Lederen i det danske Socialdemokratiet:– Nå må vi sosialdemokrater regulere innvandringen

GULLET VÅRT: – Vi har gull i hendene. Vi har skapt verdens beste samfunn, og må ikke sette det på styr med for mange ikke-vestlige innvandrere, sa Mette Fredriksen, med Jonas Gahr Støre på første benk, til Samak-årsmøtet.
GULLET VÅRT: – Vi har gull i hendene. Vi har skapt verdens beste samfunn, og må ikke sette det på styr med for mange ikke-vestlige innvandrere, sa Mette Fredriksen, med Jonas Gahr Støre på første benk, til Samak-årsmøtet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi har i mine øyne fått for mange ikke-vestlige inn i vårt samfunn. Når jeg som sosidaldemokrat vil finne løsninger, er mitt beste råd å regulere igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARLANDA (ABC Nyheter): Det sa lederen for det danske Socialdemokratiet, Mette Fredriksen, i sin tale til den nordiske arbeiderkongressen Samark tirsdag.

Hun preget debatten allerede dagen før, idet nyheten sprakk om at hennes parti går inn for å stoppe asylsøknader i Danmark og heller opprette asylsentre i Nord-Afrika.

Hun kom med uvante toner fra sosialdemokratisk hold, men insisterer på at regulering nettopp er en sosialdemokratisk verdi.

Lederen for det danske Socialdemokratiet, Mette Fredriksen Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Lederen for det danske Socialdemokratiet, Mette Fredriksen Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Innvandringen skal selvsagt reguleres. Det er det den sosialdemokratiske ideologi hele tiden har handlet om – å regulere markedet, sa hun.

– Jeg ser forandringen i København. Jeg ser at de som vasker, ikke er etniske dansker. Noen er på gode vilkår, men svært mange på illegale. Det er aldeles undergravende. Det presser lønningene. Vår tillit, vår lave ulikhet og vår evne til å regulere, kan bli satt over styr.

Fredriksen insisterer på at sosialdemokrater i debatten aldri skal se verden fra synspunktet til dem som har sitt på det tørre.

– For det er faktisk det sosialdemokratier gjør i noen land. Men vi må ikke se innvandring fra synspunktet til dem som ser innvandring som spennende kulturmangfold og selv bor i områder uten innvandrere. Vi skal se det fra synspunktet til dem som mister sin jobb som lastebilsjåfør som følge av uregulert globalisering og innvandring, sa Fredriksen.

Les også: Støre tar avstand fra danske sosialdemokraters asyl-utspill

– Majoriteten må dele våre verdier

Mens statsminister Viktor Orbán i Ungarn, trolig med stor støtte i befolkningen har sagt at de ikke ønsker en stor muslimsk befolkning i landet, gikk Fredriksen et stykke på vei:

– Vi har i mine øyne fått for mange ikke-vestlige inn i vårt samfunn. Når jeg som sosidaldemokrat vil finne løsningere, er mitt beste råd å regulere igjen.

– Man kan ikke ha et nordisk velferdssamfunn hvis man ikke har en majoritet av befolkningen som deler de samme verdier. Og derfor kan man ikke ha ubegrenset innvandring.

Det slo Mette Fredriksen fast, med Ap-leder Jonas Gahr Støre og de andre sosialdemokratiske lederne lyttende.

Verdiene Fredriksen viser til, er samfunn med skattebasert velferd, lav ulikhet og et velregulert arbeidsmarked.

Les også: Ap-talsmann: – Frp er store i kjeften, men viker unna innvandrings-tiltak

– Ikke de svakeste som kommer hit

SIER STOPP: - Vi vil selv bestemme hvem og hvor mange som kommer til Danmark, sier Mette Fredriksen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SIER STOPP: - Vi vil selv bestemme hvem og hvor mange som kommer til Danmark, sier Mette Fredriksen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Vi vil gjerne selv bestemme hvem som kommer til Danmark, i hvilken takt de kommer og hvor mange, sa Fredriksen om de danske sosialdemokratenes innvandrings- og integreringspolitikk som ble vedtatt søndag.

Hun vil samtidig hjelpe til i verdens flyktningesystem.

– Å være humanist er ikke å forsvare det nåværende flyktningesystemet, sa den danske partilederen.

Hun viser til at tusener av mennesker drukner på havet.

– Enda flere enn de som mister livet, er kvinner og barn som utsettes for overgrep og voldtekt. Og det er ikke de svakeste flyktninger som kommer til Europa. Det er dyrt å komme hit, la hun til.

«Vi vil ikke vil la noen tvinge på oss folkemasser hvis identitet og intensjoner er fullstendig ukjent for oss.», sa Ungarns statsminister Viktor Orbán til sammenlikning i fjor sommer.

Les: Orbán: – Europas historie skal ikke skrives i imperiers hovedkvarterer

– Afrika har også et ansvar

På Samak-møtet i Arlanda sa Mette Fredriksen at landene med sin nåværende flyktningepolitikk støtter en industri av undertrykkelse av mennesker.

– Vil vi hjelpe mennesker på flukt, så skal vi gjøre det i nærområdene. Alle pengene vi bruker på å ta få asylsøkere hit, kunne vi brukt langt bedre hvis vi hjalp dem der de er, sa Fredriksen.

Aktuelt: Støre vil ikke tallfeste tålegrense for Ap

Samtidig vil hun og partiet hjelpe til i verdens flyktningesystem og fortsette med bistand for å gjøre levekårene bedre i Afrika.

– Men ansvaret for å bringe Afrika på fote, er også et afrikansk ansvar. Vi har gitt masse penger til Afrika. Mange steder har det blitt brukt til gode formål. Men også til korrupte regimer, sa den sosialdemokratiske lederen fra Danmark.

Så gikk representantene for nordiske sosialdemokratiske partier og fagorganisasjoner til strategidiskusjoner bak lukkede dører.

Les de danske sosialdemokratenes innvandringspolitiske manifest «Retfærdig og realistisk - en udlændingepolitik der samler Danmark»