Europeiske IS-terrorister går forbryterskolen

I 2015 ble det skutt mot kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København under et debattmøte med tegneren Lars Vilks. Gjerningsmannen hadde fått sin opplæring i kriminelle danske bander, og ikke på slagmarken i Syria slås det fast i en ny rapport.
I 2015 ble det skutt mot kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København under et debattmøte med tegneren Lars Vilks. Gjerningsmannen hadde fått sin opplæring i kriminelle danske bander, og ikke på slagmarken i Syria slås det fast i en ny rapport. Foto: Drago Prvulovic / Tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyfrelste islamister med en kriminell bakgrunn har særlig verdi for IS-terroristene. Deres kriminelle kontakter benyttes til å skaffe våpen, viser ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Islamistiske terrorgrupper har ikke de nødvendige forbindelsene for å skaffe seg håndvåpen i Europa.

Derfor er nyfrelste kriminelle av særlig stor verdi for dem. Disse IS-rekruttene har et kriminelt nettverk som kan skaffe kontaktene til det illegale våpenmarkedet.

I en fersk rapport fra Project SAFTE har man gått gjennom ulike terrorgrupper i hovedsaklig EU-området. Man deler dem inn i tre hovedkategorier – religiøse jihadister, høyreekstreme samt anarkistiske eller venstreekstreme grupper.

Mellom disse hovedkategoriene har man bare klart å finne indirekte kontakter. Våpnene som ble brukt i angrepet på supermarkedet Hypercacher i Paris i januar 2015 (og bare noen timer etter angrepet på tidsskriftet Charlie Hebdo), var for eksempel tidligere eid av en kjent høyreekstrem franskmann.

Våpnene skal han ha solgt til kriminelle, og det ble i avhør benektet at han visste hva de skulle brukes til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Illegalt marked

Etter den norske massemorderens terror 22. juli 2011 har håndvåpen blitt en mer «vanlig» metode ved terrorangrep. Også i 2016 da en lastebil ble kjørt inn i julemarkedet i Berlin, hvor tolv mennesker ble drept, ble det først brukt en pistol for å stjele bilen.

I SAFTE-rapporten fremheves det tre måter å skaffe seg håndvåpen.

De kan skaffes legalt, slik den italienske nazisten – og kandidat for Lega Nord – gjorde før han i februar i år skjøt seks afrikanske immigranter på gata i Macerate. De kan stjeles fra våpenforhandlere eller for eksempel militære lagre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tredje måten er at våpnene kjøpes på det illegale markedet, hos kriminelle grupper som har importert dem fra enten Balkan eller Øst-Europa.

Europeisk forbryterskole

I rapporten som ble offentliggjort denne uken fastslår man at de jihadistiske gruppene er avhengige av rekrutter med en kriminell forhistorie, noe erfaringene fra blant andre Storbritannia, Nederland og Danmark viser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I april 2016 ble fire menn arrestert i Danmark, mistenkt for å være tilknyttet IS og med terrorplaner. Under etterforskningen avdekket politiet våpen og ammunisjon som ble knyttet til en av de kriminelle bandene i København.

Også Omar El-Hussein, mannen som gjennomførte angrepet på Krudttønden Café og synagogen i den danske hovedstaden, hadde bakgrunn fra den kriminelle underverden, skriver forskerne og siterer en av konklusjonene i en forskningsrapport om voldelig ekstremisme i Danmark.

«el-Hussein fikk sin trening hos Københavns kriminelle bander, ikke på slagmarked i Syria».

--

24.04: Korrigert opplysninger om skytingen i Italia i februar 2018