LO-sjefen om Ernas advarsel: – Så frekt at jeg nesten ikke tror det er sant

Statsminister Erna Solberg utspill om 43 timers arbeidsuke vekker reaksjoner.
Statsminister Erna Solberg utspill om 43 timers arbeidsuke vekker reaksjoner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Erna Solberg advarer om at det kan bli nødvendig å jobbe lenger hvis ikke flere kommer inn i arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (ABC Nyheter): Hvis ikke flere får seg jobb, må de som jobber øke arbeidsuka til 43 timer. Hvis ikke er konsekvensen kutt i velferdsordninger og offentlige budsjetter, advarer statsminister Erna Solberg (H).

Solberg understreket at det ikke er regjeringens politikk å utvide normalarbeidsuka, men advarte samtidig mot å gjøre det motsatte

Arbeidsmarkedet er nå så godt at det er mangel på arbeidskraft, sa Solberg.

– Hvis vi ikke skal kutte i velferden i framtida, må flere begynne å jobbe. Det er regjeringens viktigste jobb. Til sammenligning må normalarbeidstiden øke fra 37,5 timer til 43 timer i uka hvis sysselsettingsandelen holdes på dagen nivå, sa Solberg (H) da hun innledet under Arendalsuka tirsdag.

Solberg vil legge til rette for at de som jobber deltid går over i heltidsjobber:

TABELLER OG TALL: Erna Solberg foreleste for norsk presse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TABELLER OG TALL: Erna Solberg foreleste for norsk presse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi må få flere deltidsengasjementer for folk som ikke kan jobbe heltid. Vi må finne måter som gjør at folk som ikke kan jobbe 100 prosent får være en del av arbeidslivet. Hvis du for eksempel kan jobbe 70 prosent i en full jobb, må vi finne ordninger som gjør at man kan få til det, for eksempel gjennom lønnstilskudd eller andre tiltak, sa Solberg.

Framtidsscenarioet er velkjent: En kraftig økning i antall eldre og pensjonister, lavere bidrag fra olje- og gassnæringen og svakere vekst i oljefondet vil sette velferdssamfunnet på betydelige prøvelser. Det borger derfor for kutt i velferden og offentlige tilbud, hvis vi ikke klarer å øke bidragene til økonomien fra arbeidslivet.

Aktuelt: Lysbakken vil vurdere mistillitsforslag: – Denne saken handler først og fremst om Erna Solberg

LO-sjefen: – Så frekt at jeg nesten ikke tror det er sant

LOs leder, Hans-Christian Gabrielsen.
LOs leder, Hans-Christian Gabrielsen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er sjokkert over Erna Solbergs utspill på pressekonferansen.

– Først gir de gaver til de aller, aller rikeste gjennom store skattekutt. Så forteller de vanlige folk at de må jobbe mer og få dårligere velferdsytelser. Det er så frekt at jeg nesten ikke trodde det var sant, sier LO-sjefen til ABC Nyheter.

Han er enig med Solberg i at sysselsettingsgraden må økes, men:

– Det kan ikke skje ved at de som i dag jobber 37,5 timers uke skal jobbe 43 timers uke. Det må skje ved at de som ufrivillig jobber deltid får hele stillinger, og ved at vi inkluderer grupper som faller utenfor inn i arbeidsmarkedet. Dessverre er det det motsatte som har skjedd under Erna Solbergs regjering. Høyre har brukt milliarder på skattekutt. Den eneste effekten har vært at de rikeste blir enda rikere, sier Gabrielsen.

– Det vi trenger er en aktiv næringspolitikk som skaper nye jobber, ikke regjeringens ideologisk betingede næringsnøytralitet. Så må vi kvalifisere flere for arbeid, både flyktninger, folk med nedsatt arbeidsevne og ungdom som sliter med å finne sin plass i arbeidslivet, fortsetter han.

Analyse: Duket for maktkamp i Frp

Arild Grande fra Arbeiderpartiet. Foto: NTB scanpix
Arild Grande fra Arbeiderpartiet. Foto: NTB scanpix

Leder av Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg, Arild Grande, er heller ikke imponert:

– Slik snakker en klassisk Høyre-politiker som har brukt de store pengene på skattekutt til de som har mye og lar vanlige arbeidsfolk betale regningen. I stedet for å vurdere lengre arbeidsdager bør Solberg ta tak i ufrivillig deltid, bruke mer ressurser på arbeidstiltak, kompetanse og helse for å slippe flere inn i arbeidslivet og få flere til å kunne jobbe lenger, sier Grande til ABC Nyheter.

Aktuelt: – Parodisk at Listhaug kan komme tilbake i topposisjon

Erna får kritikk av MDG: Ønsker 30 timers arbeidsuke

MDGs talsperson Une Aine Bastholm er også sterkt kritisk til det Solberg sier.

– Regjeringen lager et tøffere arbeidsliv, hvor flere vil slite med å kunne være i full jobb. Vi mener løsningen tvert imot er å redusere normalarbeidstida, slik man har gjort i flere omganger tidligere i Norge. På grunn av robotene og en voldsom teknologiutvikling, kan vi dele mer på jobbene hvor en trenger folk, ikke maskiner, sier Bastholm til ABC Nyheter.

MDGs talsperson Une Aine Bastholm. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
MDGs talsperson Une Aine Bastholm. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Hvor mye vil dere redusere arbeidstiden med?

– Vi har foreslått 30 timer i uken som et mål, men en slik reform må skje i samarbeid med partene i arbeidslivet. Å redusere arbeidstiden vil gi et mer inkluderende arbeidsliv der flere har mulighet til å være i jobb lenger.

– Vil ikke det gi færre inntekter?

– Nei. For det første vil et mer inkluderende arbeidsliv gjøre at flere er i jobb og kan betale skatt i stedet for å be NAV om hjelp. Kortere arbeidstid gjør at vi deler mer på jobbene som er. Dessuten bør en sikre mer inntekter fra selskapseierne som tjener på automatiseringen når folk mister jobben, ved at formueskatten økes for de rikeste. I dag slipper i tillegg multinasjonale selskaper som Google og Facebook unna skatt, mens regjeringen sender regningen til vanlige folk. De stemte ned vårt forslag om en Google-skatt i Stortinget.

Aktuelt: – Sandberg ville endre synet på Iran i Norge

SE VIDEO: Solberg advarer mot 43 timers arbeidsuke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden