Meny

MDG-politikere anklager Venstre for valgkampløgner om Frp-samarbeid

Førstekandidat for MDG ved årets Stortingsvalg, Ståle Sørensen, anklager Venstre for løgn. Foto: Foto: Thomas Ekström

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Profilerte venstrefolk løy blankt til velgere i valgkampen, hevder MDG-politikere. – Vi har sagt det samme hele valgkampen, svarer Venstre.

– Politikere i Venstre, folk som har banket på dører og har arbeidet for Venstre i valgkampen har drevet med løgn, sier MDG-politiker Ståle Sørensen til ABC Nyheter.

Han var førstekandidat for MDG i Buskerud, og reagerer sterkt på at Venstre «har dobbeltkommunisert i valgkampen».

Torsdag skrev han følgende i et innlegg i Dagsavisen:

«Politikere som lyver er kanskje noe av det mest demotiverende for hele demokratiet. Direkte løgn er allikevel ganske sjelden kost i Norsk valgkamp. Man må derfor være forsiktig med hvordan man bruker ordet løgn. Løftebrudd er ikke nødvendigvis det samme som løgn. Halvsannheter heller ikke. Allikevel er det løgn i valgkampen 2017 jeg her vil beskrive.»

Han viser til at 17 av 19 fylkesledere i Venstre tre dager etter valgresultatet åpnet for å regjere med Frp, og at Venstre nå vurderer om de skal inn i regjering med Frp.

– Fylkeslederne avklarte før valgkampen at de ikke ønsket et regjeringssamarbeid med Frp, som VG omtalte, påpeker Sørensen, som i tillegg peker på eksempler i sosiale medier.

Husker du? Abid Raja: – Frp er uspiselige

– Holdt velgerne for narr

– Det er sterke beskyldninger du kommer med, Sørensen?

– At dette er bevisst, tviler jeg på, men partiapparatet har kommunisert forskjellige standpunkter og holdt velgerne for narr. Fylkeslederne skifter meningen, og det fremstår som løgn. For dette her henger jo overhodet ikke på greip!

Venstre leder Trine Skei Grande og finansminister Siv Jensen Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

MDG-politikeren hevder at han i valgkampen var på dørbank hos flere som også hadde hatt besøk fra dørbankere fra Venstre. Ifølge Sørensen skal dørbankerne fra Venstre kommunisert at partiet ikke skal samarbeide med eller sitte i regjering med Frp.

– Det er velgere som har spurt disse menneskene, og som har vurdert Venstre eller et annet parti, men så har de fått bekreftelsen om at Venstre ikke vil samarbeide eller regjere med Frp. Det er direkte løgn, sier Sørensen.

– Vi har mistet velgere til Venstre

Han mener MDG mistet mange velgere til Venstre.

– Vi har mistet velgere til Venstre fordi folk ikke har forstått det egentlige standpunktet til Venstre. Vårt er tindrende klart: Vi vil ikke samarbeide med Frp. Venstre har fått velgere på feil premisser ved å kommunisere dobbelt.

I mars sa Trine Skei Grande til VG at hun ville felle den blåblå-regjeringen. Det skapte storm internt i Venstre, og senere beklaget Grande uttalelsene overfor landsstyret.

Dette vedtok Venstre om samarbeid

På landsmøtet i Ålesund vedtok Venstre følgende uttalelse om samarbeid etter valget:

«Vi tror Venstre får størst gjennomslag for vår politikk i en blågrønn regjering sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Venstre er nøkkelen til et borgerlig flertall og vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget. Vi deler felles verdier som enkeltmenneskets ukrenkelighet, valgfrihet, maktspredning, rause fellesskap og nye muligheter. Sammen vil vi kunne satse på kunnskap og forskning og få flere dyktige lærere, ta vare på miljøet og gjennomføre det grønne skiftet, satse på gründere og legge til rette for nye arbeidsplasser, og føre en ansvarlig økonomisk politikk som sikrer gode fellesskapsløsninger i framtida.

En stemme til Venstre er en stemme på et grønnere, rausere og mer liberalt samfunn. Vi vil i regjering for å få gjennomført politikken vår. Avgjørende for Venstre vil blant annet være:

En politikk som viser respekt for kunnskap og forskning og som gir en god skole med muligheter og kunnskap for alle

En politikk som anerkjenner menneskeskapte klimaendringer, som bidrar til detgrønne skiftet og som medfører at vi når klimamålene og Paris-avtalen

En politikk som fører til renere hav og oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

En politikk som bidrar til fremvekst av nye bedrifter og som gir skattelette til de som skaper arbeidsplasser

En politikk som bygger videre på de reformer i offentlig sektor som er iverksatt de siste fire årene

En politikk som respekterer og aktivt overholder Norges internasjonale forpliktelser i asyl- og utenrikspolitikken»

Kilde: Venstre

Senere lovet hun at et borgerlig flertall ville gi en borgerlig regjering. Landsstyrevedtaket til Venstre sier at de ønsker en blågrønn regjering.

– Partiledelsen har holdt seg akkurat innafor og kan ikke tas i direkte løgn. Men det er alvorlig at et parti i den norske partifloraen kommuniserer så hårfint på knivseggen av sannhet når det gjelder fremstilling av egen politikk, skriver Sørensen i innlegget.

Ståle Sørensen er tidligere Venstre-leder i Drammen, og var medlem i partiet frem til 2013. Han sier til ABC Nyheter at Frp-samarbeidet var en grunn til at han byttet parti til MDG, men at det var en «helhetlig politisk vurdering».

Forvirring i Venstre

Åtte dager etter valget omtalte NRK forvirring internt i Venstre om landsmøtevedtaket åpner for eller utelukker å gå inn regjering med Frp.

Leder i Finnmark Venstre, Leif Wasskog, sa til NRK at partiledelsen burde sagt at de vurderte å gå inn i en Høyre-Frp-regjering allerede før valget.

– Det ville vært redelig overfor velgerne, og for de mange i organisasjonen som har fortolket dette landsmøtevedtaket som et nei til Frp, sa Wasskog.

– Nå har jeg stått seks uker på stand og blitt fortalt at folk ikke vil stemme på Venstre på grunn av Frp og Sylvi Listhaug. Jeg har svart med landsmøtevedtaket vårt. Det blir vanskelig å se velgerne i øynene om jeg reiser til Oslo og støtter et regjeringsprosjekt med Frp, sa nyvalg stortingsrepresentant John Gunnes til Aftenposten 14. september.

Bakgrunn: Venstre samler seg om borgerlig samarbeid

Her er tre eksempler Sørensen trekker frem i innlegget som tåkete eller løgn:

Eksempel 1: Jonas Tautra Vevatne er kommunestyrepolitiker i Asker

Tove Hafstad, som jobber i Venstres hovedorganisasjon, var 3. kandidat på Buskerud Venstres Stortingsliste og nestleder i Buskerud Venstre, opplyser til ABC Nyheter at hun ikke ønsker å kommentere saken.

Verken Jonas Tautra Vevatne eller Selja Vassnes har besvart ABC Nyheters henvendelser.

– Vi har sagt det samme gjennom hele valgkampen

Venstre sentralt mener de har sagt det samme gjennom hele valgkampen.

– Venstre har sagt det samme etter valget som vi sa gjennom hele valgkampen: At vi ønsker å samarbeide på borgerlig side, og at det er lite sannsynlig at vi går

Trine Skei Grande med kommunikasjonsrådgiver Karl Arthur Giverholt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

inn i regjering med Frp. At enkelte frivillige og aktivister kan ha kommet i skade for å formulere seg litt upresist i facebookdiskusjoner endrer ikke på det. Når Venstre går frem på de målingene som har kommet etter valget tyder det på at velgerne ikke har den opplevelsen Sørensen mener de bør ha. Det virker tvert i mot som at de setter pris på at vi nå jobber hardt og konstruktivt for å få gjennomslag for de viktige sakene vi gikk til valg på, som rett til kvalifiserte lærere for alle barn, varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja og bedre vilkår for gründere som skaper nye arbeidsplasser, skriver kommunikasjonsrådgiver Karl Arthur Giverholt i en epost til ABC Nyheter.

– Mener dere landsmøtevedtaket er klinkende klart om hva slags samarbeid man åpnet for?

– Landsmøtevedtaket er tydelig på vårt foretrukne regjeringsalternativ (blågrønn regjering med Høyre, Venstre og KrF), og på at vi vil samarbeide på borgerlig side. Utover det lukket landsmøtet ingen dører, men ledelsen har jo sagt i en rekke sammenhenger både før og etter valget at det er lite sannsynlig at Venstre skal sitte i regjering med Frp, svarer Giverholt.

Aktuelt: Venstre øker oppslutningen i meningsmåling

Trædal: – Profilerte venstrefolk løy blankt til velgere

Eivind Trædal. Foto: Thomas Ekström

Ståle Sørensen får støtte for påstandene av politisk rådgiver i MDG, Eivind Trædal, på Twitter.

– Profilerte venstrefolk løy blankt til velgere i valgkampen, skriver Trædal som har skrevet flere meldinger om saken på Twitter:

– Førstekandidat, organisasjonssekretær i ungdomspartiet, lokal folkevalgt. Alle løy de til velgerne i valgkampen.

Trædal var førstekandidat for MDG i Aust-Agder.

Les også: Han erter gladelig på seg halve Norge

Diskuterer Frp-samarbeid

Mens KrF onsdag brøt ut av regjeringsforhandlingene, diskuterer Venstre internt i partiet om de får mest politisk gjennomslag gjennom å tre inn i regjering eller fortsette utenfor i en støttefunksjon.

Flere kilder i Venstre opplyste onsdag ifølge Dagbladet at det i dag er et flertall som er åpne for å gå inn i regjering.

– Jeg vet ikke hvor de har det fra. Det stemmer ikke, sa Trine Skei Grande til NTB like før onsdagens forhandlingsmøte startet.

På spørsmål om hun ser for seg at Venstre kan gå inn i regjering med Fremskrittspartiet, svarte hun:

– Jeg tror fortsatt det er veldig lite sannsynlig.

Aktuelt: SV varsler råkjør mot regjeringen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:18 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50 Venezuela bryter diplomatiske bånd med Colombia20:32 Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21 Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15 Vipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32 Spår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30 Lykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07 Vil noen redde atom-avtalen?18:36 Hevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24 – Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16 Skotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03 Minst én død i snøskred i Østerrike17:48 Falla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11 Gulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56 Åtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53 Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41 Landslagstrener Nossum tok til tårene16:22 Ap-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52 Ingen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49 Mann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09 Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02 Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime
Siste nytt
21:18NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50VerdenVenezuela bryter diplomatiske bånd med Colombia20:32SportVoldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21VerdenOpptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15SportVipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32MotorSpår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30SportLykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07StemmerVil noen redde atom-avtalen?18:36NorgeHevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24Helse og livsstil– Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16SportSkotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03VerdenMinst én død i snøskred i Østerrike17:48SportFalla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11SportGulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56NorgeÅtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53SportBronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41SportLandslagstrener Nossum tok til tårene16:22PolitikkAp-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52SportIngen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49NorgeMann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02SportMester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus