Meny

Moxnes til Solberg: – Angrep på Syria er ille og farlig

SYRIA: Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes krever at regjeringen avklarer at den er imot et NATO-angrep på Syria. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Et angrep fra USA eller NATO vil forverre og forlenge lidelsene i Syria, styrke al-Qaida, undergrave folkeretten og øke risikoen for krig med Norges naboland Russland.

Det sier Rødts leder Bjørna Moxnes i en utfordring til regjeringen.

– Regjeringa må slutte å gjemme seg bak USA og si ja eller nei til krig Syria, sier Moxnes i en pressemelding fredag.

Han viser til at Sverige har sagt nei til krig mot Syria.

– Men Solberg-regjeringen tør ikke ta stilling og gjemmer seg bak at de ikke har fått en henvendelse fra Trump, framholder Moxnes.

Hva mener Solberg?

Moxnes mener spørsmålet berører Norges vitale sikkerhetsinteresser.

Han krever at regjeringen snarest må ta stilling til om den støtter at NATO-landene USA, Frankrike og Storbritannia truer med krig, i strid med internasjonal lov, eller ikke.

Rødt-lederen er misfornøyd med at regjeringen så langt har nektet å avklare sin posisjon om Syria-angrep. Utenriksministeren begrunnet i Aftenposten unnvikelsen med at regjeringa ikke har fått en «forespørsel fra USA» enda.

Kan bli livsfarlig svik

– Vi minner derfor Erna Solberg om at hun er Norges statsminister, og skal ivareta Norges interesser. Norge kan ikke ha en statsminister som ikke tør å ta stilling til spørsmål som berører Norges vitale sikkerhetsinteresser, fordi hun ikke har fått beskjed av USA, sier Moxnes.

Han minner om utenriksminister Ine Eriksen Søreides uttalelse om at folkeretten er Norges førstelinjeforsvar.

– Det minste man kan forlange av en norsk regjering er at den sier nei til en krig som tilsidesetter folkeretten og dermed undergraver Norges førstelinjeforsvar, mener Moxnes.

– Et NATO-angrep på Syria vil først og fremst forlenge og forverre lidelsene til den syriske befolkninga. Men det kan i tillegg utløse en helt unødvendig og livsfarlig konflikt mellom NATO og vårt naboland Russland. Et slikt NATO-angrep vil være et ekstremt svik mot Norges sikkerhetsinteresser, sier Bjørnar Moxnes.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært