Venstre-Raja håper KrF bryter «Frp-garantien»: – Det er en mental sperre

FREMTIDIGE REGJERINGSKOLLEGER? : KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad (t.v.), her sammen med sin kollega Abid Raja.
FREMTIDIGE REGJERINGSKOLLEGER? : KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad (t.v.), her sammen med sin kollega Abid Raja. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrFs garanti mot Frp er i spill. Nå håper Abid Raja (V) KrF ender opp i regjering og lover at det vil gi mer KrF-politikk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under valgkampen og i etterkant omtalte Venstre et samarbeid med Frp som «lite sannsynlig». Før Venstre-landsmøtet i 2017 truet Venstre-leder Trine Skei Grande med å kaste Frp ut av regjering. Tre dager før valget sa Siv Jensen at det var lite sannsynlig at Frp kunne sitte i regjering med Venstre.

Så gikk Venstre inn i regjering.

Nå likner situasjonen i KrF på den situasjonen Venstre var i etter valget.

Bakgrunn: Selbekk: – Meningsløst å være i sentrum

Raja: – Venstre bevis på at regjeringsdeltakelse lønner seg

Venstres finanspolitiske talsperson, Abid Raja, har lenge vært skeptisk til Fremskrittspartiet.

Venstre-profilen ber nå KrF inn i regjering, og tror det vil gi enda mer sentrumspolitikk til glede for både KrF og Venstre.

Husker du? Abid Raja: – Det er ikke rart Frp er uspiselig for Venstre

– De fire partiene på borgerlig side har samarbeidet om å styre landet de fem siste årene, og det har gitt en god politikk med den laveste arbeidsledigheten på tjue år og det er stor opptimisme i næringslivet. Så vi har et godt grunnlag for å få til et vellykket regjeringssamarbeid med KrF, sier Raja til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Venstres inntreden i regjering er bevis for at regjeringsdeltakelse lønner seg.

– Å tre inn i regjering har gitt oss betydelige gjennomslag og mer gjennomslag enn i samarbeidsavtalen. Jeløya-plattformen gjenspeiler nå tre partier med mye politikk KrF er for, men det er mulig å få mer KrF-politikk inn i plattformen, sier Raja som mener Venstre også i revidert budsjett nå får mer å juble for enn før de gikk inn i regjering:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et eksempel er i kampen mot marinforsøpling, hvor det blir 130 millioner ekstre i det reviderte budsjettet.

– Kan du love KrF mer gjennomslag i budsjettforhandlingene hvis de er med i regjering?

– Det jeg kan si er at Venstre får mer gjennomslag på den andre siden av bordet enn der KrF i dag sitter. Når Venstre er med å legge frem revidert budsjett er vi med og står for helheten. KrF får ikke så mye ære utover det man endrer på. Er du med fra starten får man æren og takk for mye mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg ville KrF fått statsrådsposter hvor de løpende kan vise frem gjennomslag og styre den daglige politikken, sier Venstre-politikeren.

KrFs eventuelle inntreden ville også gi et mer forutsigbart styre, ifølge Raja.

– Det vil bli mer stabilitet med en flertallsregjering, selvfølgelig. Så ville man også fått dratt politikken ytterligere inn mot sentrum, sier Raja.

– En mental sperre

Raja er trygg på at KrF vil havne på borgerlig side når de skal ta sitt veivalg, og håper partiet ender i regjering.

– For oss i Venstre har det ikke vært en lett beslutning, fordi det mentalt satt langt inne å sitte i regjering med Frp. Men motstanden er snudd til en støtte fra de aller fleste. Partiet ser i økende grad at vi får mer Venstre-politikk, og det er gjennomslag velgerne ønsker når de stemmer på oss.

– Venstre sa jo nei til Frp i regjering før valget, men gikk inn. KrF kvier seg kanskje for å snu og måtte forklare at de bryter Frp-garantien. Hva sier du til dem?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en mental sperre KrF må løse i sin egen fart. Hvert parti har sin egen rytme og særegenhet, og KrF vet best selv hvordan de løser dette. Men jeg tror de gjørt lurt i å bryte den mentale sperren mot Frp, sier Raja.

Han kommer med følgende råd til KrF:

– Det viktigste kommunikasjonsmessig når man tar et slikt standpunkt er at man forteller velgerne at man gjør det for å få mer gjennomslag. Man blir ikke enige om alt, men alle får sine klare seiere i Solberg-regjeringen.

Les også: Abid Raja: – Vi må ikke la Trumper eller Listhauger splitte oss

Les også: Siv Jensen om Venstre-omfavnelsen: – Resultatet ble mer Frp-politikk

Hareide utelukker ikke Frp-samarbeid

KrF-leder Knut Arild Hareide sa torsdag at han ikke utelukker noen alternativer.

– Det er flere ting som tyder på at Frp-garatien er i spill. Hareide vil ikke gjenta det klare vedtaket fra før stortingsvalget om at det er uaktuelt å regjere med Frp. Det får man faktisk ingen i KrF-ledelsen til å si lenger, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til ABC Nyheter.

Les også: Venstre-topp før valget: – En stemme på meg er en stemme mot Frp

SE VIDEO: Hareide: – KrF har hatt 40 gjennomslag i år