Filippinsk statsråd truer Kina:

– Duterte er «villig til krig» om Sør-Kinahavet

Filippinske marinesoldater under en øvelse 22. mai 2018. Scanpix/EPA
Filippinske marinesoldater under en øvelse 22. mai 2018. Scanpix/EPA

– Filippinenes president Rodrigo Duterte har sagt at Kina vil krysse en «klar grense» om landet unilateralt begynner å utnytte naturressursene i Sørkina-havet, ifølge landets utenriksminister Alan Peter Cayetano.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Beijing sier det finnes «klare grenser», vi sa det finnes klare grenser. Presidenten har allerede sagt det, sa Cayetano under en tale i det filippinske utenriksdepartementet mandag, melder CNN.

Cayetano sa også at byggeaktiviteter i havområdet og unilateral olje- og gassutvinning er blant spørsmålene som har blitt tatt opp med Kina, melder nyhetsbyrået AP.

Filippinenes utenriksminister Alan Peter Cayetano (t.h) under et møte med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, 15. mai 2018. Scanpix/EPA.
Filippinenes utenriksminister Alan Peter Cayetano (t.h) under et møte med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, 15. mai 2018. Scanpix/EPA.

– Ingen kan utvinne naturressurer der på egenhånd. Det har presidenten sagt tidligere. Om noen andre får naturessursene i Vestfilippinerhavet-Sør-Kinahavet vil han gå til krig, sa landets toppdiplomat.

Spenningene i de omstridte havområdene har økt de siste ukene. Blant annet er det rapportert at kinesiske bombefly har landet på de kunstige øyene Kina har bygget.

Et stormfullt hav

Flere asiatiske land med kyst til Sør-Kinahavet, deriblant Filippinene, har overlappende territorialkrav i havområdet. Kun Kina krever suverenitet over hele Sør-Kinahavet.

Satellittfoto av det CSIS Asia Maritime Transparency Initiative beskriver som flere nye våpensystemer, inkludert J-11 kampfly på den kinesiske basen på Woody Island i Sør-Kinahavet, 12. mai 2018. Scanpix/Reuters.
Satellittfoto av det CSIS Asia Maritime Transparency Initiative beskriver som flere nye våpensystemer, inkludert J-11 kampfly på den kinesiske basen på Woody Island i Sør-Kinahavet, 12. mai 2018. Scanpix/Reuters.

Det er foreløpig uklart om uttalelsen utenriksministeren gjenga skal tolkes som en mer uforsonlig linje fra filippinske myndigheter, skriver CNN. Kritikere og venstreorienterte grupper har tidligere anklaget Duterte for å være for ettergivende overfor Kina. Utenriksminister Cayetano forsvarte under talen regjeringen mot disse anklagene, og sa at Kina har blitt fortalt «hvor Filippinene trekker en strek i sanden.»

– Sjanseløse mot Kina

Atommakten Kina har 2 millioner soldater i aktiv tjeneste og verdens nest største forsvarsbudsjett. Filippinene har 172.500 soldater i aktiv tjeneste og ligger på 55. plass blant verdens nasjoner i forsvarsutgifter (bak f.eks. Norge), ifølge