her advarer Solberg om 43-timers uke under pressekonferansen tirsdag:

Redd gammel teknologi

Jonas Gahr Støre minnet om at den tryggheten og tilliten som til nå har hersket i norsk arbeidsliv, er det beste grunnlaget for omstilling. Men han er urolig for at dette kan forvitre.

– Vi er ikke redd for nye teknologi, men for gammel. Tryggheten er nøkkelen til omstilling. Men det vi ser med denne regjeringen, er at de ikke gjør noe for å bevare den, hyller uorganiserte og ikke vil gi pensjon fra første krone, sa Støre i debatten.

Regjeringen har i sin Jeløyaplattform understreket at de uorganiserte må respekteres.

– Kjøp norsk!

– Jeg er for alle tiltak som skaper trygghet, forsikret Skei Grande.

Erna Solberg påpekte at arbeidsintensive produksjoner i mange år har blitt ført ut av landet.

– Nå skal vi hente dem tilbake ved hjelp av automatisering, sa hun.

Sp-høvding Trygve Slagsvold Vedum understreker at man også må regulere arbeidsinnvandringen etter behovet i landet.

– Offentlige innkjøp må brukes aktivt til å løfte norske arbeidsplasser i hele landet. Men regjeringen inviterer heller Kina inn i norsk anleggsbransje, sa Vedum.

Les også: All sysselsettingsvekst går til utlendinger

Robotisering i revers

Rødt har, som flere partier, ingen programformuleringer om robotisering. Men partileder Bjørnar Moxnes har sitt syn på fenomenet:

– Vi ser nå robotisering i revers på byggeplassene. Der det før var heis, leier man nå inn arbeidsfolk til å bære materialene. Det dreier seg om sosial dumping og en regjering som ikke stanser det, sa Moxnes.

Han kritiserte også Erna Solberg for å skape utrygghet ved ikke å stanse bemanningsbyråene.