Ottos mamma vil ydmyke Nord-Korea

Den amerikanske studenten Otto Warmbier ble ydmyket og dømt i Nord-Korea for to år siden. Han kom hjem dødssyk til USA i fjor og døde kort tid etter. Hans mor vil holde Nord-Korea ansvarlig for brudd på menneskerettighetene, selv om landet åpner seg litt opp.
Den amerikanske studenten Otto Warmbier ble ydmyket og dømt i Nord-Korea for to år siden. Han kom hjem dødssyk til USA i fjor og døde kort tid etter. Hans mor vil holde Nord-Korea ansvarlig for brudd på menneskerettighetene, selv om landet åpner seg litt opp. Foto: NTB scanpix

Mora til den amerikanske studenten som i fjor ble sendt dødssyk hjem fra Nord-Korea, bærer nag. I går gjorde Cindy Warmbier det klart at hun ønsker å ydmyke Kim Jong-un.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke ble det klart at foreldrene til den amerikanske studenten Otto Warmbier som døde i fjor sommer, saksøker Nord-Korea.

I et sivilt søksmål anklaget Fred og Cindy Warmbier landet for tortur og drap på sønnen. De krevde også kompensasjon for dødsfallet.

Da Cindy Warmbier i går to ordet i FN-bygningen under et møte om menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea, ble det klart at hun bærer et dypt nag mot landet og dets leder Kim Jong-un.

Døde etter hjerneskade

Jeg kan ikke la Otto dø forgjeves... Vi er ikke spesielle, men vi er amerikanere og vi vet hva frihet er. Vi må stå opp for det, vi må det, sa hun i et følelsesladet innlegg, skriver Japan today.

Sønnen Otto ble pågrepet da han stjal en propagandaplakat under en reise i Nord-Korea i januar i 2016, og ble dømt til 15 års hardt arbeid.

Da han i fjor ble sendt hjem lå han i koma med alvorlig hjerneskade.

Myndighetene i Nord-Korea hevdet at Warmbier havnet i koma på grunn av botulisme han skal ha pådratt seg etter at han tok en sovepille.

Han døde kort tid etter at han kom hjem til USA.

– Otto ble tatt som gissel, holdt som fange av politiske årsaker, ble brukt som en brikke i et spill og ble utsatt for ekstremt hard og brutal behandling av Kim Jong-un, sa faren Fred Warmbier i en uttalelse da det sivile søksmålet ble levert, skriver NTB.

Skal møte Trump

Om kort tid er det planlagt et møte mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump, men foreldrene vil ikke lette på presset. De vil minne verden om hva som skjedde med sønnen som de mener ble brukt som en brikke i et spill.

Cindy Warmbier sa at Otto var hjernedød i fire måneder av fangenskapet, uten at han fikk adekvat medisinsk hjelp. I stedet beholdt Nord-Korea sønnen og forsøkte å få det til å se ut som om de gjorde ham en tjeneste da han slapp ut, poengterte foreldrene.

– Så hvordan kan vi holde munn om dette?, spurte moren retorisk.

Også andre familier presenterte sine historier, deriblant Takura Yokota. Hennes 13-årige søster skal i 1977 ha blitt kidnappet fra en sandstrand, og fraktet til Nord-Korea for å bli brukt til å lære japansk til landets spioner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden