Meny

Moxnes om Sandberg-saken: – Minner om «Hotel Cæsar»

Trekantdrama: Per Sandberg er i konflikt med sin tidligere kone, Line Miriam Sandberg, som skal ha meldt til SMK om «fremmede makter» hos Per Sandberg, etter at han ble sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes. Foto: Faksimile / Berit Roald / NRK / NTB scanpix
Per Sandberg og eks-kona sendte begge bekymringsmeldinger om hverandre til Erna Solberg: –  Minner om «Hotel Cæsar», sier Bjørnar Moxnes (Rødt).

«Fremmede makter» hadde flyttet inn hos statsråd Per Sandberg (FrP), skrev Sandbergs eks-kone Line Miriam Sandberg i bekymringsmelding til statsministerens kontor (SMK) i mai, skriver Adresseavisen.

Meldingen kom etter at Sandberg innledet et forhold til norsk-iranske Bahareh Letnes. Per Sandberg skal ha svart med å sende bekymringsmelding til SMK. Line Miriam Sandberg lekket angivelig informasjon fra Per Sandbergs interne kalender - og det til personer utenfor regjeringssystemet. Selv er hun statssekretær i Helsedepartementet.

Per og Line Miriam har i tillegg stevnet stevnet hverandre for henholdsvis Oslo tingrett og Senja tingrett i juli, ifølge avisen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Rødt sin sommerpressekonferanse i Oslo torsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det fremstår mer som «Hotel Cæsar» enn Norges regjering, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NRK.

Han er glad for at Per Sandberg ser ut til å trekke seg

– Det er viktig at maktpersoner stilles til ansvar når de gjør feil, sier Moxnes i en pressemelding.

Han sier samtidig at saken ikke er over når Sandberg er ute av regjeringen.

– Vi ser en regjering som gjentatte ganger viser et slumsete forhold til sikkerhet. Ikke bare gjennom Sandbergs reiser til Iran og Kina, men også hvordan IKT-tjenester i offentlig sektor flagges ut på bekostning av sikkerhet, sier Moxnes.

Reaksjon:  KrF vurderer kontrollsak selv om Sandberg går av

– Umulig for dem begge i regjeringen

– Du kan ikke ha to personer som har en slik konflikt sammen på innsiden av regjeringen, sier Sigbjørn Aanes til TV2, som inntil i fjor var statssekretær og en av Erna Solbergs nærmeste rådgivere.

– Det er spinnvilt hvis alt dette stemmer og at man har blandet privatlivet inn i regjeringsarbeidet. Og dersom statsministeren har visst om denne sammenblandingen siden mai uten å foreta seg noe, er det en helt uakseptabel framferd vi er vitne til, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til NRK.

I tillegg til Aftenposten , som var først ute med nyheten, har også Dagens Næringsliv og NTB opplysninger om at Sandberg går av , og at det blir endringer i regjeringen mandag.

Statsminister Erna Solberg varsler statsråd kl. 13, med pressekonferanse i etterkant.

– Spørsmålet er om Sandberg var et unntak

Fylkesnes, som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, venter nå svar fra SMK om det er flere politiske ledere i regjeringen som har tatt med seg jobbtelefonen til høyrisikoland, og vil unngå at Sandberg bare «tar en for laget».

– Hvis det er flere som har tatt med seg jobbtelefonen til høyrisikoland, så forandrer det saken helt. Da er ikke hendelsen med Per Sandberg kun et unntak, da er det bare et eksempel på elendig sikkerhetskultur i regjeringen, sier han til ABC Nyheter.

– Vi i Stortingets delegasjon er svært opptatt av å følge sikkerhetsreglene. Det er derfor ikke holdbart at en statsråd som sitter på langt flere sensitiv informasjon enn vi gjør, skal ha større slingringsmonn enn oss, sier Fylkesnes.

Aktuelt:  TV 2: Sandberg takket nei til PST. Sandberg: Reinspikka løgn!

Populært