Pensjonsekspert om revidert nasjonalbudsjett: – Bedre sent enn aldri

Finansminister Siv Jensen holder endelig pensjons-løftet sitt, mener eksperter.
Finansminister Siv Jensen holder endelig pensjons-løftet sitt, mener eksperter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen oppfyller endelig løftet om å legge til rette for privat pensjonssparing, mener Alexandra Plahte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bedre sent enn aldri. Endelig ser det ut til at ord blir til handling når det gjelder å legge til rette for pensjonssparing. Allerede i regjeringserklæringen fra 2013 var det jo fagre løfter om å «stimulere til privat pensjonssparing», sier Alexandra Plahte, leder for pensjon i Gabler, Steenberg & Plahte, til ABC Nyheter.

Hun mener dette er et løfte som åpenbart ble glemt da statsbudsjettet ble lagt frem i oktober 2016.

– Det er derfor godt å se at dette nå igjen er på bordet og at ord endelig synes å bli til handling, sier Plahte.

I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram på torsdag oppfyller nemlig Regjeringen løftet fra Sundvolden-erklæringen og legger til rette for at nordmenn kan spare til pensjon med skattefradrag. Dette skal erstatte dagens pensjonsspareprodukt Individuell pensjonssparing (IPS).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Unge er bekymret for egen pensjon

Alexandra Plahte er leder for pensjon i Gabler, Steenberg og Plahte. Hun er også ABC Nyheters pensjonsekspert. Foto: Espen Selmer Torgersen
Alexandra Plahte er leder for pensjon i Gabler, Steenberg og Plahte. Hun er også ABC Nyheters pensjonsekspert. Foto: Espen Selmer Torgersen

Endelig forutsigbart å spare til pensjon

Dette vil gjøre privat pensjonssparing mer attraktivt for langt flere nordmenn.

Det nye sparebeløpet vil være opptil 40.000 kroner. Altså 25.000 kroner mer enn i dagens IPS-ordning - hvor beløpet er 15.000 kroner.

Knut Dyhre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand, mener også dette er positivt for norske pensjonister:

– Dette er virkelig gode nyheter. For å få folk til å binde sparepengene sine til pensjonsalder, så trenger man forutsigbarhet. Det får vi endelig nå, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at det er viktig at folk flest planlegger sin pensjonstilværelse, også økonomisk.

– I årene som kommer blir det vanskeligere å oppnå en alderspensjon fra folketrygden på nivå med det man har i dag. Dette er en ønsket konsekvens av pensjonsreformen, og mye av løsningen handler om økt privat sparing til pensjon. Ordningen som regjeringen nå foreslår vil sette fart i denne sparingen, sier Haug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les innlegg: Ett tastetrykk og pensjonen kan firedobles

– Attraktiv spareform for mange

Alexandra Plahte forklarer at pensjonsreformen har medført at ansvaret for egen alderspensjon (sparing) i stor grad er overlatt til den enkelte, og at det er den yngre generasjonen som rammes hardest, Om de ikke velger å jobbe lengre, må de ta til takke med vesentlig lavere pensjon.

Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand, er godt fornøyd med regjeringens forslag. Foto: Storebrand
Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand, er godt fornøyd med regjeringens forslag. Foto: Storebrand

– Per i dag er produktet Individuell pensjonssparing (IPS) så dårlig at selv de fleste leverandørene har sluttet å selge det. Ved å endre skattereglene og øke det maksimale beløpet man kan innbetale, vil trolig dette være en attraktiv spareform for mange, sier Plahte og legger til:

– Så vil enkelte hevde at en slik ordning favoriserer de med god økonomi, hvilket jo i og for seg er korrekt. På den annen side har mangelen på alternative gode skattefavoriserte spareordninger medfører at mange har ansett sparing i eiendom som den beste form for sparing. Dette har igjen bidratt til økt press på boligmarkedet, noe som definitivt har skapt store utfordringer for mange, ikke minst for de som skal inn i boligmarkedet for første gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: LO-lederen frykter for folks pensjoner

– Forslaget fra regjeringen er bra nok

En undersøkelse som Norstat har gjennomført for Storebrand viser at flertallet kunne tenke seg å binde deler av sparepengene til pensjonsalder om de fikk skattefordeler.

I samme undersøkelse svarer flertallet at skattefordelene ved pensjonssparing bør vær like gode som for boligsparing.

– Det har vært sagt og skrevet mye om at incentivene for langsiktig sparing har vært for skjeve. Når du sparer til bolig får du slengt skattefordeler etter deg, mens når du sparer privat til pensjon har du i praksis ikke fått noen skattefordeler. Derfor er det veldig gledelig at regjeringen nå tar tak i dette, sier Haug og legger til:

– Forslaget vi nå ser fra regjeringen er absolutt bra nok. Følges dette opp ved at sparegrensene følger lønnsveksten er det "check" på denne delen av pensjonsreformen!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: LO: – Katastrofe for fremtidens pensjonister

Skattelettelser for 840 millioner

Regjeringen vil gi betydelige skattelettelser for pensjonister. I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram torsdag foreslår regjeringen skattelettelse for pensjonister på 840 millioner kroner.

Det utgjør i snitt cirka 1.000 kroner per pensjonist, skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

Regjeringen ønsker også å øke satsen i minstefradraget fra 29 til 31 prosent. Øvre grense ønsker fra 75.000 kroner til 81.200 kroner.

– Forslaget betyr at pensjonister får beholde mer av inntekten sin. Forslaget vil først og fremst gi en skattelettelse til personer med pensjon som hovedinntekt, skriver departementet i pressemeldingen.