MDG-politikere anklager Venstre for valgkampløgner om Frp-samarbeid

<p>Førstekandidat for MDG ved årets Stortingsvalg, Ståle Sørensen, anklager Venstre for løgn. </p>
Førstekandidat for MDG ved årets Stortingsvalg, Ståle Sørensen, anklager Venstre for løgn.  Foto: Foto: Thomas Ekström

Profilerte venstrefolk løy blankt til velgere i valgkampen, hevder MDG-politikere. – Vi har sagt det samme hele valgkampen, svarer Venstre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Politikere i Venstre, folk som har banket på dører og har arbeidet for Venstre i valgkampen har drevet med løgn, sier MDG-politiker Ståle Sørensen til ABC Nyheter.

Han var førstekandidat for MDG i Buskerud, og reagerer sterkt på at Venstre «har dobbeltkommunisert i valgkampen».

Torsdag skrev han følgende i et innlegg i Dagsavisen:

«Politikere som lyver er kanskje noe av det mest demotiverende for hele demokratiet. Direkte løgn er allikevel ganske sjelden kost i Norsk valgkamp. Man må derfor være forsiktig med hvordan man bruker ordet løgn. Løftebrudd er ikke nødvendigvis det samme som løgn. Halvsannheter heller ikke. Allikevel er det løgn i valgkampen 2017 jeg her vil beskrive.»

Han viser til at 17 av 19 fylkesledere i Venstre tre dager etter valgresultatet åpnet for å regjere med Frp, og at Venstre nå vurderer om de skal inn i regjering med Frp.

– Fylkeslederne avklarte før valgkampen at de ikke ønsket et regjeringssamarbeid med Frp, som VG omtalte, påpeker Sørensen, som i tillegg peker på eksempler i sosiale medier.

Husker du? Abid Raja: – Frp er uspiselige

– Holdt velgerne for narr

– Det er sterke beskyldninger du kommer med, Sørensen?

– At dette er bevisst, tviler jeg på, men partiapparatet har kommunisert forskjellige standpunkter og holdt velgerne for narr. Fylkeslederne skifter meningen, og det fremstår som løgn. For dette her henger jo overhodet ikke på greip!

Venstre leder Trine Skei Grande og finansminister Siv Jensen Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Venstre leder Trine Skei Grande og finansminister Siv Jensen Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

MDG-politikeren hevder at han i valgkampen var på dørbank hos flere som også hadde hatt besøk fra dørbankere fra Venstre. Ifølge Sørensen skal dørbankerne fra Venstre kommunisert at partiet ikke skal samarbeide med eller sitte i regjering med Frp.

– Det er velgere som har spurt disse menneskene, og som har vurdert Venstre eller et annet parti, men så har de fått bekreftelsen om at Venstre ikke vil samarbeide eller regjere med Frp. Det er direkte løgn, sier Sørensen.

– Vi har mistet velgere til Venstre

Han mener MDG mistet mange velgere til Venstre.

– Vi har mistet velgere til Venstre fordi folk ikke har forstått det egentlige standpunktet til Venstre. Vårt er tindrende klart: Vi vil ikke samarbeide med Frp. Venstre har fått velgere på feil premisser ved å kommunisere dobbelt.

I mars sa Trine Skei Grande til VG at hun ville felle den blåblå-regjeringen. Det skapte storm internt i Venstre, og senere beklaget Grande uttalelsene overfor landsstyret.

Dette vedtok Venstre om samarbeid

På landsmøtet i Ålesund vedtok Venstre følgende uttalelse om samarbeid etter valget:

«Vi tror Venstre får størst gjennomslag for vår politikk i en blågrønn regjering sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Venstre er nøkkelen til et borgerlig flertall og vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget. Vi deler felles verdier som enkeltmenneskets ukrenkelighet, valgfrihet, maktspredning, rause fellesskap og nye muligheter. Sammen vil vi kunne satse på kunnskap og forskning og få flere dyktige lærere, ta vare på miljøet og gjennomføre det grønne skiftet, satse på gründere og legge til rette for nye arbeidsplasser, og føre en ansvarlig økonomisk politikk som sikrer gode fellesskapsløsninger i framtida.

En stemme til Venstre er en stemme på et grønnere, rausere og mer liberalt samfunn. Vi vil i regjering for å få gjennomført politikken vår. Avgjørende for Venstre vil blant annet være:

En politikk som viser respekt for kunnskap og forskning og som gir en god skole med muligheter og kunnskap for alle

En politikk som anerkjenner menneskeskapte klimaendringer, som bidrar til detgrønne skiftet og som medfører at vi når klimamålene og Paris-avtalen

En politikk som fører til renere hav og oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

En politikk som bidrar til fremvekst av nye bedrifter og som gir skattelette til de som skaper arbeidsplasser

En politikk som bygger videre på de reformer i offentlig sektor som er iverksatt de siste fire årene

En politikk som respekterer og aktivt overholder Norges internasjonale forpliktelser i asyl- og utenrikspolitikken»

Kilde: Venstre

Senere lovet hun at et borgerlig flertall ville gi en borgerlig regjering. Landsstyrevedtaket til Venstre sier at de ønsker en blågrønn regjering.

– Partiledelsen har holdt seg akkurat innafor og kan ikke tas i direkte løgn. Men det er alvorlig at et parti i den norske partifloraen kommuniserer så hårfint på knivseggen av sannhet når det gjelder fremstilling av egen politikk, skriver Sørensen i innlegget.

Ståle Sørensen er tidligere Venstre-leder i Drammen, og var medlem i partiet frem til 2013. Han sier til ABC Nyheter at Frp-samarbeidet var en grunn til at han byttet parti til MDG, men at det var en «helhetlig politisk vurdering».

Forvirring i Venstre

Åtte dager etter valget omtalte NRK forvirring internt i Venstre om landsmøtevedtaket åpner for eller utelukker å gå inn regjering med Frp.

Leder i Finnmark Venstre, Leif Wasskog, sa til NRK at partiledelsen burde sagt at de vurderte å gå inn i en Høyre-Frp-regjering allerede før valget.

– Det ville vært redelig overfor velgerne, og for de mange i organisasjonen som har fortolket dette landsmøtevedtaket som et nei til Frp, sa Wasskog.

– Nå har jeg stått seks uker på stand og blitt fortalt at folk ikke vil stemme på Venstre på grunn av Frp og Sylvi Listhaug. Jeg har svart med landsmøtevedtaket vårt. Det blir vanskelig å se velgerne i øynene om jeg reiser til Oslo og støtter et regjeringsprosjekt med Frp, sa nyvalg stortingsrepresentant John Gunnes til Aftenposten 14. september.

Bakgrunn: Venstre samler seg om borgerlig samarbeid

Her er tre eksempler Sørensen trekker frem i innlegget som tåkete eller løgn:

Eksempel 1: Jonas Tautra Vevatne er kommunestyrepolitiker i Asker

Tove Hafstad, som jobber i Venstres hovedorganisasjon, var 3. kandidat på Buskerud Venstres Stortingsliste og nestleder i Buskerud Venstre, opplyser til ABC Nyheter at hun ikke ønsker å kommentere saken.

Verken Jonas Tautra Vevatne eller Selja Vassnes har besvart ABC Nyheters henvendelser.

– Vi har sagt det samme gjennom hele valgkampen

Venstre sentralt mener de har sagt det samme gjennom hele valgkampen.

– Venstre har sagt det samme etter valget som vi sa gjennom hele valgkampen: At vi ønsker å samarbeide på borgerlig side, og at det er lite sannsynlig at vi går

Trine Skei Grande med kommunikasjonsrådgiver Karl Arthur Giverholt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Trine Skei Grande med kommunikasjonsrådgiver Karl Arthur Giverholt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

inn i regjering med Frp. At enkelte frivillige og aktivister kan ha kommet i skade for å formulere seg litt upresist i facebookdiskusjoner endrer ikke på det. Når Venstre går frem på de målingene som har kommet etter valget tyder det på at velgerne ikke har den opplevelsen Sørensen mener de bør ha. Det virker tvert i mot som at de setter pris på at vi nå jobber hardt og konstruktivt for å få gjennomslag for de viktige sakene vi gikk til valg på, som rett til kvalifiserte lærere for alle barn, varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja og bedre vilkår for gründere som skaper nye arbeidsplasser, skriver kommunikasjonsrådgiver Karl Arthur Giverholt i en epost til ABC Nyheter.

– Mener dere landsmøtevedtaket er klinkende klart om hva slags samarbeid man åpnet for?

– Landsmøtevedtaket er tydelig på vårt foretrukne regjeringsalternativ (blågrønn regjering med Høyre, Venstre og KrF), og på at vi vil samarbeide på borgerlig side. Utover det lukket landsmøtet ingen dører, men ledelsen har jo sagt i en rekke sammenhenger både før og etter valget at det er lite sannsynlig at Venstre skal sitte i regjering med Frp, svarer Giverholt.

Aktuelt: Venstre øker oppslutningen i meningsmåling

Trædal: – Profilerte venstrefolk løy blankt til velgere

Eivind Trædal. Foto: Thomas Ekström
Eivind Trædal. Foto: Thomas Ekström

Ståle Sørensen får støtte for påstandene av politisk rådgiver i MDG, Eivind Trædal, på Twitter.

– Profilerte venstrefolk løy blankt til velgere i valgkampen, skriver Trædal som har skrevet flere meldinger om saken på Twitter:

– Førstekandidat, organisasjonssekretær i ungdomspartiet, lokal folkevalgt. Alle løy de til velgerne i valgkampen.

Trædal var førstekandidat for MDG i Aust-Agder.

Les også: Han erter gladelig på seg halve Norge

Diskuterer Frp-samarbeid

Mens KrF onsdag brøt ut av regjeringsforhandlingene, diskuterer Venstre internt i partiet om de får mest politisk gjennomslag gjennom å tre inn i regjering eller fortsette utenfor i en støttefunksjon.

Flere kilder i Venstre opplyste onsdag ifølge Dagbladet at det i dag er et flertall som er åpne for å gå inn i regjering.

– Jeg vet ikke hvor de har det fra. Det stemmer ikke, sa Trine Skei Grande til NTB like før onsdagens forhandlingsmøte startet.

På spørsmål om hun ser for seg at Venstre kan gå inn i regjering med Fremskrittspartiet, svarte hun:

– Jeg tror fortsatt det er veldig lite sannsynlig.

Aktuelt: SV varsler råkjør mot regjeringen

Personvernpolicy