Foran utvalgsrapport:

Rystende uttalelser om grunnen til at Norge bombet Libya

Se video: 19. mars 2011 bombet Norge med Nato Libyas hovedstad Tripoli. Nå beskyldes Stoltenberg-regjeringen for å ha gått inn i krigen på feilaktige premisser.

– Norges bidrag i krigen mot Libya skjedde for å gjøre Stoltenberg-regjeringen lekker for USA. Han hadde ennå ikke blitt invitert til Det Hvite Hus. Det skjedde etter Libya-operasjonene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa oberstløytnant og forsker ved Forsvarets Høgskole, Tormod Heier, etter fredag å ha hørt den libyske menneskerettighetsaktivisten Asma Khalifas historie fra bakken, om da Norge og andre Nato-land i 2011 satte inn voldsomme bombeangrep på diktatoren Gaddafis Libya.

Det skjedde på et seminar om Norges deltakelse i Libya-bombingen i regi av Rødts stortingsgruppe. Arrangementet fant sted kort før det regjeringsoppnevnte utvalget som skal vurdere Norges bidrag til operasjonene i Libya, skal legge fram sin rapport.

Nato-bombingen av Libya i 2011, der Norge sto i spissen for å bombe også tettbygde strøk, ble besluttet av Stoltenberg-regjeringen på grovt feilaktige premisser, hevder Heier og professor emeritus i oljeøkonomi, Øystein Noreng.

Asma Khalifa var blant aktivistene som protesterte mot Gaddafi og krevde demokratiske reformer i 2011. I ukene etter krigsutbruddet arbeidet hun som sykepleier ved frontlinjen. Der ble hun vitne til en krig som viste seg å handle om andre ting enn demokrati og menneskerettigheter.

Gaddafi holdt våpenhvile

BOMBE-KRITIKK: Tormod Heier (til venstre), Asma Khalifa, Øystein Noreng og Bjørnar Moxnes med rystende uttalelser om Norges og Natos bombangrep som ødela Libya. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
BOMBE-KRITIKK: Tormod Heier (til venstre), Asma Khalifa, Øystein Noreng og Bjørnar Moxnes med rystende uttalelser om Norges og Natos bombangrep som ødela Libya. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Den libyske regjeringen under Muammar Gaddafi hadde innført våpenstillstand da Libya ble bombet, under tung propaganda om at han ville begå folkemord mot befolkningen i Benghazi, påpekte Khalifa og fortsatte med sin opplevelse av det som skjedde:

– Etter åtte måneders bombing ble landet overlatt til seg selv. Så ble det press for valg. I et folk som aldri hadde vært med på valg. Men omverdenen ønsket en sentralregjering for å få stabilitet for internasjonale oljeselskaper, sier Khalifa.

– Det er ikke tvil om at vi ble lurt til å bli med på denne krigen. Det var ikke masse Gaddafi-styrker ved Benghazi. Befolkningen sto ikke overfor et folkemord som enkelte stortingspolitikere sa i salen. Gadaffi hadde allerede inngått en våpenhvile, supplerer Tormod Heier.

Det ga seg lite uttrykk i norske mediers dekning, inkludert NTB og ABC Nyheter, den gang.

Les for eksempel: Exit Libya for norske jagerfly

Her er det lukkede målet

NATO-BOMBING: – Libya endte opp med 6,5 millioner mennesker lever i et makt-vakuum. Det er flere som er drept etter Nato-bombingen, enn under revolusjonen og alle år under Gaddafi, framholder oberstløytnant og forsker Tormod Heier. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
NATO-BOMBING: – Libya endte opp med 6,5 millioner mennesker lever i et makt-vakuum. Det er flere som er drept etter Nato-bombingen, enn under revolusjonen og alle år under Gaddafi, framholder oberstløytnant og forsker Tormod Heier. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Ifølge Heier var det to åpne og et lukket mål for at den norske regjeringen skulle si seg villig til å bombe Libya.

De åpne var å gjøre FN til sterkere aktør, og vise at Norge var veldig tydelige på at det internasjonale samfunn skal beskytte ikke bare staters sikkerhet, men også individenes sikkerhet. Det siste innebærer at man er villig til å bryte prinsippet om statssuverenitet.

– Det lukkede målet var at dette ga et mulighetsvindu for Stoltenberg-regjeringen til å gjøre seg lekker for USA. Han hadde ennå ikke blitt invitert til Det Hvite Hus. Det skjedde etter Libya-operasjonene, sier Heier.

At manøveren kostet mange sivile, libyske liv, inkludert redningsmannskaper som berget døde og sårede, kom det noen meldinger om også den gangen.

Les: Mange sivile drept i allierte bombetokt i Libya

Flere drept etter Nato-angrepet, enn før

Heier oppsummerer at Nato-angrepene førte til at den politiske styringsevnen i Libya kollapset.

– Man endte opp med at 6,5 millioner mennesker siden da har levd i et makt-vakuum. Det er flere som er drept etter 2011, enn under revolusjonen og alle år under Gaddafi, oppsummerer han.

Den offisielle begrunnelsen for Natos angrep var altså det motsatte, å redde individer fra å bli drept.

Heier påpeker også at 15.000 bakke- til luftmissiler fra Libya ble spredt til terrorgrupper i Syria og Irak, og at det ødelagte Libya med relativt fritt spillerom for ulike terroristgrupper, har destabilisert en rekke naboland.

Så Sarkozy sitt snitt?

IRRITASJONSMOMENT: – Irritasjonen over Gaddafi økte da han reduserte takten i oljeutvinningen. Og president Sarkozy kunne ha sine egne grunner til å knuse ham, sier professor Øystein Noreng. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
IRRITASJONSMOMENT: – Irritasjonen over Gaddafi økte da han reduserte takten i oljeutvinningen. Og president Sarkozy kunne ha sine egne grunner til å knuse ham, sier professor Øystein Noreng. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Norge har med entusiasme gått inn i en krig forårsaket til dels på grunn av et mellomværende mellom en korrupt fransk president og en diktator.

Slik spissformulerte professor Øystein Noreng sin forklaring på hvorfor vestmaktene angrep Libya.

Han minnet om at alarmklokkene gikk i Paris og London da Gaddafi ved et kupp tok makta i 1969, idet landet var verdens største oljeeksportør.

Spenningene tiltok da han reduserte oljeutvinningstakten, noe som førte til at prisene gikk opp. At Libya trolig sto bak terror i Lockerbie og andre steder, bidro.

Underveis ble forholdet mellom Gaddafi og Frankrikes president Nicolas Sarkozy bedre.

Rett før FN-resolusjonen i 2011 mot Muammar Gaddafis Libya, gikk sønnen Saif ut i Euronews og fortalte at Libya hadde finansiert Sarkozys valgkamp med millioner av euro.

– Gaddafi hadde noe på Sarkozy. Så drev London og Paris fram et angrep og fikk med Oslo og andre. London gjorde ingen selvstendige forsøk på analyse viser den kritiske parlamentsrapporten der, men stolte på Frankrike, sa Noreng og la til:

– Det er underlig at norske myndigheter ikke ante noe om dette.

– Man var villig til å bombe, men ...

– I USA ble vi mottatt som store helter. Bombingen falt inn i et mønster der vestlige land intervenerer for å skape regimeskifter, og etterlater seg kaos, framholder Tormod Heier.

Fra nr 53 har Libya etter Vestens inngrep nå falt ned til 102. plass på FNs liste over best fungerende land.

– Internasjonale krefter burde studert Libya før de grep inn. Gaddafi hadde skapt en struktur der han var det eneste limet som holdt landet sammen, bemerker demokratiforkjemperen Asma Khalifa.

– Nå ser det internasjonale samfunnet på Libya som et svart hull. Det er ingen løsning. Europeiske staters eneste interesse for Libya, er å hindre libyske flyktninger fra å komme til Europa, sier hun og konstaterer:

– Man var villige til å bombe landet, men ingen vil støtte oppbyggingen.

Moxnes: Krigsvillig utvalgsleder

Bjørnar Moxnes er redd det regjeringsoppnevnte utvalget under ledelse av forhenværende Høyre-leder og utenriksminister Jan Petersen, kommer til å unnlate viktige svar i sin rapport.

– Jan Petersen er en av få norske politikere som ønsket at Norge også skulle delta i den ulovlige krigen i Irak. Utvalget fikk dessuten mer begrensede ressurser og mindre tid enn utvalget som vurderte Norges virskomhet i Afghanistan, sier Rødt-lederen.

«Vi bør forvente at Petersen-utvalget diskuterer Libya-aksjonen som en del av en helhetlig vurdering av NATOs out-of-area-strategi fra 1999. NATO endret strategi fra å være en klassisk forsvarsallianse for forsvar av Europa, til å bli en offensiv støttespiller for USAs geopolitiske strategi. Bombingen av tidligere Jugoslavia i 1999, uten et FN-mandat, var den første av flere militære intervensjoner der hensynet til forebygging av overgrep mot sivile trumfet en klassisk folkerettslig forankret aksjon.», skrev medieforsker Rune Ottosen om utvalget i Dagsavisen.

– Hva gjør Norge for ofrene av vår bombing?

Moxnes påpeker at Norge slapp 567 bomber, nesten 10 prosent av Nato-bombene i Libya.

– Vi angrep sensitive mål som ikke engang erfarne krigsnasjoner ønsket å bombe. Vi må få svar på hvor mange mennesker ble drept, skadet, traumatisert og hvor mye infrastruktur som ble ødelagt av de norske bombene, krever Moxnes.

Han vil også vite i hvor stort omfang Natos bombing bidro til etnisk rensing mot folk av en annen hudfarge, og gjeninnføring av åpent slaveri i Libya, noe som skjedde som følge av ulike militsers framvekst etter at Nato rensket ut regjeringsstyrkene.

– Hvilket ansvar bærer Norge for ofrene og deres etterlatte? spør han videre.

Moxnes påpeker at Libya sitter på enorme oljereserver.

– Nå forsvinner langt større del av pengene ut av landet, mens mange lever i en fattigdom som var utenkelig før krigen, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Uvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo
Siste nytt
10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeUvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo
Populært