E-tjenesten ville verve Atle Berge (66)

For ti år siden etablerte Atle Berge et norsk betonganlegg i Murmansk. Her fra åpningen i 2008.
For ti år siden etablerte Atle Berge et norsk betonganlegg i Murmansk. Her fra åpningen i 2008. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Atle Berge driver fabrikk i Murmansk, og sier norsk etterretning flere ganger har prøvd å verve ham. – De var nokså pågående, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forretningsmannen Atle Berge (66) frykter han ville ha lidd samme skjebne som Frode Berg, hvis han hadde akseptert å jobbe for E-tjenesten.

I helga ble det kjent at Frode Berg – som sitter i russisk varetekt – skal ha vært på oppdrag for norsk etterretning da han ble pågrepet 5. desember i fjor.

66-årige Atle Berge sier onsdag i avisa Nordlys at han selv har blitt kontaktet, og at den norske etterretningstjenesten også «prøvde å verve meg som informant flere ganger».

– Jeg går ut med denne historien nå fordi det er helt nødvendig å sette lupen på etterretningstjenesten. Det er en tragedie slik de holder på. Med den ene tungen ivrer de for norsk etablering i Russland, med den andre sier de at alt er galt i Russland, forteller han til Nordlys.

Visste om E-tjenesten

Berge har tidligere vært flere ganger i medias søkelys. Han er administrerende direktør og eier av Ølen Betong, et selskap som har investert over 100 millioner kroner i en fabrikk i Murmansk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2016 ble han pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB, og beskyldt for å drive informasjonsinnhenting. Han slapp fri, men en måned senere ble han stoppet på grensestasjonen i Storskog og nektet innreise til Russland.

– Da FSB pågrep meg, visste de at jeg hadde vært kontaktet av den norske etterretningen, sier Atle Berge til Nordlys onsdag.

Avisa har vært i kontakt med Forsvarsdepartementet som ikke vil kommentere den påståtte kontakten med E-tjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

66-åringen mener nå at den norske etterretningstjenesten har ødelagt hans forretningsmuligheter i vårt naboland.

– Ja, men jeg hadde aldri gått med på noe sånt. Jeg har vært opptatt av dialog, kontakt og forretning. Og det lyktes vi med, inntil alt ramlet sammen etter at etterretningstjenesten hadde vært på oss, sier Atle Berge til Nordlys.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har kontaktet flere

Etter at Berge ble nektet innreise til Russland har han forsøkt å styre fabrikken fra Kirkenes hvor eventuelle møter med de ansatte blir gjennomført. Han er sjef for Ølen Betong og ville i 2008 satse i Russland, etter at Snøhvit-feltet ble åpnet.

I 2016 fryktet Berge at arrestasjonen og innreisenekten var en del av en prosess for å ta kontroll over fabrikken.

– Det er jo ikke slik at russerne kan storme selskapets kontorer med spesialstyrker og ta over. Men jeg frykter at det kan ligge flere ting bak, og at det kan komme flere tiltak, sa Berge til NRK.

For det er åpenbart ikke bare norsk E-tjeneste som er ute etter ham. I 2014 ble det for eksempel avfyrt en rakett mot Berges kontorer i Murmansk, noe russisk politi mente «noen karer som hadde skutt opp noen hjemmelagede greier» var ansvarlig for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da hadde han også vært gjennom syv-åtte rettssaker mot det offentlige, skrev iFinnmark i 2014.

Berge sier også til Nordlys at ytterligere en norsk forretningsmann som skal ha blitt forsøkt vervet av e-tjenesten, har blitt anholdt av FSB i Russland.

– Den norske etterretningstjenesten var enda tøffere mot han. Men de reiste også to ganger ens ærend fra Oslo til Ølen for å verve meg som informant. Det var svært utidig, og ødela svært mye for oss, sier Berge til avisa.