Ap vurderer asylmottak i Afrika: – Det har skjedd mye rundt oss

<p>Masud Gharahkhani (Ap) åpnet i helgen for å vurdere asylmottak i Afrika, og hevder forslaget skiller seg ut fra Frps mangeårige forslag.</p>
Masud Gharahkhani (Ap) åpnet i helgen for å vurdere asylmottak i Afrika, og hevder forslaget skiller seg ut fra Frps mangeårige forslag. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

I valgkampen nektet Ap for at de ønsket asylmottak i Afrika. Nå vil partiet vurdere det i samarbeid med andre nordiske land, men nekter for at det er det samme som Frp har ønsket seg i ti år. – Nøyaktig det samme, svarer Frp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET (ABC Nyheter): I helgen avslørte Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, at Arbeiderpartiet «åpner for asylmottak i Afrika».

– Vi vurderer også mulighet for asylbehandling i tredjeland. Det å finne et system som er mer rettferdig og bærekraftig og samtidig ta våre internasjonale forpliktelser, er det vi vil jobbe med. Men da er det en forutsetning at det er et nordisk eller europeisk samarbeid, sa Gharakhhani til VG.

I valgkampen sa daværende innvandringspolitiske talsperson Stein Erik Lauvås til ABC Nyheter at partiet var «åpne for å vurdere forslaget» om asylmottak i Afrika.

Utspillet vekket oppsikt i sosiale medier, og flere profilerte Frp-ere mente svaret betydde en vending fra Ap.

Da saken begynte å rulle, gikk Lauvås og Arbeiderpartiet ut i Dagbladet og følte at asylsvaret i ABC Nyheter var «dratt for langt».

– Mitt budskap var at Norge skal og bør være med og diskutere løsninger på katastrofen i Middelhavet og at en slik løsning må være et felles europeisk ansvar, sa Lauvås til avisen og la til:

– En slutt på den kyniske menneskesmuglingen over Middelhavet krever innsats fra det internasjonale samfunnet.

Valgkampen: Ap ønsker ikke asylmottak i Afrika

Arbeiderpartiet ønsker ikke asylmottak i Afrika, selv om partiet altså vil «diskutere løsninger» med andre europeiske land, skrev Dagbladet.

Lauvås ble sitert:

– Arbeiderpartiet er, nå som før, mot Frps forslag om at Norge skal opprette asylmottak i Afrika.

Ap-Gharahkhani: – Har ikke konkludert

– Hvorfor ønsker dere å vurdere asylmottak i tredjeland nå, Gharahkhani?

– Vi har ikke konkludert på dette, men vi har sagt vi skal se på løsninger med tredjeland. Et alternativ kan være å opprette asylmottak i tredjeland, for eksempel i Afrika. Vi sier at menneskesmuglerne skal ut og den inhumane og farlige reisen over Middelhavet skal ut. Målet er å styre asylinnvandringen mer over på kvoteflyktninger. Da må vi være villige til å diskutere løsninger, sier Gharahkhani til ABC Nyheter.

– I Dagbladet i sommer fastslo Lauvås at Ap ikke vil støtte asylmottak i Afrika. Gjør dere en vending her?

– Nei, da, som nå er vi mot Frp sitt forslag. Men det har skjedd mye rundt oss. De svenske og danske sosialdemokratene har nylig lagt frem sin nye asylpolitikk, og vi må være villige til å finne løsninger sammen med de og Europa. Men vårt premiss er annerledes enn Frps. De sier at «vi skal ikke være med og ta noe ansvar», og ønsker null kvoteflyktninger. Aps utgangspunkt er at vi ønsker mer rettferdighet. Ingen skal kjøpe seg foran i køen, vi vil ha menneskesmuglerne ut og vi skal ta vår andel i kvoteflyktninger. Ap kutter heller ikke på bistandsbudsjettet, som Frp gjør.

Ap-politikeren mener Frp har sviktet.

– Husk at Frp har sittet i regjering i flere år nå, og de har ikke tatt et eneste initiativ for å løse denne utfordringen. På Stortinget har de tatt til orde for å fjerne hele asylinstituttet, det ønsker ikke Ap. Vi mener asylinstituttet skal bestå, men hvordan vi ønsker å ivareta det, diskuterer vi nå.

– Frp har ønsket asylmottak i Afrika i over ti år. Er det noen forskjell på det dere skal vurdere og det Frp ønsker?

– Ja. Vi ser etter mer rettferdige og mindre livsfarlige løsninger. Mitt utgangspunkt at vi gjør dette fordi vi ønsker å tenke hvordan vi skal hjelpe flest mulige mennesker i nød. Frp sier de opptatt av å hjelpe mennesker i nærområdene, men hvor kutter de? Jo, de kutter alltid i bistand. Mitt utgangspunkt er ikke at vi skal ha null flyktninger, men jeg sier at det beste er å ta kontroll på hvor mange som kommer. Asylinnvandringen er uforutsigbart, så målet bør være å få de fleste over som kvoteflyktninger. Det betyr at vi avklarer hvor mange vi vil ta imot, og kan sette igang raskere integrering.

LEDER MIGRASJONSUTVALG: Ap meisler ut ny politikk på asyl- og innvandringsfeltet. Utvalget ledes av Masud Gharahkhani. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
LEDER MIGRASJONSUTVALG: Ap meisler ut ny politikk på asyl- og innvandringsfeltet. Utvalget ledes av Masud Gharahkhani. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Må være i samarbeid med våre naboer

Han sier det er uaktuelt at Norge alene eventuelt oppretter mottak i et tredjeland.

– Det som er avgjørende for oss som et sosialdemokratisk parti er å tenke om vi kan få til felles løsninger med de nordiske landene og Europa, slik at vi kan sørge for at vi har en asylpolitikk og bistandspolitikk som hjelper flest mulig mennesker på den beste måten. Dette er ikke noe Norge kan gjøre alene. Forutsetningen er at vi minst bør ha med de nordiske landene og helst et europeisk samarbeid. Du skal likevel fortsatt ha mulighet til å søke asyl i Norge.

– Migrasjonskrisen i 2015 beviste dessverre flere ting. Det ene er at asylsystemet er på bristepunktet og at det forutsetter menneskesmugling. Det ikke mange tenker over er at verdens dødeligste grenseovergang er i Middelhavet. Asylsystemet er urettferdig gjennom at de som har penger kommer foran andre i køen. Har du ikke penger, blir du igjen i flyktningleire i mange år, sier Gharahkhani og legger til:

– Derfor mener jeg at hvis vi ikke tar debatten, mislykkes vi med å hjelpe flest mulig. Nå er det lave ankomster, og det er nå vi kan finne gode løsninger. Nye migrasjonskriser vil komme. Under migrasjonskrisen i 2015 var mange syrere. Nå er utviklingen i Afrika at det vil være en enorm befolkningsvekst og dersom Afrika vil få bedre økonomi, vil det bety at mange vil ta reisen over til Europa. Men det er ikke mennesker som har rett på flyktningsstatus. Det vil bety at får vi en ny migrasjonsbølge, vil vi bruke masse penger på å returnere folk som ikke har rett på beskyttelse.

– Du sier dere ikke har konkludert, men du høres jo positiv ut til asylmottak i tredjeland?

– Jeg er positiv til å se på flere tredjelandsløsninger, men om det er den danske modellen med asylmottak i tredjeland eller bilaterale løsninger er jeg villig til å se på.

At Ap har åpnet for å vurdere asylmottak i et tredjeland, har skapt reaksjoner på Twitter.

Støre skriver på Twitter at han er kritisk til mottak i tredjeland, men ønsker debatten velkommen:

Frp-Helgheim: – Fryktelig forvirrende

Frp har lenge ønsket å opprette asylmottak i Afrika. Innvandringspolitisk talsperson i partiet, Jon Helgheim, mener Ap er i en merkelig prosess.

Jon Helgheim (Frp) på talerstolen under Fremskrittspartiets landsmøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Jon Helgheim (Frp) på talerstolen under Fremskrittspartiets landsmøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi skal ha respekt for at Arbeiderpartiet er i en prosess hvor de skal finne frem til en ny politikk og da er det fint at de vurderer ting. Det som er mindre greit er de bastante uttalelsene og påstandene om Frps politikk, også går det en liten stund før Ap er for det de slaktet. Det vi har sett på hele asyl- og innvandringsfeltet fra Ap de siste årene, er at de vingler. Det mener jeg er useriøst, sier Helgheim til ABC Nyheter.

– Når de så klart har avvist forslaget, så har åpnet det, så lukket og nå åpner, vitner det om en merkelig prosess som er fryktelig forvirrende. Nå må de begynne å tenke seg om før de begynner å svare på spørsmål fra journalister og politikere, sier Frp-talsmannen.

Les også: Arbeiderpartiet kaller Frps asylforslag «direkte useriøst»

– Men det må jo være lov å endre politikk?

– Det jeg reagerer mest på er karakteriseringen av våre forslag hele tiden som har vært tidligere. Hvor de kaller forslag useriøse og urealistiske, men det viser seg gang på gang at våre forslag fremmer de selv på et eller annet tidspunkt.

Han avviser at det er noen forskjell på Arbeiderpartiets og Fremskrittspartiets forslag.

– Det er ingen forskjell på Ap og Frp sitt forslag om asylmottak i tredjeland, men Ap forsøker desperat å markere en forskjell. Forslaget er nøyaktig det samme som vårt forslag.

– Først ute i Europa

– Etter det jeg vet var Frp først ute i hele Europa med forslaget om asylsenter i utlandet, det er da ganske spesielt å si at det Ap nå vil vurdere er noe annet. Det er ikke riktig at forskjellen er at Frp ikke vil ta noe ansvar, vi vil med våre forslag gjøre alvor av å få til en mer rettferdig politikk. Vi vil at det skal komme færre flyktninger og asylsøkere til Norge, for å hjelpe langt flere i nærområdene. Dette ivaretar også behovet for å bremse tilstrømningen til Norge. Dagens politikk truer velferdsstaten og hjelper svært få, likevel er Ap mer opptatt av å opprettholde tilstrømningen til Norge, enn å hjelpe flest mulig, sier Frp-toppen.

Helgheim avviser kritikken fra Ap om at partiet ikke har tatt grep for å løse utfordringer på asylfeltet.

– Som vanlig slenger han ut rent oppspinn som han vet er feil. Vi har gjort veldig mye for å redusere antall asylsøkere, det vet Masud godt. Han gjentar at dagens system er urettferdig, men avviser å hjelpe flere ved å redusere på mottak i Norge for å frigjøre mer midler til hjelp i nærområdene. Dette viser at de egentlig ikke ønsker å gjøre noen endringer. Sannheten er at vi har innført europas strengeste asylpolitikk og tatt flere initiativ til nye løsninger som har blitt nedstemt av Ap. Det er helt utrolig hva han får seg til å si, sier Helgheim.

At Frp kutter i bistand, mener han også er bløff.

– Vi vil hjelpe mer i nærområdene og ga 10 mrd ekstra til nærområdene til Syria. Han sier vi kutter, det er ren bløff, sier Helgheim.

– Virker som taktikken er å breie seg i avisene

Helgheim roser Masud Gharahkhani for signalene om en strengere politikk, men mener partiet ikke følger ham.

– Jeg synes det virker som taktikken er å ha Masud som skal gå rundt og breie seg i avisene og være stor i kjeften på asylfeltet, sier Helgheim.

– Det er på høy tid at Ap finner ny politikk og vi skal faktisk gi dem arbeidsro til å gjøre det, men prosessen har vært meget rar. Mens de danske sosialdemokratene satte seg ned og ble enige om en politikk og gikk ut med det samlet, har Ap med Masud først gått ut og solgt politikken som streng og ny, også viser det seg at det ikke var forankret.

SE VIDEO: Victor D. Norman: – Norge bør ta imot hundre tusen flyktninger

– En måte å få ned tallet på

Kritikerne mener opprettelsen av asylmottak i et tredjeland er urealistisk. Det er vanskelig å se for seg at Norge skal ha ansvar for slike mottak i et annet land og samtidig stå ansvarlig for sikkerhet, helse og humanitære forhold, ifølge kritikerne. I tillegg pekes det på at land som har utfordringer med migrasjon selv, ikke vil huse et annets land asylsøkere.

Kritikerne mener også at man allerede i dag har liknende flyktningmottak en rekke steder, men at land tar ut få flyktninger fra disse mottakene.

Les mer om kritikken mot forslaget: – Historieløst og mangel på kunnskap

– Det er ikke sikkert at man skal ta imot så mange flere. Frp vil ikke forplikte seg til flere kvoteflyktninger selv om man opprettet asylmottak i tredjeland, men det er en måte å få ned tallet på rene asylsøkere som er det som koster mest og koster minst.

– Vil ikke det føre til en opphopning av asylsøkere i mottak med dårlige forhold?

– Man ville først og fremst fått en effekt med at langt færre grunnløse asylsøkere legger ut på en farlig reise. Veldig mange av de som reiser, nær halvparten, er grunnløse. Hvis rundt halvparten er grunnløse, må prioritet én være å få det tallet ned, svarer Frp-politikeren.

Aktuelt: Aps søsterparti: – Sverige har tatt imot for mange flyktninger

SE VIDEO: Her blir familien gjenforent etter 35 år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden