FN bekymret for barna etter EUs migrantavtale

Migranter på en båt som ble stanset like utenfor kystbyen Gohneima øst for Tripoli i Libya søndag 24. juni. Foto: Libyas kystvakt / AP / NTB scanpix.
Migranter på en båt som ble stanset like utenfor kystbyen Gohneima øst for Tripoli i Libya søndag 24. juni. Foto: Libyas kystvakt / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

FNs barnefond (UNICEF) er bekymret for hvordan migrantavtalen fra EU-toppmøtet vil påvirke migrant- og flyktningbarn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er bekymret for at barn skal bli internert, sier UNICEF-talskvinne Sarah Crowe til nyhetsbyrået DPA, etter at EU-lederne er enige om å opprette «kontrollerte sentre» på europeisk jord der migranter skal holdes mens asylsøknadene deres behandles.

Organisasjonen understreker at disse sentrene må drives som åpne fasiliteter for å beskytte barn.

Crowe sier UNICEF også har spørsmål knyttet til de såkalte ilandstigningsplattformene EU ser for seg i områder utenfor blokka, eksempelvis i Nord-Afrika.

Også Leger Uten Grenser (MSF) er kritiske til EU-tiltakene.

– Europeiske myndigheter må stanse politikken som fanger ekstremt sårbare mennesker inne i Libya eller lar dem dø på havet, skriver organisasjonen i en uttalelse fredag.

– Leger Uten Grenser ber europeiske myndigheter om å vise grunnleggende anstendighet og huske på at vi her snakker om menneskeliv og menneskelig lidelse. De kan starte med å sette i gang søk og redning og tilrettelegge for en rask ilandstigning i trygge havner. Det betyr ikke Libya, sier Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser.

Ifølge organisasjonen var forrige uke den dødeligste så langt i år på Middelhavet, da minst 220 mennesker druknet.

– Dette var en unngåelig tragedie. Europeiske myndigheter har blokkert søk og redningsoperasjoner gjort av NGOer og gitt ansvaret over til den libyske kystvakten, skriver MSF.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært