Norge i asyl-krangel om «ankerbarn»:– Høyrepopulismen braser frem fordi Norge og andre europeiske land ikke viser solidaritet

OPPGITT: Karin Andersen (SV).
OPPGITT: Karin Andersen (SV). Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnefamilier holdes adskilt fordi norske og greske myndigheter ikke er enige om hvem som har ansvaret for asylsøknader. SV ber Norge vise solidaritet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag skrev ABC Nyheter om hvordan Hellas og Norge ikke klarer å enes om hvem som har ansvaret for såkalte ankerbarn og deres familier.

Bakgrunn: Barnefamilier holdes adskilt mens Norge og Hellas krangler

Norge har bedt Hellas ta over to mindreårige, mens Hellas mener familiene skal gjenforenes i Norge. UDI mener Hellas er ansvarlige, men grekerne argumenterer på sin side med at de ikke tar imot enslige mindreårige asylsøkere. Det tilbakeviser UDI med at de mindreårige har familiemedlemmer i Hellas.

SV: Vis solidaritet

SV-veteran Karin Andersen reagerer på saken, og mener den er et eksempel på hvorfor dagens asylsystem ikke fungerer.

– Hellas sliter med store økonomiske problemer og et langt større antall asylsøkere enn Norge. Likevel er Norge regelryttere og kjipe overfor Hellas som er nødt til å ta imot flere asylsøkere fordi de ligger et annet sted på jordkloden, sier Andersen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener Norge bør vise «solidaritet» og si ja til familiegjenforening,

– Når Europeiske land er så opptatt av alenegang og ikke viser solidaritet er det ikke rart asyl- og menneskerettighetene settes til side. Land som Hellas og Italia klarer ikke finne en løsning på så mange asylsøkere, og dermed braser høyrepopulismen frem fordi Norge og andre land ikke viser solidaritet.

– Det er destabiliserende at vi skyver ansvaret over på overbelastede områder. Det kan ikke være sånn at hvor landet ligger på jordkloden avgjør om du skal ta et ansvar eller ikke, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener konkurransen om å være strengest mulig gjør det umulig å få til et fornuftig EU-samarbeid om fordelingen av flyktninger.

– UDI argumenterer med at det vil komme flere «ankerbarn», og dermed at barn sendes ut på en farlig reise?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi begynte først i fjor å returnere asylsøkere til Hellas og benytte oss av Dublin-avtalen. Da hadde vi ikke returnert asylsøkere til Hellas siden 2010. Så det er ikke sånn at alt raser sammen hvis vi nå tar imot noen familier. Man kan gjøre en avtale med Hellas om å ta imot et antall flyktninger for å være med å avlaste, men istedenfor er Norge regelryttere.

Steile fronter i Europa

Etter flyktningkrisen i 2015 hvor Tyskland og Sverige åpnet opp grensene for flyktningstrømmen, har de innvandringskritiske røstene styrket seg i to de landene.
I Sverige er Sverigedemokratene blitt landets nest største parti foran valget til høsten, mens i Tyskland er forbundskansler Angela Merkel presset av sin egen innenriksminister Horst Seehofer.

Fakta om asylstriden mellom CDU og CSU

* 14. juni: Innenriksminister Horst Seehofer (CSU) truer statsminister Angela Merkel (CDU) med å stenge grensene for asylsøkere som allerede er registrert i et annet EU-land. Merkel sier nei og vil ha en EU-løsning.

* 18. juni: CSU og CDU blir enige om å finne en løsning innen to uker.

* 29. juni: EU-lederne blir enige om en ny flyktningavtale som skal begrense strømmen av flyktninger og migranter til Europa.

* 30. juni: Merkel kunngjør at hun har inngått avtale med tolv EU-land om rask retur av asylsøkere som alt er registrert i disse landene.

* 2. juli: Horst Seehofer er ikke fornøyd og truer med å gå av som innenriksminister. CDU slutter opp om Merkels linje. CSU og CDU møtes til krisemøte.

Kilder: (NTB, DPA)

Innenriksministeren, som også er partileder i CSU, truer med å forlate regjeringen dersom Merkel og CDU ikke skjerper landets asylpolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

CSU krever at asylsøkere som har registrert seg i andre EU-land, skal stanses på grensa. Merkel er motstander av slik alenegang og vil ha felleseuropeisk løsning.

Under fredagens EU-toppmøte ble det enighet om å opprette en rekke mottak i land som grenser til Middelhavet, for raskt å avgjøre hvem av dem som ankommer som har krav på asyl. Disse vil bli sendt videre til andre medlemsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er enighet om at EU-land i fellesskap skal ta hånd om flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet, men avtaler er frivillig.

Seehofer mener EUs beslutning ikke er god nok.

SV-leder Audun Lysbakken uttalte forrige uke til Dagbladet at han mener fortsatt Sverige og Tyskland gjorde det rette i 2015.

– Europeiske land fører en nasjonal politikk som fører asylretten og menneskerettighetene til side. Skal et samarbeid fungere må man i praksis vise at man er villig til å avlaste, sier Andersen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flertallet av lederne foretrekker alenegang fremfor steg i retning fremfor mer samarbeid, mener SV-veteranen.

– Her hjemme bør Erna Solberg være interessert i at høyrepopulismen ikke skal få ødelegge alt internasjonalt samarbeid. Dermed bør hun være med å avlaste.

– Norge var av få land som fylte kvoten i EU-programmet som skulle avlaste Hellas og Italia?

– Ja, og det er positiv. Men Norge bør være med og tilby å ta imot et antall asylsøkere nå, for eksempel 3.000.