Regjeringen gir skattelette til utlendinger på midlertidig arbeid i Norge

EØS-SKATT: Utlendinger på midlertidig arbeid i Norge skal få et forenklet skatteopplegg - som innebærer lavere skatt.
EØS-SKATT: Utlendinger på midlertidig arbeid i Norge skal få et forenklet skatteopplegg - som innebærer lavere skatt. Foto: Colourbox

Regjeringen foreslår en forenklet skatteordning for utlendinger på midlertidig jobb i Norge, som gir et skattetap på 50 millioner kroner. – Gir ytterligere lønnspress nedover, mener Rødt og Sp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansdepartementet foreslår i forslaget til endringer i skatte-, avgifts- og tollovgivinga, som ble lagt fram tirsdag, at utenlandske arbeidstakere på midlertidig opphold fra 2019 kan få et forenklet skatteopplegg, med en grense oppad på nesten 600.000 kroner i inntekt.

De skal betale kun 25 prosent i skatt, ikke levere skattemelding og ikke ha noe standardfradrag.

Uenighet om skattesatsen

Dette antar departementet vil gi et inntektstap for staten på 50 millioner kroner.

Men anslaget på 50 millioner bygger på en antakelse om at bare 20-25 prosent av dem det gjelder, vil benytte seg av nyordningen.

SKATTEKUTT: – Forenkling er bra, men ikke skattekutt som fører til ytterligere lønnspress nedover, mener Marie Sneve (Rødt). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SKATTEKUTT: – Forenkling er bra, men ikke skattekutt som fører til ytterligere lønnspress nedover, mener Marie Sneve (Rødt). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Ordningen skal være valgfri og gjelde for inntekter opp til 598.000 kroner.

I 2016 var det nesten 170.000 personer på kortvarig opphold i Norge.

LO ønsket seg i en høring forut for forslaget at skattesatsen skulle settes høyere.

NHO ønsket en lavere sats og ingen avgrensning oppad for hvem som skal få bruke den forenklede ordningen.

– Vi mener regjeringen handler i strid med norske interesser når den går inn for en ordning som vil gi norske arbeidstakere høyere skatt enn utenlandske arbeidstakere i Norge,» sier Senterpartiets finanspolitiker Sigbjørn Gjelsvik.

– Innen flere bransjer opplever norske arbeidstakere å bli presset ut av utenlandsk arbeidskraft som ofte har et annet utgiftsbilde enn nordmenn og dermed kan jobbe til lavere lønn – nå skal regjeringen gi disse enda en fordel i form av lavere skatteregning,» oppsummerer Gjelsvik.

Regjeringen opplyser at bakgrunnen for forslaget er et ønske om å forenkle skattleggingen av utenlandske arbeidstakere. Sp er enig i den målsettingen.

– Men vi opplever at innføring av en ny særfordel for utenlandske arbeidstakere ikke er forenkling, men en ytterligere komplisering av regelverket,» sier Gjelsvik.

– Skatteincentiv for midlertidige

– Du får med dette en lønnspresserklasse. Med lavere skatt vil det lønne seg enda mer å ansette en fra Polen midlertidig, sier økonom og nestleder i Rødt, Marie Sneve, til ABC Nyheter.

– Det er klart at når en arbeidsgiver vet at en arbeidstaker skal betale lavere skatt enn andre, er det ikke usannsynlig at han tilbyr lavere lønn, sier Sneve og konkluderer:

– Her gir regjeringen et skatteincentiv for å foretrekke midlertidig bosatte, utenlandske arbeidere.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Sp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden