Meny

USA-general til Kina: – Vi vet hvordan vi overtar øyer

En amerikansk general advarer nå kinesiske myndigheter om at USA både har vilje og evne til å slå til mot omstridte øyer i Sør-Kinahavet.

– Det amerikanske forsvaret har lang erfaring fra den vestlige delen av Stillehavet med å ta over små, isolerte øyer, sier talsmann for USAs generalstab, general Kenneth McKenzie, med henvisning til 2. verdenskrig hvor tusenvis av amerikanske soldater ofret sine liv på avsidesliggende øyer i Stillehavet.

Generalens uttalelse kom under en redegjørelse i Pentagon om USAs evne til å håndtere Kinas kontroversielle annekteringer av øyer i et omstridt havområde, som flere land gjør krav på.

– Vi vil fortsette våre operasjoner og navigasjoner som er tillatt ifølge internasjonale lover, forsikret McKenzie, ifølge CNN.

Les også: Kina protesterer mot amerikanske krigsskip i Sør-Kinahavet

Frykter kinesisk hegemoni i Asia

Pentagons pressetalskvinne Dana White og generalløytnant Kenneth McKenzie. Foto: AFP

Kina gjør krav på 90 prosent av Sør-Kinahavet, inkludert farvann som hører til territorialfarvannene til Filippinene, Vietnam og andre land rundt Sør-Kinahavet. Kineserne bygger nå baser og anlegg på øyer og skjær som også andre land gjør krav på.

– Uten et fokusert engasjement fra USA og våre allierte og partnere, så vil Kina kunne realisere sin drøm om et hegemoni i Asia, sier admiral i USAs Stillehavskommando, Harry Harris.

Han har tidligere uttalt at Kina representerer den største langsiktige trusselen og utfordringen for USA.

– USA beskytter sine allierte

Under orienteringen om Kinas militarisering av øygrupper i Sør-Kinahavet de siste årene, ga general Kenneth McKenzie sitt syn på hvor langt USA er villig til å gå i en eventuell militær konfrontasjon med Kina.

– USA er forberedt på å beskytte amerikanske og alliertes interesser i denne regionen, understreket McKenzie .

Generalens ord veier ifølge CNN tungt da han har nær kontakt med USAs forsvarssjef, general Joseph Dunford, og forsvarsminister Jim Mattis.

Les også: – Kina har utplassert cruise-missiler på Spratlyøyene

(VIDEO: Australsk kringkasting: – Kina konfronterte australske krigsskip)

Protest mot amerikanske krigsskip

Nylig uttrykte Kina sterk misnøye med at to amerikanske krigsskip seilte forbi en øy som Kina gjør krav på i Sør-Kinahavet.

Ifølge det kinesiske forsvarsdepartementet ble det sendt et skip for å advare de to amerikanske fartøyene mens de befant seg i nærheten av en av Paraceløyene.

Departementet sier at de to skipene seilte inn i kinesisk farvann uten å be om tillatelse, ifølge AFP.

USA hevder på sin side at de seiler sine skip i Sør-Kinahavet for å håndheve retten til fri ferdsel på verdenshavene.

Les også: Kina og Vietnam enige om fred i Sør-Kinahavet

– Hva er det USA forsøker å gjøre?

Den kinesiske reaksjonen på uttalelsene fra general Kenneth McKenzie lot ikke vente på seg. Samme dag kom denne uttalelsen:

– USAs anklager om kinesisk militarisering av øyene er som å høre en tyv gråte: «Stopp tyven!». Hvorfor velger USA å seile så nær kinesisk farvann, øyer og skjær? Hva er det USA forsøker å gjøre?, spurte en talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet, Hua Chunying, skriver CNN.

Les også: Sørasiatiske land anklager Kina for tillitsbrudd

Rapport: Kina har utvidet militæranlegg

Ifølge en rapport som ble kjent i desember i fjor bygger Kina ikke lenger like mange kunstige øyer i Sør-Kinahavet, men har i løpet av året utvidet militæranleggene i området kraftig,

Rapporten er laget av den amerikanske tankesmia Centre for Strategic and International Studies (CSIS). Den konkluderer med at Kina har bygget anlegg som dekker et område på 290.000 kvadratmeter på Paraceløyene og Spratlyøyene i løpet av 2017.

De nye kinesiske anleggene består blant annet av flyhangarer, rullebaner, radar- og kommunikasjonsanlegg, kontorbygninger, våpenlagre og oppbevaringsbygg for rakettplattformer, ifølge rapporten.Populært