Meny

Ny prinsippsak om avståelse av suverenitet i EØS:

Regjeringen vil gi ESA direkte makt til å bøtelegge norske firmaer

SUVERENITET: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sender ut EØS-forslag som gir ny bekymring for Grunnloven. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Like før sommerferien la næringsministeren ut forslag om at Brussel skal kunne innhente opplysninger hos og bøtelegge norske virksomheter uavhengig av norske myndigheter og domstoler.

Dette sier Grunnlovens §115:

For å sikre internasjonal fred og tryggleik eller fremje internasjonal rettsorden og samarbeid kan Stortinget med tre fjerdedels fleirtal gje samtykke til at ein internasjonal samskipnad som Noreg er tilslutta eller sluttar seg til, på eit sakleg avgrensa område får råderett som elles ligg hjå dei statlege styresmaktene etter denne grunnlova, men likevel ikkje rett til å endre denne grunnlova.

Når Stortinget skal gje sitt samtykke, skal minst to tredjedelar av medlemmene vere til stades, som ved behandling av grunnlovsframlegg.

Føresegnene i denne paragrafen gjeld ikkje ved deltaking i ein internasjonal samskipnad der avgjerdene berre har reint folkerettsleg verknad for Noreg.

Regjeringen går inn for at Norge skal slutte seg til nye, inngripende EØS-lover fra EU.

De innebærer blant annet at overvåkingsorganet ESA over hodet på norske myndigheter og domstoler skal få ilegge norske virksomheter bøter på opptil 5 prosent av deres omsetning.

Lovverket skal brukes i saker der det oppstår mistanke om at det er gitt ulovlig offentlig støtte.

Forslaget som ble sendt ut på høring 1. juni markedsføres under den kryptiske tittelen «forslag om endring i lov om offentlig støtte som ledd i gjennomføringen av prosedyreforordningen».

Trenger stort flertall

Men innholdet er brennbart i forhold til Grunnlovens generelle forbud mot å la utenlandske makter få direkte råderett over norske virksomheter.

Så brennbart at Justisdepartementets Lovavdeling 8. april 2014 konkluderte med at avgivelsen av suverenitet er så alvorlig i denne EU-lovendringen, at Stortinget bør behandle saken etter datidens §93, nå §115 i den reviderte Grunnloven.

Det innebærer at det kreves tre fjerdedels flertall og at to tredjedeler av stortingsrepresentantene må være til stede, for at det skal kunne tas inn i norsk lov.

Les også: – Stortinget undergraver den norske Grunnloven

Vil lufte suvereniteten senere

Men i høringsnotatet som regjeringens nye lovforslag om å slutte seg til prosedyreforordningen, er ikke dilemmaet om avgivelse av suverenitet nevnt med ett ord.

– Hvorfor ikke?

– Høringen nå gjelder først og fremst lovendringene som er nødvendige for gjennomføring av den nye prosedyreforordningen i norsk rett, innleder statssekretær Magnus Thue (H) i Nærings- og fiskeridepartementet sitt svar til ABC Nyheter.

– Da prosedyreforordningen inneholder bestemmelser om myndighetsoverføring til ESA, vil beslutningen om innlemmelse av forordningen i EØS-avtalen kreve Stortingets samtykke. Regjeringen vil derfor, parallelt med lovproposisjonen som nå er på høring, fremme en egen proposisjon til Stortinget (såkalt Prop. S) om samtykke til deltakelse i EØS-komiteens beslutning, fortsetter han.

I denne Prop. S varsler Thue at det skal redegjøres nærmere for Grunnlovens krav ved myndighetsoverføring.

Regjeringspartiene, Ap og KrF har ved tidligere korsveier stemt for å avstå suverenitet.

Les også: Frp vil overføre suverenitet til Brussel på mange områder

NHO trår vannet

Statssekretær Thue vil ikke nå svare på spørsmålet om regjeringen mener Stortinget kan banke gjennom saken med alminnelig flertall, eller etter § 115.

Om prosedyreforordningen skal inntas i EØS-avtalen er fortsatt til behandling i EFTA. Utenriksdepartementet håper at saken vil bli ferdigbehandlet i EFTA i løpet av høsten, slik at saken kan legges frem for Stortinget i løpet av vårsesjonen 2019, opplyser Magnus Thue.

NHO er en av mange høringsinstanser som har fått forordningen i fanget, men vil ikke nå ut med sitt syn.

– Høringen gjelder altså den tekniske gjennomføringen. Forordningen har vært gjeldende i EU i flere år. De materielle spørsmålene - -bl.a. myndighetsoverføring - vil måtte komme opp i Stortinget senere i høst. NHO arbeider nå med et høringssvar der fristen er 31.august, opplyser NHOs kommunikasjonssjef Øyvind Lind-Fossen.

Teste Røe Isaksen mot markedet

Hva er så nytt med denne forordningen som EU endret i 2013, endringer som ennå ikke har blitt del av EØS-avtalen?

Til nå har Kommisjonen, i Norges tilfelle EFTAs overvåkingsorgan ESA, kun hatt adgang til å be om informasjon fra medlemsstaten i saker som dreier seg om mulig ulovlig statstøtte.

Den nye prosedyreforordningen gir ESA rett til å be om informasjon fra andre kilder enn den medlemsstat som er part i saken. ESA skal kunne be om informasjon fra næringslivet, bransjeorganisasjoner eller andre medlemsstater.

Hvis det for eksempel oppstår mistanke om at næringsminister Røe Isaksen har gitt et så gunstig statlig lån til et firma at det kan dreie seg om statstøtte, kan ESA be finansinstitusjoner å gjøre rede for hva som ville vært deres vilkår for å gi det konkrete lånet, går det fram av høringsnotatet.

Les også: Vedum: – Det mest alvorlige er jo å gi fra seg suverenitet

Dagmulkt: 5 prosent av omsetningen

Når ESA stiller spørsmål, skal det besvares innen én måned. Og svaret skal være korrekt. Kommer svaret for sent eller er feilaktig, vanker det saftige bøter.

Bøter som ilegges uten at norske domstoler er inne i bildet eller kan overprøve dem.

ESA kan ilegge en daglig tvangsmulkt på inntil 5 prosent av en dags omsetning fra fristen for korrekt informasjon skulle foreligge, inntil informasjonen ligger på ESAs bord.

«Kompetansen som vurderes overført til ESA ved innlemmelse av endringsforordningen i EØS-avtalen, innebærer at ESA med direkte virkning for foretak i Norge kan treffe vedtak om tvangsmulkt og overtredelsesgebyr ved manglende oppfyllelse av visse opplysningsplikter.», skriver Justisdepartementets Lovavdeling i sin uttalelse.

Les også: Én mann i ESA skal regjere over finanstilsynene i Norge, Island og Liechtenstein

– Vanskelig å si noe annet

Lovavdelingen anser overføringen av makt som mer inngripende enn mange andre EØS-rettsakter, men ikke fullt så sterk som inngåelsen av selve EØS-avtalen.

Lovavdelingen påpeker at statsstøttereglene gjelder for svært mange sektorer, men at det på den annen side har vært få anklager om overtredelse fram til nå.

«Ut fra de relativt restriktive synspunktene som ligger til grunn for konklusjonene i St.prp. nr. 100 (1991–92) og de tilfellene som siden har vært vurdert, har vi for vår del vanskelig for å konkludere med at den myndighetsoverføringen som prosedyreforordningen legger opp til vil være «lite inngripende».», konkluderte Lovavdelingen med i 2014.

Er EØS-relevant

I et brev fra Lovavdelingen til Nærings- og fiskeridepartementet datert 3.2.2014 besvares departementets spørsmål om endringene i denne saka er EØS-relevante.

«Uavhengig av om en rettsakt regulerer forhold som saklig sett er dekket av E0S-avtalen, må det i relevansvurderingen også vektlegges at EØS-avtalen har et annet og mindre vidtrekkende formål enn EU-samarbeidet. Det er bakgrunnen for at Norge tradisjonelt har ment at bestemmelser av sivilprosessuell karakter ikke er EØS-relevante.», påpeker Lovavdelingen.

Lovavdelingen er enig i at departementet har vurdert spørsmålet om EØS-relevans på en forsvarlig måte.

Les også: – Frekt å si at dette ikke handler om å avstå suverenitet!

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:33 Kystvaktansatt i USA planla massedrap00:27 Mann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10 Predikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59 Vilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:45 Atlético vant fortjent etter VAR-drama23:44 Vegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41 City med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20 Jakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15 Statsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45 Ulovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47 Slik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35 Andøya vil vinne europeisk romkappløp20:26 Stonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Lavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Wara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren08:07 Kristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41 Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32 Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22 Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20 Følg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03 Svensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55 Kong Harald fyller 82 år torsdag06:50 Handelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40 Den Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35 Savner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30 Stor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25 Venstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23 Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54 Giske-comeback skaper splid05:42 Mobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17 Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33 Rekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28 Venezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25 Kripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44 Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57 Letingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50 Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26 Bollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10 Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00 Ap vil straffe koranskole-foreldre23:42 Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42 Lyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28 Bayern stoppet Liverpool på Anfield
Siste nytt
00:33VerdenKystvaktansatt i USA planla massedrap00:27NorgeMann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10NorgePredikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59SportVilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:45SportAtlético vant fortjent etter VAR-drama23:44NorgeVegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41SportCity med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20SportJakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15NorgeStatsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45MotorUlovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47VerdenSlik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35NorgeAndøya vil vinne europeisk romkappløp20:26VerdenStonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenLavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkWara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren08:07SportKristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41PolitikkKvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32SportStjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22VerdenBli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20PolitikkFølg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03PengerSvensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55NorgeKong Harald fyller 82 år torsdag06:50VerdenHandelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40ReiseDen Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35SportSavner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30NorgeStor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25PolitikkVenstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23Helse og livsstilNordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54PolitikkGiske-comeback skaper splid05:42VerdenMobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32NyheterÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12PolitikkTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07PolitikkPutins popularitet faller før årlig tale03:34PolitikkBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17PolitikkAp-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33Helse og livsstilRekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28VerdenVenezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25NorgeKripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44VerdenTrump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57VerdenLetingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50MotorRegjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26PolitikkBollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10VerdenDemokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00NorgeAp vil straffe koranskole-foreldre23:42PolitikkHadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42SportLyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28SportBayern stoppet Liverpool på Anfield
Populært