Meny

Nigerianere med skrekkhistorier fra Libya

Nigerianere forteller om skrekkopplevelser i Libya, der de holdes fanget av milits, tortureres og selges som slaver. Denne uka ble over 400 fløyet hjem til Nigeria i fly chartret av EU og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Foto: Sunday Alamba / AP
Nigerianere som har kommet hjem etter å ha blitt reddet fra slaveri i Libya, forteller skrekkhistorier om mishandling, overgrep og utpressing.

Nigerias president ble sjokkert da han så opptak på CNN der afrikanske migranter ble «solgt som geiter» på en slaveauksjon i Libya. Landets regjering vil hente borgerne sine hjem, og tidligere i uka landet over 400 nigerianske migranter som var blitt reddet fra Libya, der de hadde strandet i forsøket på å komme seg til Europa.

– Om du blir låst inne i et rom og knapt får mat, så er det første trinn. Der inne tisser du, der gjør du fra deg og hver morgen eller tre ganger om dagen, får du juling helt til du kan betale prisen for å bli sluppet fri, sier Ejike Ernest, en av dem som nå er tilbake i Nigeria.

– Det er hjerteskjærende, særlig når jeg ser en 13-åring som kommer med en baby. En 14 år gammel jente fortalte at hun ikke har telling på hvor mange menn som har ligget med henne. Du ser på dem og lurer på om livet deres noen gang vil bli det samme igjen, sier Abike Dabiri-Erewa, som er utenrikspolitisk rådgiver for presidenten.

– Alle som vil, skal hentes hjem

Nigeria, EU og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) hadde chartret flyet som brakte nigerianerne hjem. Den afrikansk union (AU) og medlemslandene skal innen årsskiftet hente hjem over 15.000 personer fra Libya. Mellom 400.000 og 700.000 afrikanske migranter befinner seg i en rekke leire i det kaotiske nordafrikanske landet. Mange lever i kummerlige kår.

AU har en seksukersplan for å komme seg inn i alle leirene og hente hjem alle som ønsker det, sier lederen for AUs kommisjon, Moussa Faki Mahamat.

Aktuelt:  Eksperter: Fra ille til verre i Jemen etter drapet på Saleh

– Torturert og sultet

En annen nigeriansk mann sier han betalte 1.600 dollar til en nigerianer som kalte seg Mr. Fix It som skulle legge til rette for reisen til Europa, via Libya og over Middelhavet.

– Men da vi kom til Libya, overlot han oss til vår egen skjebne, sier mannen.

Han forteller at han deretter ble tatt til fange av libysk milits, holdt i et improvisert fengsel der han og flere andre sultet og ble torturert. Flere enn ti andre nigerianere, inkludert flere jenter, ble solgt som slaver. Mannen sier han selv var heldig som ble reddet av sikkerhetsstyrkene.

Aktuelt:  FN vil fly 15.000 migranter i Libya tilbake til hjemlandet

Populært