Politimester Sjøvold slår tilbake mot Listhaug: – Hun har fått fyldig informasjon

<p>ORDKRIG: Tidligere justisminister Sylvi Listhaug mener Hans Sverre Sjøvold og Oslo-politiet har underskommunisert problemene i Oslo.</p>
ORDKRIG: Tidligere justisminister Sylvi Listhaug mener Hans Sverre Sjøvold og Oslo-politiet har underskommunisert problemene i Oslo. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter

Sylvi Listhaug beskylder deler av Oslo-politiet for å ha dysset ned problemer på Oslo øst. – Listhaug har fått fyldig informasjon i møter, svarer politimester Hans Sverre Sjøvold. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gang på gang har Frps justisministre forsvart og skrytt av politiets arbeid opp mot de kriminelle gjengene i Oslo. I totalt fem år har partiet hatt ansvar for justisfeltet, samtidig som de kriminelle gjengene har vokst seg sterkere.

– Politiet jobber svært godt, sa Per-Willy Amundsen da han var justisminister i 2017.

Også etterfølger Sylvi Listhaug forsvarte politiets arbeid. Denne uken kom tilsynsrapporten som viser at kriminalitetsbildet i Oslo øst og sørøst, inkludert gjengkriminalitet, er forverret siden 2016, skriver Oslo statsadvokatembeter i en fersk tilsynsrapport, som ABC Nyheter har lest.

I helgen publiserte VG en rekke saker, og avslørte hvordan Oslos største gjengtrussel, Young Bloods, har vokst frem i ti år uten at politiet har klart å stoppe dem.

Aktuelt: SV sjokkert over Listhaugs utspill

Listhaug til ABC Nyheter: – Politiet har dysset ned

I et intervju med ABC Nyheter onsdag legger de tidligere justisministrene Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen skylden på politiet og Arbeiderpartiet.

– Jeg opplever det som at deler av politiet har dysset ned en del av disse problemene og insistert på at de har kontroll. Det er mulig det var helt riktig da jeg ble fortalt det, men i så fall har det vært en voldsom eskalering i saken de siste månedene, skriver Listhaug i en epost til ABC Nyheter.

– Dette er konsekvenser av en feilslått innvandrings- og integreringspolitikk over lang tid. Mange av de ungdomskriminelle er andre generasjons innvandrerungdom som er født og oppvokst i landet. Da har integreringen sviktet, sa Per-Willy Amundsen.

Husker du? Hett da Listhaug møtte motbør på Holmlia

Politimesterer slår tilbake

Nå slår politimester Hans Sverre Sjøvold tilbake mot Listhaugs uttalelser.

– Jeg vil nøye meg med å si at Listhaug på flere møter da hun var statsråd fikk presentert fyldig informasjon om gjenger og ungdomskriminalitet i Oslo sør, skriver Sjøvold til en epost til ABC Nyheter.

– Vi har også sagt i media at situasjonen har vært krevende i lang tid. Dette regner jeg med var grunnen til at regjeringen bevilget 30 millioner kroner til dette, som vi er meget glade for. At Oslo har utfordringer med gjenger og unge kriminelle, er ikke ensbetydende med såkalte «svenske tilstander» hvis det skal bety at politiet har mistet kontroll i hele bydeler eller ikke kan gå inn i enkelte områder. Der er vi heldigvis ikke i Oslo, men som vi har vært tydelig på i lang tid: Hovedstadens utfordringer krever innsats nå og over tid, sier Sjøvold.

Tirsdag innrømte han i VG at politiets ikke har gjort en god nok jobb, og ba politikerne om millionbevilgninger.

I februar forsvarte han arbeidet opp mot gjengene i Oslo.

– Vi har nok ressurser til å sette inn god aktivitet her nå, vi kan ikke skylde på noe annet. Nå har vi også fått en god styrking fra regjering og storting, sa Sjøvold til ABC Nyheter.

– Hvor mange jobber aktivt opp mot bakmennene?

– Det er ganske mange. Som det ble sagt under møtet her har det vært en betydelig opptrapping siden i fjor sommer.

– Dere sier dere har nok ressurser, men hvordan kan da skyteepisoder skje?

– Dersom vi skulle vært så mye politi ute at vi skulle kunne forebygge en hver hendelse av den karakteren der hadde det vært mye politi ute. Vi kan ikke ha et system for vi skal være over alt til en hver tid hvor det kan skje et eller annet. Det tror jeg ingen kan forvente av oss. Men vi må kunne etterforske disse sakene på en god måte, og nærvær vil også gi trygghet for beboerne. Det er svært viktig.

SE VIDEO: Sjøvold i februar: Vi har nok ressurser

Personvernpolicy