Meny

MDG-politikere anklager Venstre for valgkampløgner om Frp-samarbeid

Førstekandidat for MDG ved årets Stortingsvalg, Ståle Sørensen, anklager Venstre for løgn. Foto: Foto: Thomas Ekström

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Profilerte venstrefolk løy blankt til velgere i valgkampen, hevder MDG-politikere. – Vi har sagt det samme hele valgkampen, svarer Venstre.

– Politikere i Venstre, folk som har banket på dører og har arbeidet for Venstre i valgkampen har drevet med løgn, sier MDG-politiker Ståle Sørensen til ABC Nyheter.

Han var førstekandidat for MDG i Buskerud, og reagerer sterkt på at Venstre «har dobbeltkommunisert i valgkampen».

Torsdag skrev han følgende i et innlegg i Dagsavisen:

«Politikere som lyver er kanskje noe av det mest demotiverende for hele demokratiet. Direkte løgn er allikevel ganske sjelden kost i Norsk valgkamp. Man må derfor være forsiktig med hvordan man bruker ordet løgn. Løftebrudd er ikke nødvendigvis det samme som løgn. Halvsannheter heller ikke. Allikevel er det løgn i valgkampen 2017 jeg her vil beskrive.»

Han viser til at 17 av 19 fylkesledere i Venstre tre dager etter valgresultatet åpnet for å regjere med Frp, og at Venstre nå vurderer om de skal inn i regjering med Frp.

– Fylkeslederne avklarte før valgkampen at de ikke ønsket et regjeringssamarbeid med Frp, som VG omtalte, påpeker Sørensen, som i tillegg peker på eksempler i sosiale medier.

Husker du? Abid Raja: – Frp er uspiselige

– Holdt velgerne for narr

– Det er sterke beskyldninger du kommer med, Sørensen?

– At dette er bevisst, tviler jeg på, men partiapparatet har kommunisert forskjellige standpunkter og holdt velgerne for narr. Fylkeslederne skifter meningen, og det fremstår som løgn. For dette her henger jo overhodet ikke på greip!

Venstre leder Trine Skei Grande og finansminister Siv Jensen Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

MDG-politikeren hevder at han i valgkampen var på dørbank hos flere som også hadde hatt besøk fra dørbankere fra Venstre. Ifølge Sørensen skal dørbankerne fra Venstre kommunisert at partiet ikke skal samarbeide med eller sitte i regjering med Frp.

– Det er velgere som har spurt disse menneskene, og som har vurdert Venstre eller et annet parti, men så har de fått bekreftelsen om at Venstre ikke vil samarbeide eller regjere med Frp. Det er direkte løgn, sier Sørensen.

– Vi har mistet velgere til Venstre

Han mener MDG mistet mange velgere til Venstre.

– Vi har mistet velgere til Venstre fordi folk ikke har forstått det egentlige standpunktet til Venstre. Vårt er tindrende klart: Vi vil ikke samarbeide med Frp. Venstre har fått velgere på feil premisser ved å kommunisere dobbelt.

I mars sa Trine Skei Grande til VG at hun ville felle den blåblå-regjeringen. Det skapte storm internt i Venstre, og senere beklaget Grande uttalelsene overfor landsstyret.

Dette vedtok Venstre om samarbeid

På landsmøtet i Ålesund vedtok Venstre følgende uttalelse om samarbeid etter valget:

«Vi tror Venstre får størst gjennomslag for vår politikk i en blågrønn regjering sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Venstre er nøkkelen til et borgerlig flertall og vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget. Vi deler felles verdier som enkeltmenneskets ukrenkelighet, valgfrihet, maktspredning, rause fellesskap og nye muligheter. Sammen vil vi kunne satse på kunnskap og forskning og få flere dyktige lærere, ta vare på miljøet og gjennomføre det grønne skiftet, satse på gründere og legge til rette for nye arbeidsplasser, og føre en ansvarlig økonomisk politikk som sikrer gode fellesskapsløsninger i framtida.

En stemme til Venstre er en stemme på et grønnere, rausere og mer liberalt samfunn. Vi vil i regjering for å få gjennomført politikken vår. Avgjørende for Venstre vil blant annet være:

En politikk som viser respekt for kunnskap og forskning og som gir en god skole med muligheter og kunnskap for alle

En politikk som anerkjenner menneskeskapte klimaendringer, som bidrar til detgrønne skiftet og som medfører at vi når klimamålene og Paris-avtalen

En politikk som fører til renere hav og oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

En politikk som bidrar til fremvekst av nye bedrifter og som gir skattelette til de som skaper arbeidsplasser

En politikk som bygger videre på de reformer i offentlig sektor som er iverksatt de siste fire årene

En politikk som respekterer og aktivt overholder Norges internasjonale forpliktelser i asyl- og utenrikspolitikken»

Kilde: Venstre

Senere lovet hun at et borgerlig flertall ville gi en borgerlig regjering. Landsstyrevedtaket til Venstre sier at de ønsker en blågrønn regjering.

– Partiledelsen har holdt seg akkurat innafor og kan ikke tas i direkte løgn. Men det er alvorlig at et parti i den norske partifloraen kommuniserer så hårfint på knivseggen av sannhet når det gjelder fremstilling av egen politikk, skriver Sørensen i innlegget.

Ståle Sørensen er tidligere Venstre-leder i Drammen, og var medlem i partiet frem til 2013. Han sier til ABC Nyheter at Frp-samarbeidet var en grunn til at han byttet parti til MDG, men at det var en «helhetlig politisk vurdering».

Forvirring i Venstre

Åtte dager etter valget omtalte NRK forvirring internt i Venstre om landsmøtevedtaket åpner for eller utelukker å gå inn regjering med Frp.

Leder i Finnmark Venstre, Leif Wasskog, sa til NRK at partiledelsen burde sagt at de vurderte å gå inn i en Høyre-Frp-regjering allerede før valget.

– Det ville vært redelig overfor velgerne, og for de mange i organisasjonen som har fortolket dette landsmøtevedtaket som et nei til Frp, sa Wasskog.

– Nå har jeg stått seks uker på stand og blitt fortalt at folk ikke vil stemme på Venstre på grunn av Frp og Sylvi Listhaug. Jeg har svart med landsmøtevedtaket vårt. Det blir vanskelig å se velgerne i øynene om jeg reiser til Oslo og støtter et regjeringsprosjekt med Frp, sa nyvalg stortingsrepresentant John Gunnes til Aftenposten 14. september.

Bakgrunn: Venstre samler seg om borgerlig samarbeid

Her er tre eksempler Sørensen trekker frem i innlegget som tåkete eller løgn:

Eksempel 1: Jonas Tautra Vevatne er kommunestyrepolitiker i Asker

Tove Hafstad, som jobber i Venstres hovedorganisasjon, var 3. kandidat på Buskerud Venstres Stortingsliste og nestleder i Buskerud Venstre, opplyser til ABC Nyheter at hun ikke ønsker å kommentere saken.

Verken Jonas Tautra Vevatne eller Selja Vassnes har besvart ABC Nyheters henvendelser.

– Vi har sagt det samme gjennom hele valgkampen

Venstre sentralt mener de har sagt det samme gjennom hele valgkampen.

– Venstre har sagt det samme etter valget som vi sa gjennom hele valgkampen: At vi ønsker å samarbeide på borgerlig side, og at det er lite sannsynlig at vi går

Trine Skei Grande med kommunikasjonsrådgiver Karl Arthur Giverholt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

inn i regjering med Frp. At enkelte frivillige og aktivister kan ha kommet i skade for å formulere seg litt upresist i facebookdiskusjoner endrer ikke på det. Når Venstre går frem på de målingene som har kommet etter valget tyder det på at velgerne ikke har den opplevelsen Sørensen mener de bør ha. Det virker tvert i mot som at de setter pris på at vi nå jobber hardt og konstruktivt for å få gjennomslag for de viktige sakene vi gikk til valg på, som rett til kvalifiserte lærere for alle barn, varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja og bedre vilkår for gründere som skaper nye arbeidsplasser, skriver kommunikasjonsrådgiver Karl Arthur Giverholt i en epost til ABC Nyheter.

– Mener dere landsmøtevedtaket er klinkende klart om hva slags samarbeid man åpnet for?

– Landsmøtevedtaket er tydelig på vårt foretrukne regjeringsalternativ (blågrønn regjering med Høyre, Venstre og KrF), og på at vi vil samarbeide på borgerlig side. Utover det lukket landsmøtet ingen dører, men ledelsen har jo sagt i en rekke sammenhenger både før og etter valget at det er lite sannsynlig at Venstre skal sitte i regjering med Frp, svarer Giverholt.

Aktuelt: Venstre øker oppslutningen i meningsmåling

Trædal: – Profilerte venstrefolk løy blankt til velgere

Eivind Trædal. Foto: Thomas Ekström

Ståle Sørensen får støtte for påstandene av politisk rådgiver i MDG, Eivind Trædal, på Twitter.

– Profilerte venstrefolk løy blankt til velgere i valgkampen, skriver Trædal som har skrevet flere meldinger om saken på Twitter:

– Førstekandidat, organisasjonssekretær i ungdomspartiet, lokal folkevalgt. Alle løy de til velgerne i valgkampen.

Trædal var førstekandidat for MDG i Aust-Agder.

Les også: Han erter gladelig på seg halve Norge

Diskuterer Frp-samarbeid

Mens KrF onsdag brøt ut av regjeringsforhandlingene, diskuterer Venstre internt i partiet om de får mest politisk gjennomslag gjennom å tre inn i regjering eller fortsette utenfor i en støttefunksjon.

Flere kilder i Venstre opplyste onsdag ifølge Dagbladet at det i dag er et flertall som er åpne for å gå inn i regjering.

– Jeg vet ikke hvor de har det fra. Det stemmer ikke, sa Trine Skei Grande til NTB like før onsdagens forhandlingsmøte startet.

På spørsmål om hun ser for seg at Venstre kan gå inn i regjering med Fremskrittspartiet, svarte hun:

– Jeg tror fortsatt det er veldig lite sannsynlig.

Aktuelt: SV varsler råkjør mot regjeringen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:53 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump med kraftig trussel mot Iran22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester21:53 Acosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09 Far og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53 Norske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46 Renset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap20:09 Sarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03 Strømsgodset snudde mot Tromsø19:55 Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54 Etterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12 Mol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51 To personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Norsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med
Siste nytt
00:53VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01NorgeRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump med kraftig trussel mot Iran22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester21:53SportAcosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09VerdenFar og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53VerdenNorske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46NorgeRenset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap20:09SportSarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03SportStrømsgodset snudde mot Tromsø19:55SportOdd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54SportEtterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12SportMol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51NorgeTo personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54VerdenNorsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus