Meny

Hysj-utvalgets leder holder kjeft om Frode Berg

Frode Berg har i flere måneder vært fengslet i Moskva, mistenkt for spionasje. Hans advokat mener hemmelige norske tjenester kan ha misbrukt mannen, men Eldbjørg Løwer, lederen av kontrollutvalget for de hemmelige tjenestene, vil ikke kommentere opplysningene nå. Foto: NTB scanpix
Frode Berg sitter fengslet i Moskva, og advokaten har hevdet at han kan være misbrukt av en hemmelig norsk tjeneste. – Vi har ingen mening, sier EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer.

I snart tre måneder har den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg (62) vært fengslet i Moskva.

Han er mistenkt av russerne for spionasje og anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten. Da Berg ble pågrepet hadde han 3000 Euro som en ukjent person skal ha bedt ham overlevere i Moskva.

Russerne har ment at han spionerte for Nato og hans advokat har sagt at Berg kan ha blitt misbrukt av en hemmelig norsk tjeneste.

Har ingen mening

Lederen for Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, det såkalte EOS-utvalget, vil ikke kommentere om det er aktuelt for dem å se nærmere på de oppsiktsvekkende opplysningene.

– Vi kommenterer ikke løpende enkeltsaker, svarer Eldbjørg Løwer på spørsmål fra ABC Nyheter om Berg-saken.

– Vi har ingen mening. Du får se hva vi eventuelt kommenterer om dette i vår årsmelding til Stortinget, sier hun.

Utvalgets årsmelding for 2017 blir offentlig 10. april. Men det spørs om Berg-saken uansett vil bli omtalt i denne siden 62-åringen først ble anholdt 5. desember.

Derimot kan det være mer sannsynlig at saken eventuelt omtales i årsmeldingen for 2018 som vil bli offentlig neste vår.

Norge dekker utgiftene

Denne uka ble det kjent at Berg vil få betalt sine advokatutgifter fra Norge. Hans norske advokat Brynjulf Risnes uttalte mandag til NRK:

– Fra russisk side er dette i første rekke en beskyldning mot Norge og ikke mot Frode Berg. Det er Norge som beskyldes for spionasje. Da virker det veldig rart om ikke Norge hadde dekket utgiftene til ham som har havnet i denne utsatte situasjonen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møter i kveld støttegruppa for Frode Berg. Det skjer på Scandic Hotel i Kirkenes.

Populært